2,10'un altında Euro ihracatçı için sıkıntı
TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatçılara döviz riskine karşı önlem almalarını tavsiye etti
Abone olİSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Şu anda özellikle Euro bölgesine mal satanlar için Euronun 2,10'un altına düşmesi ihracatçı açısından sıkıntı yaratıyor" dedi.
Mehmet Büyükekşi, 3 Haziran'da Ankara'da yapılacak TİM Genel Kurulu'nda tekrar Başkanlığa aday olmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, söz verdikleri her şeyi yerine getirdiklerini söyledi.
Bütün birlik başkanlarının da desteklerini belirttiğini ve bunu kamuoyuyla da paylaştıklarını anımsatan Büyükekşi, "Bu yeni dönemde de birlikte çalışmak istediklerini söylediler. Hatta bazı başkanlar 'eğer siz yeni dönemde aday olmayacaksanız biz de kendi birliklerimizde aday olmayalım, uğraşmayalım. Biz sizinle güzel bir çalışma ortamı yakaladık, bunun devam etmesini istiyoruz' dedi. Biz de 'şartlar oluşursa, gerekli desteği görürsek tekrar aday olmayı düşünüyoruz' dedik. O şartlar da oluştu" dedi.
Artık yeni kanunla eskiden 2 yılda bir yapılan seçimlerin 4 yılda bir yapılacağını ifade eden Büyükekşi, bu dönem içerisinde yine 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi projesini bitireceklerini kaydetti.
DTM ile son derece koordineli çalıştıklarını belirten Büyükekşi, özellikle ara malı ve hammaddeyi ithal etmek yerine Türkiye'de üretilmesi projelerine destek olduklarını söyledi.
Mehmet Büyükekşi, "TİM özellikle ekonominin ve dış ticaretin güç merkezi haline geliyor" dedi.
Bu yılın ilk 3 ayındaki ihracat artışının yüzde 22, ilk 4 ayındaki artışın yüzde 23 olduğunu, ilk 5 ayda bu artışın yüzde 25 olacağını düşündüklerini ifade eden Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatta yeni bir sıçrama yapması gerektiğini, şu anda yaklaşık 50 bin olan ihracatçı sayısını 2023 yılında 70 bine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.
2.10'un altında Euro, 1.5'in altında dolar bizim için sıkıntı
Euroda yaşanan düşüşün ihracat hedeflerinde sapmaya yol açıp açmayacağına ilişkin olarak da Büyükekşi şunları kaydetti:
"Yok, zannetmiyoruz. Belki şunu engelleyebilir; biz yılbaşında 111 milyar dolar bir ihracat hedefi koymuştuk, bunu 115 milyar dolara çıkardık. İlk 4 aylık ihracata bakarak bu 115'in üzerine çıkma ihtimalimiz de vardı. Belki onunun artış hızına engel olabilir ama biz inşallah 115 milyar doları gerçekleştireceğimize inanıyoruz.
Ama biz burada tabi her zaman ihracatçılarımıza şunu söyledik; mutlaka dedik kendinizi hedge edin. Çünkü yaptığımız bir ankette yaklaşık ihracatçıların yüzde 60'ının herhangi bir döviz riski karşısında kendi kendilerini bir koruma altına almadıkları meydana çıktı. Bu enstrümanların geliştirilmesi lazım. Bununla ilgili çalışmaların da ihracatçılar tarafından yapılması lazım. Kendilerini ya forward ya hedge ya swap yapması şeklinde önerilerimiz var. En büyük sıkıntılardan bir tanesi de ithalatın yüzde 70'i dolar, ihracatın yüzde 48'i Euro, yüzde 46'sı dolar. Bu farklı para cinlerinden hammadde alıp mal ihraç etmek ihracatçıyı bir takım zararlara karşı korunmasız bırakabilir. Onun için orada da kendilerini korumaları son derece önemli. Bununla ilgili de gereken şeyin yapılması lazım. Alırken aldığı anda malı Euro ile satacaksa hemen Euroyla kendini hedge ederse o aradaki parite değişimlerinden o zaman zarar etmez."
Eurodaki düşüşün Türkiye'nin elinde olan bir şey olmadığını söyleyen Büyükekşi, "Biz '2,10'un altı Euro da, 1,5'in altı dolar da bizim için sıkıntı' diyorduk. Şu anda özellikle Euro bölgesine mal satanlar için 2,10'luk bir şey son derece önemli, 2,10'un altına düşmesi ihracatçı açısından sıkıntı yaratıyor."