3. köprünün güzergahı belli oldu
Yıldırım, "3. Köprü'nün güzergahı Garipçe-Poyrazköy mevkiinde olacak. Uzunluğu 1257 metre, maliyetiyse 6 milyar dolar" dedi.
Abone olİSTANBUL- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü geçişinin de dahil olduğu Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Garipçe (Sarıyer) ve Poyrazköy mevkisi arasında olduğunu bildirdi. Yıldırım, "'Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul'un batı sınırında, Kınalı mevkisinde TEM Otoyolu Kavşağı'ndan başlamakta, kömür ocakları mevkisini kat etmekte, İstanbul Boğazı'nı ise 1275 metre ana açıklığı olan bir asma köprü ile geçmektedir'' dedi.
Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü de dahil Kuzey Marmara Otoyolunun maliyetinin kamulaştırma bedelleri de dahil olmak üzere 6 milyar dolar civarında olacağını belirtti. Bakan Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü'nün Garipçe ve Poyrazköy mevkisi arasında olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul'un batı sınırından 41 derece enlem, 28 derece boylamındaki Kınalı mevkisinde TEM otoyolu kavşağında başlamakta. 41 derece enlem 28 derece boylamdan başlayan Kömür ocakları mevkisini katetmekte, İstanbul Boğazı'nı ise 41 derece enlem 29 derece boylamda 1275 ana açıklığı olan bir asma köprüyle geçmekte. Daha sonra 41 derece enlem 29 derece boylamdaki Paşaköy mevkisine ulaşarak, 40.8 derece enlem 29.4 derece boylamda Gebze civarında İzmir otoyolu ayrımına ulaşmaktadır. Kuzey Marmara Otoyolu, 40.7 derece enlem, 30 derece boylamla İzmit'in kuzeyini katederek Adapazarı'na yönelmektedir. 40.8 derece enlem, 30.3 derece boylamında Adapazarı'ndan Eski Adapazarı ile Yeni Adapazarı-Yeni Kent arasında geçen güzergah, 40.7 derece enlem, 30.6 derece boylamda Ak Yazı ile Hendek ilçe sınırları içerisinde TEM otoyolu ile buluşmaktadır.''
Yıldırım "çevre yolu bölümü ise malum Anadolu yakasında ve Avrupa yakasında olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kınalı odayeri, asya yakası paşaköy Akyazı, köprü ile birlikte yapılacak çevre yolu bölümü ise odayeri, paşaköy, poyrazköy, garipçe kesimidir. Toplam 260 km anayol ve buna bağlı bağlantı yollarında oluşmaktadır." dedi.
"Kamu kaynağı kullanılmayacak"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin kamu-özel sektör ortaklığıyla gerçekleştirileceğini belirterek, "Diğer iki köprünün aksine doğrudan kamu kaynağı kullanmadan gerçekleştirilecek bir projedir. Bu yönüyle de bir ilktir" dedi.
3. Boğaz Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile ilgili düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yapıtlayan Yıldırım, köprü ile birlikte yapılacak çevre yolu bölümünün, Odayeri-Paşaköy-Poyrazköy-Garipçe kesimi olduğunu belirterek, toplam uzunluğun, anayol ve buna bağlı bağlantı yolları olmak üzere 260 kilometre olduğunu söyledi.
Bakan Yıldırım, projenin yaklaşık maliyetinin kamulaştırma bedeli ile birlikte 6 milyar dolar civarında olduğunu ifade ederek, "Hesap edilen kamulaştırma bedeli 1 ile 1.5 milyar dolar arasında konulmakta. Gerçek kamulaştırma bedeli, kamulaştırma işleminden sonra ortaya çıkacaktır. Diğer alternatiflere göre kamulaştırma bedelinde bu alternatifte kamu arazilerinin toplam koridorun yüzde 75'ini oluşturması nedeniyle önemli ölçüde tasarruf sağlanmıştır. Toplam güzergahın yüzde 75'i kamu arazilerinden geçmektedir. O bakımdan kamulaştırma bedeli de önemli ölçüde düşük gerçekleşecektir" diye konuştu.
"İhale bu sene gerçekleşecek"
Bakan Yıldırım, projenin yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bu sene içerisinde ihale etmeyi hedefliyoruz. Planımız budur, gecikme, aksaklık olmazsa bu sene içerisinde ihaleyi gerçekleştireceğiz. Projenin tamamı ihaleyle gerçekleşip, yüklenici firma bulunduktan sonra etap etap gerçekleşecek ve ilk etapta 3 yıl içerisinde en geç birinci bölümünü tamamlamış olacağız. Tamamını da 4-5 yıl içerisinde bitirmiş olacağız. Projede raylı sistem öngörmüyoruz. Sadece araç geçişi öngörülüyor. Köprü ve ona bağlı çevre yolunda yaklaşık 90 kilometrelik kesimde 2x4 olacak. Ondan sonraki kesimlerde 2x3 olacak."
Köprünün yatık kablolu değil, asma köprü olacağını ifade eden Yıldırım, "Aynı tarzda yapılacak, 1275 metre açıklığı bulunacak. Bugüne kadar herhalde açıklığı en fazla olan boğaz içerisindeki köprü olacak. Trafik garantisi vereceğiz. Yap-işlet-devret modellerinde gerek hava alanı projelerinde, gerek demir yolu, gerekse yol projelerinde trafik garantisi esastır. Ancak trafik garantisi ile ilgili mevcut durumu dikkate aldığımızda herhangi bir sorun gözükmüyor. İlk yıldan, bilemediniz ikinci yıldan itibaren garantiyi karşılayacak, gerçek trafiğe ulaşacağımızı öngörüyoruz" şeklinde konuştu.
Koridor üzerinde kamulaştırılacak alanın yüzde 75'inin kamuya ait olduğunu aktaran Yıldırım:
"Dolayısıyla bir rant söz konusu değil, bu bir. İkincisi bildiğiniz gibi ağaçtır. Kilyos'u çevreleyen bölgedeki o kömür ocaklarının işletmesi sonucu terk edilen bozulmuş doğa yapısı, koridorun bu güzergaha oturtulması suretiyle tekrar rehabilite edilecek ve İstanbul'a kazandırılacaktır. Otoyoldan çıkışlar ise mümkün olduğunca şehrin dış noktalarında gerçekleşecektir. Avrupa yakasında hava alanından Odayeri dediğimiz noktaya güneyden kuzeye bir çıkış olacak, Avrupa yakasında. Anadolu yakasında da Paşaköy'den Ümraniye'ye bağlantı olacak. Yani şehrin doğu ve batı aksının uç noktalarından şehirle bağlantı yapılacak ve böylece oldukça kuzeyi kuşatan bir çevre yolu özelliği arz edecektir" şeklinde konuştu.
@page@
222 bina kamulaştırılacak
Güzergahta yer alan orman alanlarıyla ilgili bir soruya da Bakan Yıldırım, şu cevabı verdi:
"Yolun tamamını düşünüyoruz 260 kilometrelik tüm güzergahı dikkate aldığımızda bunun İstanbul Çevreyolu kısmında Sarıyer-Garipçe-Poyrazköy hattında özel arazi yüzde 16, orman arazisi yüzde 48, 2b arazisi yüzde 11, hazine arazisi yüzde 16, askeri bölge yüzde 11. Toplam kamulaştırılacak bina adedi 222. Bu orman arazisi orman anlamına gelmiyor. Ormana ait arazi ama bütün bu arazinin birçok kısmı artık orman vasfını yitirmiş arazilerdir. Belgrad, Fatih Polonezköy ve milli parklarının özellikle orman alanlarından mümkün mertebe uzak bir güzergah tercih edilmiştir."
"3. köprü orman değeri düşük alanlardan geçirildi"
Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Projesi'ne ilişkin seçilen güzergahın, orman değeri düşük, baltalık, makilik ve açık alanlardan geçirilmesine çaba harcandığını belirterek, "Güzergah üzerinde kalacak ağaçlar ve fidanların, boş olan kömür ocaklarının üzerine nakledilmesi planlanmıştır" dedi.
Bakan Yıldırım, 3. Boğaz Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile ilgili basın toplantısında, 2005 yılından bugüne yapılan çalışmalarda altı güzergah üzerinde durulduğunu anlattı. Yıldırım, güneyde, Nakkaştepe-Ortaköy, iki köprü arasındaki Vaniköy-Arnavutköy, kuzeyde Çubuklu-Yeniköy, Beykoz-Tarabya, Anadolu Kavağı-Sarıyer ve Poyraz-Garipçe güzergahlarının tüm yönleriyle incelendiğini ve bu altı güzergahın birbirleriyle karşılaştırılmasının yapıldığını kaydetti.
Güzergahlardan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün kuzeyindekiler üzerinde daha detaylı bir çalışma gerçekleştirildiğini anlatan Yıldırım, ayrıca 2009 Eylül ayında yapılan 10. Uluslararası Ulaştırma Şurası'nda, bilim adamları, sivil toplum kuruluşları, Bakanlık temsilcileri ve konusunda uzman sektör temsilcilerinin katılımıyla 3. köprü ve ona bağlı otoyol konusunun kapsamlı bir şekilde tartışıldığını ve köprünün bir an önce hayata geçirilmesinin kamuoyuyla paylaşıldığını vurguladı.
Banliyö hatlarının modernizayonu
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray Projesi kapsamında Söğütlüçeşme-Gebze ve Kazlıçeşme-Halkalı banliyö hatlarının modernizasyonu işini yürüten yüklenici firmanın, mevcut sözleşme şartlarında projeye devam edemeyecekleri gerekçesiyle iki gün önce sözleşmeyi tek taraflı fesh ettiğini, ancak yeniden ihale edilerek, kalan işlerin tamamlanacağını ve projenin 29 Ekim 1913 olan bitirilme tarihinin hiçbir şekilde değişmeyeceğini bildirdi.
Yıldırım, "3. Boğaz Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi" ile ilgili düzenlenen basın toplantısının ardından, bir gazetecinin, "Marmaray Projesi kapsamında banliyö hatlarının modernizasyonu işi, yüklenici firma tarafından fesh edildi. Bu durum Marmaray Projesi'nin gecikmesine neden olur mu?" sorusu üzerine, Bakanlık olarak konuyla ilgili tedbirleri aldıklarını söyledi.
"Projenin bitirilme tarihi 29 Ekim 2013'tür. Bu tarih hiçbir şekilde değişmeyecektir" diyen Yıldırım, yeniden ihale edilerek, kalan işlerin tamamlanacağını vurguladı.
Bakan Yıldırım, "Bu sene içerisinde ihalenin gerçekleştirilmesini ve işe tekrar başlanmasını hedefliyoruz" ifadesini kullandı.
Bir basın mensubunun, firmanın gerekçe belirtip belirtmediği yönündeki sorusuna Yıldırım, şu yanıtı verdi:
"Bu, hukuki bir konu. Marmaray Projesi kapsamında, Söğütlüçeşme-Gebze ve Kazlıçeşme-Halkalı banliyö hatlarının modernizasyonu işini yürüten yüklenici Fransız Alstom-Doğuş-Marubeni konsorsiyumu, 27 Nisan tarihi itibariyle mevcut sözleşme şartlarında projeye devam edemeyeceklerini bildirdiler ve sözleşme tek taraflı feshedildi. Bundan sonra tasfiye işlemleri ve hukuki süreç taraflar arasında devam edecek."
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bir gazetecinin talip firma olup olmadığını sorması üzerine de "Tabii artık yeni süreci başlattık, mutlaka olacaktır. Olmaması söz konusu değil" dedi.
"Şu an için var mı, kaç firma?" şeklindeki soruyu da Yıldırım, "Daha yeni, yani dün itibariyle yürürlüğe girdi. Hemen arkadaşlarımız çalışmaları başlattı" diye yanıtladı.
Gürsel Tekin: İstanbul'un bağrına hançer saplıyorlar
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, güzergahı açıklanan 3. Boğaz köprüsüyle ilgili olarak, İstanbul'un bağrına 1275 metrelik bir hançer saplanmak istendiğini savundu.
Tekin, İstanbul'a yapılması planlanan 3. Boğaz köprüsünün güzergahının kamuoyuna bildirilmesi nedeniyle yaptığı açıklamada, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıkladığı 3. Boğaz geçişi projesini "Korsan Köprü" olduğunu ileri sürdü.
Açıklanan projenin "kentin Anayasası" olan yüz binlik planlarda yer almadığını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından da istenmediğini iddia eden Tekin, "Bu köprüyü yapamazlar. Çünkü kente ilişkin hiçbir planda köprü çalışması görülmüyor" ifadelerine yer verdi.
Çevreye en zarar verecek proje olarak açıklanan güzergahın tam bir skandal olduğunu ve İstanbul'un akciğerleri olan ormanların ve su havzalarının tam ortasından geçtiğini iddia eden Tekin, açıklamada şunlara yer verdi:
"İstanbul ve Marmara Bölgesi için tam bir çevre faciasına yol açacak projenin açıklandığı toplantıda Çevre Bakanı neden yok acaba? Bu projeye karşı olduğu için mi, yoksa çevre konusu kimsenin umurunda olmadığı için mi? Açıklanan köprü çalışması tamamen korsandır. Bu köprü ne binlik ne de yüz binlik planlarda yoktur. Kentte yapılacak en küçük bir değişiklik bile önce planlara işlenir. Ardından uygulamaya geçilir. Daha bir yıl önce kentin yüz binlik planları kabul edildi. O planlarda 3. köprüye ilişkin tek bir çalışma yok. 470 bilim insanının hazırladığı planlarda 3. köprünün adı bile geçmiyor. Ulaştırma Bakanı Yıldırım ise 3. köprü güzergahı diye bir yol haritası açıklıyor. Ulaştırma Bakanına sormak istiyorum, 3. köprü hangi planda var? Bu yüzden, çakılacak tek bir çivi bile yasa dışıdır. Bu köprü korsandır. Kenti yönetenlere rağmen alınan bir karardır. Bu köprüyü yapamazlar"
"Sayın Kadir Topbaş'ın 3. köprüye karşı olduğunu biliyoruz. Hatta 100 binlik planlar yapılırken, 3. köprüyü koydurtmamış" iddiasında bulunan Tekin, açıklamada şunları kaydetti:
"Bilim insanları da köprünün çevreye vereceği zararı anlatmış. Bu konuda bilim insanlarıyla mutabık kalmış. Doğru da yapmış. Ama ne yazık ki bu kararlılığını şimdi gösteremiyor. Köprüye karşı olduğu halde sesini çıkarmıyor. Sorumluluktan kurtulmak için de açıklamayı Bakan Yıldırım yapıyor. Kenti Başbakan mı, Ulaştırma Bakanı mı, yoksa Kadir Topbaş mı yönetiyor anlamış değiliz. Köprüyü Ulaştırma Bakanı açıkladığına göre bu kenti yöneten Kadir Topbaş tamamen devre dışı bırakıldı. Nasıl çivi çakacaklar merak ediyoruz. İstanbul'un en güzel ormanları ve su havzaları yok edilecek. İstanbul'un akciğerlerine 1275 metrelik bir hançer saplanmak isteniyor."
"Poyrazköy doğru bir tespit"
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, 3. Boğaz Köprüsü yolunun Anadolu yakasında Poyrazköy güzergahından geçmesinin "doğru bir tespit" olduğunu bildirdi.
Çelikbilek, yaptığı yazılı açıklamada, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıkladığı güzergahı, Beykoz Belediyesi olarak uygun bulduklarını bildirdi.
Açıklamasında Çelikbilek, şu görüşlere yer verdi:
"Bu karardan dolayı mutluyuz. Daha önce Yuşa Tepesi olarak kamuoyunda bir beklenti vardı, ama Poyrazköy güzergahı doğru bir tespit. Kamulaştırılacak alanın yüzde 75 oranında kamu arazisi olması spekülatif durumunu ortadan kaldıracaktır. Ayrıca yeşil alanlarımızın korunmasının yanı sıra, oluşacak hareketliliğin bölgemize katkısı olacaktır."