Akbank 1 milyar euro sendikasyon kredisi aldı

Akbank, 780 milyon euroluk dilimini 1 vadeli, 220 milyon euroluk kısmınıysa 2 yıl vadeli temin etti.

Abone ol

İSTANBUL- Akbank, 1 milyar Euro tutarında sendikasyon kredisi sağladı.

Banka, 810,5 milyon Euro ve 254,7 milyon ABD Doları olmak üzere iki ayrı dilimden oluşan 1 milyar Euro karşılığı sendikasyon kredisinin yaklaşık 780 milyon Euro tutarındaki kısmını 1 yıl vadeli, 220 milyon Euro tutarındaki kısmını ise 2 yıl vadeli olarak temin etti.

Kredinin maliyeti 1 yıl vadeli kısım için libor artı yüzde 1.30-euribor artı yüzde 1.30, 2 yıl vadeli kısım için ise libor artı 1.75-euribor artı yüzde 1.75 olarak belirlendi.

Sendikasyon kredisinin imzalandığı törende konuşan Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, dünya ekonomisinin kökten ve yapısal bir değişiklik yaşadığı bu süreçte Türkiye'nin bölgenin en dikkati çeken ekonomisine sahip olduğunu belirterek, "Halen devam eden bu süreçte Brezilya, Çin gibi ülkelerle birlikte yıldızımız parlıyor" dedi.

Mart ayında aldıkları 1,2 milyar ABD Doları tutarındaki sendikasyon kredisi ve temmuz ayında yapılan 1 milyar ABD Doları tutarındaki eurobond ihracının hemen ardından sağlanan bu kredi ile 2010 yılının son 5 ayı içinde üçüncü kez 1 milyar ABD Doları ve üzerinde yurt dışı borçlanma işlemi gerçekleştirdiklerini kaydeden Akkurt, bunun Türk bankalarının gücünü ve uluslararası itibarını gösterdiğini vurguladı.

Ziya Akkurt, Türkiye'nin önünde fırsatları iyi değerlendirmek, bu potansiyelden katma değerler yaratmak gibi bir sorumluluğu bulunduğunun altını çizerek, "Biz de Akbank olarak bu sorumluluk bilinciyle hem Türkiye ekonomisine değer katmak hem de dünya ölçeğinde değerimizi artırmak için çalışıyoruz. Bugün de 1 milyar Euro tutarındaki sendikasyon kredisi anlaşmasına imza atarak sektörde öncü konumumuzu devam ettiriyoruz. Temin ettiğimiz bu krediyi ekonomimizin büyümesini desteklemek yönündeki hedefimiz doğrultusunda kullanacağız" şeklinde konuştu.

Sendikasyona 19 ülkeden 52 ülke katıldı

Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli ise sendikasyon kredisine uluslararası bankalardan hedeflerinin üstünde gelen talebin 1 milyar Euro tutarındaki bölümünü aldıklarını belirterek, böylelikle geçen yılın aynı döneminde aldıkları 900 milyon Euro tutarındaki krediyi yüzde 100'ün üzerinde çevirdiklerini bildirdi.

Finansal krizden bu yana bir Türk bankası tarafından sağlanan ilk 2 yıl vadeli sendikasyon kredisini aldıklarını ifade eden Kefeli, aynı zamanda mart ayında temin ettikleri sendikasyon kredisinde olduğu gibi maliyetleri aşağı çekerek sendikasyon piyasasının "amiral gemisi" olduklarını kanıtladıklarını söyledi. 

Türk bankalarının başarılı performanslarıyla yurt dışı yatırımcıların ve bankaların ilgi odağı olmaya devam ettiğini dile getiren Kefeli, sendikasyona 19 ülkeden, yeni bankalar da dahil olmak üzere 52 bankanın katılımının bunun en büyük kanıtı olduğunu vurguladı.

Sendikasyon kredisinin koordinatörü WestLB Direktörü David Pepper ise "Alınan kredi Akbank'ın başarılı çalışmaları sonucunda oluşturduğu sağlam ve köklü uluslararası yatırımcı tabanının bir yansımasıdır. İşlemin başarısı, aynı zamanda dünya ekonomisinin zor günler yaşadığı bir dönemde Akbank'ın sağlıklı ve temkinli bir şekilde yönetilmesi sonucu uluslararası finansal kuruluşlar nezdinde kazandığı itibarının bir kanıtıdır" diye konuştu.

Akbank, sendikasyon kredisini, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklama ile de duyurdu.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Çanakkale'deki deprem sonrası kritik uyarı Erdoğan-Esad görüşmesi Moskova'da mı olacak? Açıklama geldi Kamala Harris, gerekli delege sayısına ulaştı 16 ilde uyuşturucu operasyonu: 40 şüpheli tutuklandı