70 milyon euro yatırımla onkoloji fabrikası kurdu
Yüzde 100 yerli sermayeyle, 70 milyon euro yatırım yaparak Türkiye’nin ilk onkoloji fabrikasını kuran Onko- Koçsel İlaçları, mayıs ayında pilot üretimlere başlayacak
Abone olKEZBAN KARABOĞA
İSTANBUL - Onko–Koçsel İlaçları, Türkiye’nin ilk onkoloji fabrikasını 70 milyon euro yatırımla Gebze Organze Sanayi Bölgesi’nde kurdu. Yüzde 100 yerli sermayeyle kurulan fabrikada 2016 yılına kadar 139 adet yerli kanser ilacı üretilecek. Onko–Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Üyesi S. Tuğba Koç, “İlk hedefimiz 1,5 milyon kutuyla üretime başlamak. Şu anda 51 adet ruhsatlı ürüne sahibiz ve neredeyse hepsi ithal. Bu sayının 2014’te 71, 2015’te 106 ve 2016’da 184’e ulaşmasını hedefl iyoruz. Yeni yatırımımızla birlikte yerli ürünlerimiz, kendi portföyümüz oluşuyor. Türkiye’de kısıtlı veya hiç üretilmeyen kanser ilaçlarını üreteceğiz. Mayıs ayında pilot üretimlere başlamayı planlıyoruz. 2016 yılında 139 kanser ilacımızı yerli olarak üreteceğiz” dedi. Fabrikanın şu anda 70 milyon euroluk bir yatırıma ulaştığını belirten Koç, “Bu rakam her geçen gün artıyor. Yatırımımızı üretim kapasitesini artırmaya müsait bir yerde yapıyoruz. Fabrika bittiği zaman Türkiye için bugüne kadar sahip olmadığı bir teknoloji ve kalitede, Türkiye’de üretilemeyen veya çok kısıtlı üretilen onkoloji ürünler üretilecek” diye konuştu.
İran ve Irak öncelikli pazarlardan
Yurtdışına ihracat hedefl eri olduğunu da belirten Koç, “Sadece Türk pazarı değil yurt dışına da ihracatımız olacak. 2015 yılında girişimlerimizi ve anlaşmalarımızı tamamlamayı hedefl iyoruz. 2016 yılında kendi fabrikamızda üretilecek ürünlerin yaklaşık %20’sini ihracata ayırmayı planlıyoruz” dedi. İhracatta her ülkeye aynı anda girmeyecekleri bilgisini veren Koç, öncelikli pazarlarının Kazakistan, Özbekitas, İran, Irak, Rusya, Arnavutluk, Ukrayna gibi pazarlar olduğunu söyledi.
Türkiye onkoloji pazarında tüketilen ürünlerin 2013 yılı rakamlarına bakıldığında, yüzde 93.2’sinin ithal ürünler olduğunu sadece %6.8’sini yerli olduğunu belirten Koç, “Hedefimiz bu oranları tersine çevirmek. Biz 30 yıldır bu alana hizmet veren bir firma olarak bu alanı çok iyi biliyoruz” dedi.
Radyoloji alanına ağırlık verecek
Onkoloji, hematoloji, fizik tedavi, ramatoloji, nöroloji gibi alanlarda faaliyet gösteren Onko–Koçsel İlaçları, aslında Onko-Koçsel tüzel olarak iki ayrı şirket. Onko, 1987 yılında, bugün Onko-Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Başkanı olan İrfan Koç tarafından kuruluyor. S. Tuğba Koç şirketlerin kuruluş hikayesini şöyle anlattı: “İrfan Koç, Türkiye’ye kan ürünlerini getiriyor. Önce bir tane ürünle başlıyorlar. Daha sonra da bütün kan ürünleri portföyü geliyor. Sonra onkolojiye girdik. Koçsel, bir kardeş şirket olarak kuruldu. Onko, onkoloji-hematoloji gibi çok spesifik alanlarda olmaya başlamıştı. Bu nedenle Koçsel’e de diğer reçeteli ürünlerimizi ruhsatlamaya başladık.” İlerleyen süreçte radyoloji alanına ağırlık vereceklerini belirten Tuğba S. Koç, “Önümüzdeki dönemde buraya daha da ağırlık vereceğiz. Dermatoloji alanı da ilerleyen portföyümüze göre aratabilir” diye konuştu.
Onko-Koçsel İlaçları 2013 yılını yüzde 11.5’lik büyüme ile kapattı. Şirketin 2014 yılında %38’lik bir agresif büyüme hedefi var.
OTC portföyünü artıracak
Over The Country (OTC) yani devlet ödeme kapasamında olmayan ürünleri de getirmeye başladıklarını vurgulayan Koç, “Farklı alanlara da gireceğiz. Türkiye ve dünyada OTC büyüyen bir alan. Bunlar, Türkiye’nin Sosyal Güvenlik Kurumu ödemesi dışında ürünler. Yüzde 100’ü devlet bağımlı ürünlerimizin yanına devlet bağımsız ürünleri de koyuyoruz. Onkoloji ve hematoloji de direk tedavi edici ürünlerimizin yarattığı yan etkileri gidermek için destek tedavi ürünlerimizi de portföyümüze kattık. Destek tedavilerde şu an toplamda 4 tane ürünümüzde var. Bu sayıyı artırmak istiyoruz. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Hem buraya yine orjinal ilaçlarımız gelecek. Anlaşmasını yaptığımız ürünler de var. 2015’te vermeyi planladığımız ürünlerimiz olacak. OTC’de 2 adete ürünümüz var. Hedefimiz mart ayında bir tane daha ürünü buraya koymak. Bu tarafta da ürün portföyümüzü artıracağız. Bunlar da yine spesifik, Türkiye’nin ihtiyacına yönelik ürünler olacak. Mümkünse Türkiye’de olmayan tarz ürünleri getirmeyi istiyoruz” dedi.
‘Sadece yönetimle değil , her iş’le ilgileniyorum'
S. Tuğba Koç, genç bir kadın yönetici. Genç yaşına büyük tecrübeler sığdırmış. Türk Sanayici ve İşadamaları Derneği(TÜSİAD) üyesi. TÜSİAD’da kadın çalışan oranının artırılması üzerine çalıştıklarını anlatıyor. Kendi iş deneyimlerini ise şöyle paylaşıyor: Endüstri Mühendisiyim. Amerika’da University of Miami’den mezun oldum. Master’ımı endüstri mühendisliğinde ancak yöneticilik odaklı olarak yaptım. Amerika’da farklı sektörlerde çalışma deneyimleri edindim. Türkiye’de de Roche’un hemen her departmanında çalıştım. 2008’den bu yana da bilfiil olarak Onko-Koçsel İlaçları'nın bünyesinde hem Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışıyorum hem de pazarlama-satış ve yatırımı devam eden onkoloji fabrikasından sorumluyum. Sadece yönetimsel tarafıyla uğraşmıyorum işin. Operasyonel anlamda da işin içindeyim.” Euro-dolar kurundaki artışların ilaç sektörüne etkilerini de değerlendiren ve pek çok şirketin iş yapamaz hale geldiğini belirten Koç, “İlaçta devletin sabitlediği bir kur var. 1.9595 euro kuruyla, bütün yapılan ithalatlarda Türkiye’de satış fiyatı almak için bu kurdan çevriliyor fiyatlar. Güncel kur her saniye değişiyor. Böyle baktığınız yaklaşık %60 bir zarar var. Finansal olarak güçlü olan şirketler dayanmaya çalışıyor ama artık dayanılacak noktada değil. Yok durumuna düşen ilaçlar var. Son 2 senedir 10 liraya aldığımız ilacı Türkiye’de 8 liraya sattık” diye konuştu.