2015’e damgasını vuracak teknolojiler

2015 yılına damgasını vurması beklenen teknolojiler iş yapış biçimlerimizi de dönüştürecek

Abone ol

Baş döndürücü teknolojik gelişmelerin pazarlama iletişimini derinden dönüştürdüğü bir çağda bir yılı daha geride bırakıyoruz…Bu yıl gündeme damgasını vuran teknolojilerin, markaların kampanyalarını dönüştürdüğüne tanıklık ettik. Belli ki hız giderek artacak… Pazarlama iletişimi alanında kafa yoranların ise tüm bu teknolojilerin arasından ihtiyaçları olanı seçerek kullanması için iyi birer gözlemci olmaları şart. Bugün eski normaller, yeni ekonomide geçerli değil. İnsanların neredeyse yarısının günde ortalama 10 mobil uygulama indirdiği, 2015 itibariyle mobil uygulamalar pazarından 39,7 milyar dolarlık gelir elde edilebileceğinin ortaya çıktığı bir dünyada yeniyi, eskimeden değerlendirmekte fayda var… Yeni servisler, yeni teknolojiler derken ‘yenilik yorgunu’ olmadan seneye başlamak adına ayak seslerini çok yakından duyduğumuz teknolojileri paylaşalım istedik. 

Yeni savaş alanı giyilebilir teknoloji

2014 yılında gündemimize daha çok giren giyilebilir cihazların 2015'te patlama yapması bekleniyor. Sadece sağlık ve spor değil diğer bir çok farklı alanda da karşımıza çıkacak olan bu cihazlarla yeni bir dönemin kapıları da aralanıyor. Öyle ki pazar araştırma şirketi Transparency Market Research'ün "Giyilebilir Teknoloji Pazarı 2012-2018" raporuna göre ise 2012 yılında pazar hacmi 750 milyon dolar seviyesindeydi. Aynı raporda 2018'de hacmin 5,8 milyar dolar olacağı hesaplanıyor. Öte yandan Intel, giyilebilir teknolojiler alanında yenilikçiliği teşvik etmek için toplam nakit ödülü 1,3 milyon dolardan fazla olan "Make It Wearable" adlı bir yarışma başlattı. Katılımcılardan giyilebilen ya da herhangi bir cihaza ya da aksesuara gömülebilen sensör ya da giyilebilir cihazlar geliştirmeleri bekleniyor. Bu istek hiç kuşkusuz geleceğin nerede yakalanacağının da ipuçlarını veriyor. 

Nesnelerin internetini daha sık duyacağız 

Giderek adını daha sık duymaya başladığımız nesnelerin interneti makineler arasındaki iletişim olarak tanımlanabilir. 2013'te 8.7 milyar olan akıllı cihaz sayısının, 2020'de 50 milyara çıkması bekleniyor. Pazarlama açısından bunun anlamı ise, müşterilerin hayatında yer alan platformlarda var olabilmek, çoklu ekran deneyimi sunabilmek. Çünkü artık müşteriyi bulunduğunuz yere çekmek değil, müşterinin bulunduğu yerde var olabilmek, temel çıkış noktası haline geliyor. 2015'te popülerliğinin artması beklenen nesnelerin interneti ile kendi kendine haberleşen cihazların sayısı artacak. Birçok konuda birbiriyle iletişimde olan cihazlar insan hayatının emrine sunulacak. Cihazlarımızın zekası da artmaya devam edecek. 2015'te sadece teknolojik cihazlar değil otomobiller, çamaşır makineleri, buzdolapları ve hatta elektrik süpürgeleri de akıllanacak.

Beacon teknolojisi sizi bulacak 

Beacon, Bluetooth low Energy (ble) teknolojisini kullanan düşük maliyetli bir verici. Bu teknoloji sayesinde kullanıcıların akıllı telefon ve tabletlerine yakınlardaki ürünlerle ilgili lokasyon bazlı kişiselleştirilmiş indirim mesajları ve özel teklifler gönderiliyor. Mağaza içi cihaz kullanımında devrim yaratacak Beacon teknolojisi GPS'e göre adeta nokta atışı yaparak cihazlara bildirimler gönderebiliyor. Şu anda perakende mağazacılığın yüzde 1 tarafından kullanılıyor olsa da Business Intelligence'a göre ABD'deki en büyük 100 perakende zincirinin en az yarısı Beacon teknolojisi üzerinde çalışıyor. Havayolu şirketi Virgin Atlantic, Mayıs 2014'ten beri Beacon teknolojisini kullanıyor. Şirket, Beacon teknolojisi ile üst sınıf müşterilerine özel bildirim ve teklifl er sunuyor. İlk olarak müşteriler güvenlik kontrol alanlarına yaklaştıklarında onlara hazır olmaları için bildirim mesajı gönderen firma, şimdilere yolculara uçuş öncesi etkinlikler hakkında bildirim mesajlan gönderiyor. 

Nivea ise Beacon teknolojisini ailelerin kumsalda çocuklarını rahatlıkla izleyebilmeleri amacıyla kullanıyor. Çocuğun koluna suya dayanıklı olan bilekliği takmak ve telefona uygulamayı indirmek çocuğu izleyebilmek için yeterli oluyor, çocuk güvenli alanın dışına çıktığında telefona bir uyarı mesajı geliyor.

3D yazıcıları daha çok göreceğiz

3D yazıcı satışları, malzemeleri ve ilgili servisleri ile piyasa hacmi, 2013'de global olarak 2,5 milyar dolara ulaşmıştı. Araştırma şirketi Canalys bunun 2014'ün sonunda 3,8 milyar dolara yükseleceğini, pazarın hızlı büyümeye devam etmesi ile 2018'de 16,2 milyar dolara yükseleceğini öngörüyor. Henüz Türkiye'de yeterince iyi anlaşılamadığına inandığımız 3 boyutlu yazıcılar dünyayı kasıp kavuruyor. Boyutları ve fiyatları giderek düşen, aynı zamanda kabiliyetleri de artan bu cihazlar hemen her türlü nesnesin basılmasını sağlıyor. 

Markalar çoktan harekete geçti bile… Uçak üreticisi Boeing 3D yazıcı teknolojisini ilk uygulayanlardan biri. Şirket, 10 farklı askeri ve ticari uçak için 3D yazıcıyla imal edilmiş 20 binden fazla parça yaptı. 787 Dreamliner'ın hava kanalı ve mafsalları dahil olmak üzere 3D yazıcıyla yapılmış 30 parçası var, bu da işkolu için bir rekor. Nike CEO’su Mark Parker ise 3D yazıcı teknolojisinin şirket için son zamanlarda büyük bir destek olduğunu belirtti. Nike 2014 Süper Kupası için kramponları 3D yazıcıyla imal etti. Nike Vapor Laser- Talon'un 3D yazıcısı ile seçici sinterleme teknolojisinden yapılmış plaka ve kramponları var. 

Büyük veriye daha yeni başladık

Büyük veri; toplumsal medya paylaşımları, ağ günlükleri ,bloglar, fotoğraf, video, log dosyaları vb. gibi değişik kaynaklardan toparlanan tüm verinin, anlamlı ve işlenebilir biçime dönüştürülmüş biçimine deniyor. Büyük veri, bilgiye erişim ve en önemlisi bunların analizi 2015 yılında da en önemli rekabet avantajlarından olacak. Sadece şirketler değil devletler arası rekabet açısından da en büyük güç "anında ve doğru bilgi"ye erişim ve anlamlı analiz ve yorumlar çıkararak, fayda ve değere çevirebilmek olacak. Dijital dünyanın, 2020'ye dek her iki yılda bir,iki katı büyümesi öngörülüyor. Sadece sağlık sektörünün büyük veri sayesinde yaratacağı gelirin 2020'lerde 300 milyar dolarları bulacağından söz ediliyor.

Artırılmış gerçekliğimiz derinleşecek

İlk olarak askerlerin eğitiminde aktif olarak kullanılan artırılmış gerçeklik çözümleri, günümüzde pazarlama faaliyetlerinin bir parçası haline gelmiş durumda. Özellikle de eğlence sektöründe dikkatleri çekecek çalışmalarıyla günlük yaşamın bir parçası olmaya başlayan kavramın doğrudan markalara etkisi olması bekleniyor. Araştırma şirketi Gartner'ın raporuna göre, artırılmış gerçeklik teknolojisi kurumların iş akışı, çalışan eğitimleri, iş süreçlerinin düzenlemesi gibi konularda doğrudan kullanılabilecek. Artırılmış gerçeklik çözümlerinin gerçek zamanlı verileri gerçek objelerle bir araya getirdiği vurgulanan raporda, mobilite, konum, 3 boyutlu içerik yönetimi ile tarama ve algılamanın gelişmesinin faydaları vurgulanıyor. Gartner'ın öngörülerine göre, 5 yıl içerisinde artırılmış gerçeklik uygulamaları hayatımızın tam da ortasında olacak. Geçtiğimiz günlerde artırılmış gerçeklik konusunda dünyada isminden sıklıkla bahsettiren Blippar'ın dünyadaki 8. ofisini Türkiye’de açması da bu konuyu 2015 yılında daha da çok gündemimizde olacağının kanıtı.

Artık her yer ekran

Ekransız gösterim iletişim teknolojileri, cihazları küçülttükçe daha çok gündeme gelmeye başladı. Minik dokunmatik ekranlardan kurtulmanın tek yolunun herhangi bir yüzeyi ekrana çevirmek olabileceğinden yola çıkan şirketler bu alanda Ar-Ge’yi sürdürüyor. Sanal gerçeklik gözlükleri ve biyonik kontakt lensler gibi ekransız gösterim teknolojileri ve üç boyutlu hologramlar hızla gelişiyor. Öyle ki 2014 yılında görüntüyü doğrudan retinaya veren bir teknoloji geliştirdildi bile… 2015 yılı ise bu konuda yatırımları izleyeceğimiz bir yıl olacak.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı