100 lira verginin 67 lirası halktan

Mal ve hizmet alımları karşılığı peşin ödenen "dolaylı" vergilerin bu yıl 129 milyar lirayı aşması bekleniyor

Abone ol

 Naki BAKIR

ANKARA- Türkiye'deki vergi dağılımı, gelişmiş ülkelerdekinin tam tersi bir tablo sergiliyor. Gelir ve kurumlar vergisi toplam verginin yüzde 33.1'ini oluştururken, yüzde 66.9'unu halkın harcamalarından alınan vergiler oluşturuyor. Üstelik peşin olarak tahsil edilen bu vergiler gelir düzeyine bakılmaksızın herkesten aynı oranda alınıyor. Dolaylı vergiler bu nedenle vergi adaletsizliğinin temeli olarak gösteriliyor.

Yüksek kayıtdışı, bu adaletsizliği körüklüyor. Bu adaletsizliği rakamlar da doğruluyor. Şöyle ki; geçen yıl elde edilen kazançlardan bu yıl ödenecek gelir vergisi 41.5 milyar lira. Bu rakamın 38 milyar lirası çalışanlardan alınacak. Kurumlardan toplanacak vergi 17.9 milyar lira. Mülkiyet üzerinden alınacak vergiler de 4.5 milyar lira olacak ve "doğrudan vergi” tahsilatı 63 milyar 965 milyon liraya ulaşacak.

Bu yıl harcamalardan dolayı hedeflenen dolaylı vergi ise 129.3 milyar lira. Yani halk şampiyonluğu bu yıl da bırakmayacak.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Ziraat Bankası'ndan İş Bankası'nın 100. yaşına özel kutlama... Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Tuncay Özkan’a tazminat davası İsrail: Mescid-i Aksa’daki statükoda değişiklik yok Özgür Demirtaş'tan Teoman'a sert tepki 30 Ağustos'ta toplu taşıma ücretsiz mi?