AİGK-CICA bakanlar toplantısına başkanlık yaptı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, New York'ta düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK-CICA) bakanlar toplantısına başkanlık yaptı.

Abone ol

NEW YORK - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (AİGK-CICA) önümüzdeki dönemin en önemli uluslararası örgütlerinden biri olmaya aday olduğunu belirterek "Biz bunu daha da güçlendirmek istiyoruz ki gelecek dönemde Asya, uluslararası alandaki yerini daha yapıcı bir şekilde alabilsin" dedi.

Davutoğlu, New York'ta BM Genel Merkez binasının karşısındaki Millenium Otel'de düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK-CICA) bakanlar toplantısına başkanlık yapmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, CICA'nın 3. zirve toplantısının İstanbul'da 7-9 Haziran 2010'da yapıldığını ve Türkiye'nin orada CICA'nın dönem başkanlığını üstlendiğini anımsattı.

"Son derece aktif bir dönem başkanlığı yürütüyoruz" diyen Davutoğlu, CICA'nın uzun yıllar bir platform olarak kaldığını, Türkiye'nin dönem başkanlığında CICA'nın daha da güçlendirilmiş bir işbirliği mekanizması, istikrar ve güven artırıcı ortam oluşturan bir uluslararası yapı haline dönüşmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti.

Güven Artırıcı Önlemlerin artırılması konusunda özel çalışma grupları topladıklarını söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında da 4 aday ülkenin CICA'ya üye ülke olarak katıldığını, bu kapsamda Irak ve Vietnam'ın geçen yıl birliğe üye olduklarını, bugün de Bahreyn ve Kamboçya'nın aralarına katıldığını söyledi.

CICA'nın BM'nin eylül ayındaki yıllık toplantıları sırasında ilk kez toplandığına işaret eden Davutoğlu, New York'taki bu toplantıları geleneksel hale getirmek istediklerini bildirdi.

CICA'da, birbirlerinden çok farklı coğrafyalarda, birbirlerinden çok farklı siyasal sistemlere ve dış politika yaklaşımlarına sahip ülkelerin birarada bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, CICA'nın bu kapsamda son derece çeşitlilik arz eden üye ülkelere sahip olduğunu ifade etti.

Davutoğlu, "CICA, Asya ölçeğindeki tek güvenlik teşkilatı, bunu da bilmek lazım, Asya'da, Güneydoğu Asya'da, Orta Asya'da farklı yapılar var, ama bütün Asya'yı kuşatan, bütün Asya'nın temsil edildiği tek yapı. Bugün de iki yeni üyeyle daha da güçlendi" dedi.

Bahreyn ve Kamboçya'nın bugünkü toplantıda Türkiye'nin dönem başkanlığı ve şahitliğinde iki ülkenin katılım anlaşmasını imzalayarak CICA'ya üye olduklarını söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde Asya'nın güvenlik sorunları, dünya gündeminin ön sıralarında yer almaya devam edecek, çünkü Asya en büyük kıta olarak sahip olduğu coğrafi, kültürel, tarihi, dini farklılıklar da göz önüne alındığında, Asya'da bir güven ortamının oluşması, bütün dünyada da barışın sağlanmasında büyük öncelik oluşturuyor. Bugün birçok uluslararası konu Asya ile ilgili, Afganistan'dan, Körfez'deki sorunlara, Ortadoğu barış sürecine, Güney Asya'daki sorunlara kadar birçok konular doğrudan Asya ile ilgili. Asya'da ekonomik alanda son dönemde yaşanan gelişmeleri de göz önüne aldığınızda CICA önümüzdeki dönemin en önemli uluslararası örgütlerinden biri olmaya aday. Biz bunu daha da güçlendirmek istiyoruz ki gelecek dönemde Asya uluslararası alandaki yerini daha yapıcı bir şekilde alabilsin."

Bugünkü toplantıya pek çok dışişleri bakanının katıldığını ve son derece iyi bir toplantı yaptıklarını bildiren Davutoğlu, CICA'nın faaliyetlerinin önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesini umduklarını belirtti.

E-5'te 10 araç birbirine girdi! Çok sayıda yaralı var Dolar/TL'den günün ilk rakamları Ali Yerlikaya paylaştı: Tefeci çetesi çökertildi, 27 şüpheli tutuklandı Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Eylem Tok yeniden hakim karşısına çıkacak