50 milyon sandığa gidecek

Halk oylamasında 49.4 milyondan fazla kişi, 151 bin sandıkta tercihini yapıp, oyunu verecek. 1 milyondan fazla sandık görevlisi olacak.

Abone ol

ANKARA - 12 Eylül 2010'da yapılacak halk oylamasında 49 milyon 446 bin 269 seçmen, 151 bin 546 sandıkta oy kullanacak. Sandıklarda 1 milyon 61 bin 137 kişi görev alacak.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, 12 Eylül'de gerçekleştirilecek halk oylamasına ilişkin bilgi vermek amacıyla YSK'da basın toplantısı düzenledi. Ali Em, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının yayımlandığını anımsatarak, YSK'nın Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı gerekçelerini yeniden gözden geçirdiğini ve buna ilişkin kararın dün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer aldığını anlattı.

YSK'nın çalışmalarının bir takvim çerçevesinde yürütüldüğünü belirten Em, 12 Eylül 2010 tarihine kadar yapılacak iş ve işlemlerin bu takvimde yer aldığını, takvime ilişkin açıklamaların daha önce kamuoyuna duyurulduğunu ifade etti.

Listeler kesinleşti

Yurtiçinde muhtarlık askı listelerinin 9 Haziran 2010'da askıya çıkarıldığını ve 22 Haziran 2010'da askıdan indirildiğini söyleyen Em, yurtdışı seçmen kütüğünü ise internet ortamında ilan ettiklerini ve her iki kütüğü 3 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla kesinleştirdiklerini ifade etti. Em, "Şu anda kütüklerimiz 3 Temmuz 2010 tarihi itibarıyla hem yurtiçi hem de yurtdışı kesinleşmiş durumdadır" dedi.

Em, 12 Eylüldeki referandumda, 49 milyon 446 bin 269 seçmenin 151 bin 546 sandıkta oy kullanacağını, sandıklarda 1 milyon 61 bin 137 kişinin görev alacağını kaydetti.

Kadınlar çoğunlukta

Başkan Ali Em, seçmen sayısının cinsiyetlere göre dağılımını da verdi. Em, seçmenlerden 24 milyon 385 bin 321'inin erkek, 25 milyon 60 bin 948'inin kadın olduğunu belirterek, kadın seçmenlerin erkeklerden daha fazla olduğuna işaret etti.

Yurt dışındaki seçmen sayısının toplam 2 milyon 556 bin 335 olduğunu söyleyen Em, yurt dışı erkek seçmen sayısının 1 milyon 351 bin 83, yurt dışı kadın seçmen sayısının ise 1 milyon 204 bin 501 olduğunu belirtti. Em, yurt dışında erkek seçmen sayısının kadın seçmen sayısına göre biraz daha fazla olduğunu söyledi.

TC Kimlik Numarası taşımayan kimlikle oy kullanılamayacak

Seçmenin hangi kimlik kartıyla oy kullanabileceği hakkında da bilgi veren Em, şunları kaydetti:

''Seçmen kimliğinin tespitinde esas olacak belgeler şunlar, bir defa kimlik belgesi TC kimlik numarasını taşıyacak. Neden? 298 sayılı yasanın 87. maddesinde bu getirildi. Artık kimlik numarasına dayalı olarak biz bütün tespitlerimizi yapıyoruz. Nüfus cüzdanı, eğer seçmen vatandaşlarımız eski kanunun yürürlüğünden önceki nüfus cüzdanları varsa kimlik numarası yoksa bunları bir an önce değiştirmeleri gerekir.

Resmi daire ve iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik belgeleri ama yine kimlik numarası olacak. Pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi ve avukatlık kimlik belgesi gibi, kimlik numarası, soğuk damgası olacak, yani seçmenin kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli de olacak. Bu nitelikteki belgeyle seçmen, sandık kurulu başkanına gittiğinde oyunu kullanacak.''

Belediyeler, köy ve mahalle muhtarlığınca düzenlenen belgelerin geçerli olmadığının altını çizen Em, ''Bu söylediklerimin tek bir istisnası var. Ceza infaz kurumlarında ve tutukevlerinde taksirli suçlardan hükümlü bulunanlar ile tutuklu seçmenlere cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer. Bu belgede de kimlik numarası olacak'' diye konuştu.

 Parmaklar boyanmayacak

Yurt dışı ve yurt içi seçmen kütükleriyle mükerrer oy verme işleminin önleneceğini belirten Em, seçmenlere ilişkin tüm işlemlerin kontrol altında olduğunu, mükerrer oy kullanma şikayeti olmayacağını ve halk oylamasında parmakların boyanması uygulamasına son verileceğini kaydetti.

YSK Başkanı Ali Em, halk oylamasının tüm maliyetinin de 154 milyon 989 bin 528 TL olduğunu ifade etti.

Em, sandık kurullarında çalışanların görevlerine gelmemesi halinde bunun yasal yaptırımı olacağını, bu kişilere idari para cezası verileceğini belirtti.

Halk oylamasında sandık ve seçmen güvenliği konusunda İçişleri Bakanlığı ile gerekli yazışmaları yaptıklarını anlatan Em, İçişleri Bakanlığının valiliklere genelge göndererek, valiliklerin gerekli önlemleri almaları konusunda uyarıldığını söyledi.

TRT'ye gerekli hatırlatmaları yaptık

Em, bir soru üzerine, "Halk oylamasına ilişkin haberler üzerine TRT'ye gerekli hatırlatmaları yaptıklarını" ifade ederek, "Yayınların dürüst ve tarafsızlığı çok önemli. Devlet kurumlarının gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum. Yazılı ve görsel basının da bize bu konuda yardımcı olmasını istiyorum. Vatandaşın iradesinin sandığa yansıması için YSK olarak gerekli hassasiyeti gösteriyoruz" dedi.

Halk oylamasına ilişkin olarak basın-yayın organlarının yayınlarını Radyo ve Televizyon Üst Kurulu aracılığıyla takip ettiklerini kaydeden Em, yayınları nedeniyle uyarılacak basın organlarına hakkında bir karar verildiğini, kararın imza aşamasında olduğunu belirtti.

Ali Em, başka bir soru üzerine de halk oylamasında da daha önceki seçimlerde kullanılan SEÇSİS sistemini kullanılacağını anımsatarak, "Sisteme ilçeden veri giren kişi hata yaptıysa sonuç bize de yanlış geliyor, ama sandıklarda ıslak imzalı tutanaklar var. Parti görevlileri tutanak ile sistemdeki sonuçları karşılaştırsın, varsa hata itiraz haklarını kullansınlar. SEÇSİS ile kimsenin hak kaybı yok, kimsenin şüphesi olmasın. Dışarıdan da sisteme giremezler" dedi.

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek'