18 madenciden hala haber yok
Karaman Ermenek'te maden kazasında mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında 3'üncü gün de geride kaldı. Göcük ve çamur nedeniyle sondaj çalışmalarında sık sık aksaklıklar yaşanıyor
Abone olANKARA - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek'te kömür ocağında su tahliyesi ve arama kurtarma çalışmalarının, AFAD koordinasyonunda toplam 617 kişilik bir ekip ve 133 araçla gece boyu devam ettiğini bildirdi.
AFAD'dan yapılan açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve ve Karaman Valisi Murat Koca'nın takip ettiği arama-kurtarma çalışmalarını AFAD Başkanı Fuat Oktay'ın yerinden koordine ettiği ifade edildi.
Alanda bir tahlisiye, bir de destek ekibi olmak üzere yaklaşık 269 kişilik bir arama kurtarma ekibinin görev yaptığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Su tahliyesi ve arama kurtarma çalışmaları, AFAD koordinasyonunda toplam 617 kişilik bir ekip ve 133 araçla gece boyu devam etti. Ayrıca ikinci bir kazaya sebebiyet vermemek ve alanın güvenli bir hale dönüştürülmesi için, su çekildikten sonra alanda çamur boyutunda olan malzemenin dışarı çekilmesi; basıncın etkisiyle tavanda ve yan duvarda oluşan malzeme dolgularının dışarı alınması gerekmektedir. Alan, aşamalı bir şekilde temizlendikçe pompalar daha aşağıya indirilmektedir.''
Bakan Yıldız: Hızlı ilerleyeceğiz
Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Karaman Ermenek’te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda bir önceki gün gibi önceliğimizin su olmadığını, bundan sonra tahkimat ve malzemenin dışarı çıkartılmasının önceliğimiz olduğunu bir kez daha söylemek isterim. İlk amacımız 770'ler 780'ler koduna gelmek. Eğer orada herhangi bir tahkimat bozulması, malzeme kayması gibi bir konu yoksa daha hızlı ilerleyeceğimiz kanaatindeyiz" dedi.
Taner Yıldız, "İçeriden tüm görüntüler alındı, sizlere verildi. Bunları sizler de kamuoyuna paylaşabilirsiniz. Oradaki çalışmalar, o malzemeler nasıl çıkarılıyor, vagonlar nasıl dolduruluyor, orada tahkimat nasıl yapılıyor, ağaçlar nasıl naklediliyor, tüm ayrıntılarıyla detaylarıyla birebir onları da kamuoyuyla paylaşma imkanımız olacak" ifadelerini kullandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "800 kodunun altına inildi. Bizim için önemli bir eşik noktasıydı bu. Bundan sonra her metre aşıldıkça, her su çekildikçe, karşımıza hangi tablonun çıkacağını şu anda bilemiyoruz. Ama biraz önce sayın bakanlarımızın da belirttiği gibi su çekme işi artık desandreden değil nefeslik kısmına aktarılmış oldu" ifadesini kullandı.
'Güzel bir çalışma gerçekleştiriliyor'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Burada son derece uyumlu, güzel bir çalışma gerçekleştiriliyor. Gece 02.00'lerde hep beraber, işçi kardeşlerimizle beraber olduk. İyi organize olmuş vaziyette, gerek sahada gerekse yerin altında çalışmalar seri bir şekilde götürülüyor" diye konuştu.
Faruk Çelik, "Vardiya sistemi çok düzenli çalışıyor. Hızlı bir şekilde, kısa bir süre içinde, 10 dakikalık bir süre içinde vagon dolduruluyor ve tekrar diğer vagona geçiliyor. Seri bir çalışma var. Tahkimat için gerekli bütün imkanlar sağlanmış ve anında yer altına bunlar ulaştırılıyor, bu tahkimatlar gerçekleştiriliyor ve mesafe almaya çalışıyor, çalışan kardeşlerimiz" dedi.
Çelik, "Burada çalışan sayısı bizdeki kayıtlarda 180'dir ve tamamı da sigortalıdır. Sigorta sorununun olmadığını arkadaşlarımız tespit etti" şeklinde konuştu.
Yıldız, Çelik ve Elvan çalışmaları yerinde takip ediyor
Olayın ilk günü bölgeye gelen Yıldız, Çelik ve Elvan, 24 saat bölgedeki çalışmaların koordinasyonunu sağlıyor. Bakanlar, madendeki suyun tahliyesi ve tahkimatlar kurularak işçilere ulaşılması için aralıksız süren çalışmaları yerinde takip ediyor.
Bugün sabahın ilk ışıklarıyla tünel girişinden en aşağı kısma kadar inen bakanlar, teknik çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Tüneldeki incelemelerin ardından dışarı çıkan Yıldız, Elvan ve Çelik, maden ocağında mahsur kalan işçilerin yakınlarının yanına giderek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Arama-kurtarma operasyonu aralıksız sürüyor
Arama-kurtarma operasyonunun toplam 617 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 23 ambulans ve 22’si AFAD arama kurtarma aracı olmak üzere 133 araçla aralıksız sürdüğü vurgulanan açıklamada, ''Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı'' ifadelerine yer verildi.
Çalışmaların ilk gün alanda kurulan AFAD Mobil Koordinasyon Merkezinden yönetildiği belirtilen açıklamada, ''gelişmeler 7/24 takip edilmektedir'' denildi.
Tahkimat yapıldı, sular çekiliyor
Gece boyunca ocakta çalışan görevliler, suyun tahliye işlemlerinin sürdüğünü, dünkü meydana gelen çökmelerin temizlendiğini, çalışmaların daha hızlı ilerlediğini söyledi.
Arama ve kurtarma çalışmalarına katılan maden işçisi Şevket Sarıpınar, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda tahkimat yapıldı. Sular çekiliyor. Arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyor. Dünkü çöken yerin tahkimatı yapıldı. Çöken yer geçildi. Oranın önünde suların çekilmesi sürüyor. Dünkü çökme yerinin 5-10 metre aşağısına geçildi. Çalışma hızla devam ediyor. Herkes elinden gelen çabayı göstermeye çalışıyor" dedi.
Diğer taraftan alanda yardım kuruluşları ve belediyeler de kurdukları yardım çadırlarıyla hizmet veriyor. Türk Kızılayı, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Beşir Derneği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Ermenek Belediyesi, Sarıveliler ve Başyayla Belediyesi tarafından kurulan çadırlarda ihtiyaçlar karşılanıyor. Özellikle gece ve sabah saatlerinde çay ve çorba ikramı yapılıyor.
Beşir Derneği Ermenek Temsilcisi Murat Kömürcü , olayın olduğu gün bölgeye geldiklerini söyledi. Çadırlarında 24 saat hizmet verdiklerini ifade eden Kömürcü, "Hayırseverlerden aldığımız yardımlarla bütün kardeşlerimize hizmet sunmaktayız. Bundan da onur duyuyoruz. İnşallah daha kötü bir durum olmaz. Sabah saatlerinde çorba, kumanya, meyve gibi gıda maddelerini saha içerisindeki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Bize ihtiyaç duyulduğu sürece buradayız" diye konuştu.
MTA'nın gönderdiği sondaj makinası bölgeye ulaştı
Ermenek ilçesindeki kömür ocağında suyun tahliyesi için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) gönderdiği sondaj makinesi bölgeye ulaştı. Kurulum çalışmaları devam ediyor.
Ankara'nın Beypazarı ilçesinden getirilen sondaj makinesi maden ocağının üstü kısmında konuşlandırıldı. Teknik ekipler, yeri belirlenen alanda kurulum çalışmalarını sürdürüyor. Kurulumunun ardından 170 metreden suyun bulunduğu bölüme girecek olan sondaj makinesi, su tahliye çalışmalarına önemli katkı sağlayacak.
Sondaj makinesinin açacağı alan ile kömür ocağındaki suyun tahliyesi için 3 ayrı noktadan çalışma devam edecek.