AB'den Türkiye değerlendirmesi

Avrupa Parlamentosu internet sitesi üzerinden yayınladığı bir analizde, AB-Türkiye arasında artan gerilime dikkat çekti.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu, resmi sitesinden yayınladığı bir analizle, AB-Türkiye ilişkisi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, Türkiye'nin Hollanda ve Almanya'ya Nazi benzetmesini kınaması konusunda son derece netti" ifadeleriyle başlayan analizde, AB-Türkiye arasında birçok alanda işbirliği yapıldığı ancak geçen yıl içerisinde gerilimin arttığı vurgulandı.

Analizde Tajani'nin sosyal medya hesabından yaptığı "Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nın demokratik bir ülkeyi Nazizm ile suçlaması kabul edilemez. Almanya, tüm temel hakları garanti ediyor ve Erdoğan, tüm Avrupalıları rencide etti" ifadesine yer verildi.

"Gelişmeler Türkiye'yi AB'den uzaklaştırıyor"

Raporda, Türkiye'nin 1999 yılında bu yana AB aday ülke konumunda olduğu hatırlatılırken, Kasım ayında Avrupa Parlamentosu üyelerinin müzakerelerin geçici olarak askıya alınmasına ilişkin kararı oyladığı hatırlatıldı.

Geçen yıl Ağustos ayında Türkiye'yi ziyaret eden AB Dışişleri Komitesi'nin Türkiye'nin insan hakları konusunda çok geride olduğunu ve bundan endişe duyduklarını kaydettiği açıklamada, AB Komitesi Başkanı Elmar Brok, gelişmelerin Türkiye'yi AB'den uzaklaştırdığına ilişkin değerlendirmesine yer verildi.

Anlaşma ile yasadışı geçişler azaldı

Mart 2016 yılında AB ve Türkiye'nin göç krizini çözmek için bir anlaşma imzaladığına ilişkin açıklamada, anlaşmanın Avrupa'ya yasa dışı yollarla geçmeye çalışan sığınmacıların sayısında önemli düşüş sağladığına vurgu yapıldı. Ancak Türkiye'nin bir çok kez bu anlaşmayı dondurmak için AB'yi tehdit ettiği kaydedilirken, gerekçesi olarak ise her seferinde AB'nin sözünde durmamasının gösterildiği ifade edildi.

Türkiye, AB için dördüncü büyük pazar

Raporda, AB, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülke konumunda olurken Türkiye'nin ise AB'nin ihracat pazarında dördüncü sırada yer aldığı ifade edildi. Geçtiğimiz Aralık ayında Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ve AB arasındaki ticari ilişkilerde gümrük birliğinin güncellemesi için öneride bulunduğu hatırlatılırken, müzakerelerin tamamlanıp Parlamento tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girebileceği kaydedildi.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı