AB, Yunanistan'ın iflasını önleme telaşında

Olli Rehn, üye ülkelerden Yunanistan'a 5'inci kredi dilimini pazar günü onaylamalarını istedi.

Abone ol

BRÜKSEL - AB Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, Yunanistan'da iflas senaryosunun önlenmesi için herkesi sorumluluğa davet etti.

Rehn, yaptığı yazılı açıklamada, Euro ülkelerinden ödemenin temmuz başlarında yapılabilmesi için Yunanistan'a 5'inci kredi dilimini pazar günü onaylamalarını istedi.

Bu arada Uluslararası Para Fonuyla (IMF) birlikte bekleyen gözden geçirmenin sonuçlandırılacağına ve ikinci kurtarma paketinin 11 Temmuz'da euro ülkelerinden onay alacağına inancını dile getiren Rehn, "Bu sayede iflas senaryosundan kaçınacaklarını" bildirdi.

Bir taraftan Yunanistan'ın mevcut 110 milyar euroluk AB-IMF programında ilerleme sağlarken diğer yandan müzakereleri süren yeni kurtarma paketiyle "kaza senaryolarının devre dışı kalacağını" belirten Rehn, Yunan siyasetçileri de sorumluluğa davet etti.

Olli Rehn, açıklamasında "Elbette sorumluluğun büyük kısmı Yunan makamlarının ve siyasetçilerinin omzunda. Yunan parlamentosunun ekonomik reform programını uzlaşılan şekilde temmuz sonuna kadar onaylamasını bekliyoruz. Ulusal birlik hükümeti çabalarının dün başarısızlıkla sonuçlanması üzüntü verici. Tüm siyasi göçler, Yunanistan için felaket olacak iflastan kaçınmak için çaba göstermekle sorumludur" ifadesini kullandı.

Yunanistan ve Avrupa'nın mali istikrarı ve ekonomik toparlanmasında önümüzdeki günlerin kritik önem taşıdığını vurgulayan Rehn, Yunan ve Avrupalı liderlerine bu gerçeğin farkında olmaları ve sorumlu davranmaları çağrısında bulundu.

ECB'ye göre Euro Bölgesinde enflasyon artacak

Öte yandan Almanya'nın Frankfurt kentinde bulunan Avrupa Merkez Bankası, euro bölgesinde gelecek aylarda enflasyonun daha da artacağını tahmin ediyor.

Banka tarafından bugün Frankfurt kentinde açıklanan aylık rapora göre, özellikle gittikçe artan enerji fiyatlarının, enflasyonu daha da artırması bekleniyor.

Tahminlere göre enflasyon gelecek aylarda yüzde 2'nin üzerinde olacak. Avrupa Merkez Bankası enflasyonu yüzde 2'nin altında tutmak istiyor.

Diyarbakır'da 3.5 büyüklüğünde deprem Yargıda yapılan atamalar Resmi Gazete’de Bank of America'da bazı hesaplara erişim sorunu İsrail'den Beyrut'a yeni hava saldırısı MÜSİAD'dan 4,5 trilyon dolarlık büyüme modeli