Akaryakıt fiyatları masaya yatırıldı

Babacan başkanlığında, akaryakıt fiyatlarında son dönemde yaşanan gelişmeler değerlendirildi.

Abone ol

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında, akaryakıt fiyatlarında son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere toplantı düzenlendi.

Hazine'de gerçekleştirilen ve yaklaşık 3 saat süren toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Enerji Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve DPT'nin üst düzey bürokratları katıldı.

Toplantıda, ilgili kuruluşlar, tek tek durum tespiti yaparak, akaryakıt fiyatlarının oluşumuna etki eden unsurlar hakkında bilgi verdi. Bu çerçevede, fiyatları aşağı çekebilecek marjlarla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili çalışmalarda, daha çok vergi dışı bir çözüm arayışına gidildiği öğrenildi. Vergi indiriminin masada olmadığı belirten bir yetkili, "Sektör, akaryakıttan alınan özel tüketim vergisinin indirilmesi için kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Ancak gerek 2011 yılı Bütçesi ve Programı, gerekse mali disiplin açısından vergi indirimi gündemde bulunmuyor. Maliye Bakanlığı ve Hazine de vergi indirimine sıcak bakmıyor" dedi.

Toplantıda, sadece mevcut durum ve ilgili kuruluşların fiyatlarla ilgili marjları ortaya konulurken nihai bir karar alınmadı.

Yetkililer, bu şartlarda, dağıtıcı firmalar ve bayiler için brüt kar marjının aşağı çekilmesi ve rafineri çıkış fiyatlarının değerlendirmeye tabi tutulması gerektiğini ifade etti. Bu nedenle EPDK'da rafineri ve ithalatçıları temsilen TÜPRAŞ, dağıtıcı firma ve bayileri temsilen de PETDER ve ADER yöneticilerinin katılacağı bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. Bu toplantıda da EPDK, akaryakıt sektörünü dinleyecek ve fiyatlar bu kez de sektörle masaya yatırılacak.

Toplantının ardından, EPDK'nın tavan fiyat uygulaması veya diğer çözüm önerilerini ilgili Bakanlara götürmesi bekleniyor.

EPDK, TÜPRAŞ yetkilileriyle görüşecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarını görüşmek üzere dağıtım şirketleri ve TÜPRAŞ yetkilileriyle yarın bir toplantı yapacak.

EPDK'da yapılacak toplantıda, akaryakıtta dağıtıcı şirketi ve bayi karı ile TÜPRAŞ'ın fiyatlandırma metodolojisinin görüşülmesi bekleniyor.

Öte yandan, benzinde litre fiyatının 4 lirayı aşması üzerine bugün, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında, Hazine'de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Enerji Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve DPT'nin üst düzey bürokratlarının katıldığı bir toplantı yapıldı. Aynı konuda dün de Enerji Bakanı Taner Yıldız başkanlığında, EPDK ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticileri bir araya gelmişti.

Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı TFF duyurdu: Yeni MHK başkanı belli oldu Prof. Dr. Hasan Sözbilir yeni fay hattı tespit edildiğini açıkladı