Afrika'da alarm verildi: Türkiye'de Maymun Çiçeği görüldü mü? Açıklama geldi

Afrika'da Maymun Çiçeği salgını nedeniyle vakalarda artış yaşanıyor. Maymun Çiçeği virüsünün yeni varyantının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin sınırlarını aşmasının ardından acil durum ilanı bekleniyor. DSÖ, salgının uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumu teşkil edip etmediğini görüşmek üzere acil durum komitesi toplayacaklarını açıkladı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden Maymun Çiçeği salgınıyla ilgili açıklama geldi. DDM, Maymun Çiçeği nedeniyle herhangi bir vaka tespit edilmediğini belirtti.

Abone ol

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, yeni bir maymun çiçeği varyantı yüzünden Afrika'da alarma geçildiğini duyurdu. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) kıta genelindeki maymun çiçeği varyantının alarm verici boyutta olduğunu açıkladı. Africa CDC'den yapılan açıklamada varyant nedeniyle önümüzdeki hafta acil durum ilan edileceği duyuruldu.

CDC Genel Müdürü Jean Kaseya Perşembe günü yaptığı açıklamada Afrika'da bildirilen vakaların 2022-2023 yılları arasında yüzde 79, 2023-24 yılları arasında ise yüzde 160 oranında arttığını söyledi. Kaseya, Salı günü Afrika Birliği (AU) ve Afrika Birliği Komisyonu başkanlarıyla görüşüp onaylarını alacağını ve kıta için halk sağlığı acil durumu ilan edilmesi gerektiğini kaydetti. Kaseya, büyük olasılıkla bu açıklamayı önümüzdeki hafta yapacağını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise Kongo'daki salgının uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumu teşkil edip etmediğini görüşmek üzere acil durum komitesi toplayacaklarını açıkladı.

Türkiye'de Maymun Çiçeği vakası görüldü mü?

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden Maymun Çiçeği salgınıyla ilgili açıklama geldi. DDM, Maymun Çiçeği nedeniyle herhangi bir vaka tespit edilmediğini belirtti. Bilgilendirme amaçlı yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'da ortaya çıkan maymun çiçeği varyantı sebebiyle uluslararası acil durum ilanı konusunu gündeme getirmiştir. Türkiye’de bu yıl herhangi bir “maymun çiçeği” vakası tespit edilmemiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından konuyla ilgili gerekli tüm önlemler alınmıştır. Bakanlık, tüm olası hastalık ve virüsler için ön araştırma ve hazırlık süreçlerini titizlikle yürütmektedir."

Maymun Çiçeği virüsü nedir?

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın adını "ırkçı ve küçük düşürücü" olduğu gerekçesiyle "mpox" olarak değiştirmişti.

Maymun Çiçeği belirtileri

Hastalığın belirtileri, 1980 yılında yeryüzünden silinen çiçek hastalığının belirtilerine çok benziyor. Belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk, hâlsizlik, üşüme, kas ve sırt ağrısı yer alıyor. Maymun çiçeği hastalığının normal çiçek hastalığından farkı ise benzer belirtilere ek olarak lenf bezlerinin de şişmesi. İlk üç gün içerisinde veya sonrasında ise ateş ile beraber yüzde, vücutta kızarıklık şeklinde beliren şişkinlik ve kabarıklıklar oluşuyor. Hastalık genellikle hafif belirtilerle 2-4 hafta sürüyor.

Türkiye'de Maymun Çiçeği görüldü mü? Açıklama geldi Peker Açıkalın beyin kanaması geçirdi Oyun platformu Roblox'tan erişim engeline ilk açıklama Japonya'da "deprem" alarmı: Başbakan Kişida, gezilerini iptal etti Altındağ'da köpek cesetleri... Belediye'den açıklama geldi