'Yunanistan halkı yoksul yaşamaya alışmalı'
Yunanistan Savunma Bakanı Beglitis, Yunan halkının yoksul yaşamaya ve fedekarlık yapmaya alışması gerektiğini söyledi.
Abone olATİNA - Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglitis, "Yunan halkının bundan sonra daha yoksul bir yaşam süreceğini kabul etmesi gerekiyor" diyerek, ülkenin kalkınması için herkesin fedakarlık yapması gerektiğini aksi durumda toplumsal çatışmaların başlayabileceğini söyledi.
Beglitis, Atina'da yayımlanan Tan Nea gazetesindeki demecinde ülkenin içinde bulunduğu mali krizle ilgili sorular üzerine, bu konuda son günlerdeki gelişmelerin Yunanistan ve Avrupa için bir dönemin sonunu işaret ettiğini belirtti. "Yunan halkının, tüm toplumsal güçlerin ve kurumların ülkedeki patlamak üzere olan durumun farkına varmaları gerektiğini" ifade eden Beglitis, "Bir an önce bilinçli ve düzenli olarak fedakarlıklar yapma yönüne gitmezsek, iç çatışmaların yolu açılacak. Bu kritik anda, ülkenin gerekli olan fedakarlıklar konusunda toplumsal bir sözleşmeye ihtiyacı var. Bu da, topluca yeniden yapılanma konusundaki koşulların oluşması için, daha yoksul bir yaşam süreceğimizi hepimizin kabullenmesi anlamına gelmektedir" diye konuştu.
Beglitis, Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine de, hükümetin, Türkiye ile sorunların çözümü ve ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde üstlendiği çabaları sürdürmek niyetinde olduğunu belirterek, "Gerginlik ve çatışmayı değil, iki halkın refahı ve gelişmesi için, zor olan işbirliği ve güven ilişkileri, barış içinde birlikte var olmayı ve iyi komşuluk ilişkilerini seçiyoruz" dedi.
2015'e kadar 100 bin memur işten çıkarılacak
Bu arada, Yunan basınında çıkan haberlerde, Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcilerinin (Troyka), Yunanistan'a verilmesi kararlaştırılan 110 milyar avroluk kurtarma paketinin 8 milyar avroluk 6'ıncı diliminin serbest bırakılması ve ikinci yardım paketiyle ilgili 21 Temmuz kararlarının AB ülkelerinde onaylanması için, hükümetten yeni ek önlemler alması talebinde bulunduğu bildirildi.
Haberlerde, Troyka'nın talepleri arasında, 2015 yılına kadar 100 bin devlet memurunun işten çıkarılması, aralarında devlet televizyonu ERT'nin birinci kanalı ERT1'in de bulunduğu 70'e yakın kamu kuruluşunun birleştirilmesi, ya da özelleştirilmesi, devlet memurlarının en erken emeklilik yaşının 55'e çıkarılması, çiftçi emeklilik kasası OGA, denizciler emeklilik kasası NAT ve telekomünikasyon şirketi OTE çalışanlarının emeklilik kasasından emekli olanların emekli maaşlarının azaltılması gibi konuların bulunduğu belirtildi.
Söz konusu önlemlerin, Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un, öğleden sonra Troyka temsilcileri ile telekonferansla yapacağı görüşmenin ardından açıklanmasının beklenildiği kaydedildi.