'Uluslararası camia daha iyi koordine olmalı'

Başbakan Davutoğlu, Irak ve Suriye'yi DAEŞ'ten temizlemek için uluslararası camianın daha iyi koordine olmak ve iş birliği yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Irak ve Suriye'yi DAEŞ'tan temizlemek için uluslararası camianın daha iyi koordine olmak ve iş birliği yapmak zorunda olduğu tek operasyon sahnesi olarak görülmeliyiz" dedi.

Antalya'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Afganistan oturumunda konuşan Davutoğlu, "Hükümetim adına sizi burada ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. NATO'nun bu tür toplantılarına Dışişleri Bakanlığı yaptığım dönemde birçok kez katılmıştım ancak başbakan olarak ilk defa katılıyorum" dedi.

Son dönemde NATO'yu çevreleyen bölgede devletler arası çatışmalar, etnik ve mezhepsel sorunlar, hükümet içi güç mücadeleleri gibi birçok sorunla karşılaşıldığını söyleyen Davutoğlu, "Tüm bunlar sadece kollektif güvenliğimiz üzerinde olumsuz etki bırakmakla kalmıyor, ayrıca ekonomilerimizi, toplumlarımızı, kamu düzenlerimizi, kültürlerimizi de etkiliyor" dedi.

Bu yeni sorunlarla baş edebilmek için gelecek odaklı düşünce sistemine sahip olmak gerektiğine işaret eden Davutoğlu, "Hazırlıklı ve duyarlık olmak, güvenlik ve savunma politikalarımızı şekillendirmek için zorunlu iki unsur haline geldi" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Türkiye'nin bu bilinçle 2021'de NATO'nun "Çok Yüksek Hazırlık Seviyesinde Müşterek Görev Kuvveti"nde "çerçeve ülke" olma teklifinde bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin jeostratejik konumuna değinen Davutoğlu, ülkenin NATO'nun güney ve doğu cephelerindeki istikrarsızlıklardan direkt olarak etkilendiğini hatırlatarak, Türkiye'nin sorunlarla mücadeleye hayati ve yapıcı katkıda bulunmak için ortaklarıyla çalışmaktan memnun olduğunu belirtti.

"Afganistan'ı desteklemeye devam edeceğiz"

Davutoğlu, Afganistan'daki güvenlik sorunlarının çözümü için önlerinde daha uzun yol olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Başardıklarımızı konsolide etmeli ve bu dönüşüm sürecinde Afgan otoritelerini gerekli reformları yapabilmeleri için desteklemeye devam etmeliyiz. Son 13 yılda başarılanlar hala kırılgan. Bu yüzden NATO'nun ve daha geniş çapta uluslararası toplumun Afganistan'daki varlığının 2016'nın ötesinde de devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz Afganistan'ı gerektiği sürece ve Afgan toplumu'nun ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz sürece hem ikili ilişkiler kapsamında hem de NATO üzerinden desteklemeye devam edeceğiz."

Türkiye'nin bu anlayışla Kabil Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini korumayı üstlendiğini vurgulayan Davutoğlu, "Afganistan'ın milli güvenliğinin ve savunma güçlerinin finansal sürdürülebilirliği için 2015-2017 dönemi için 60 milyon dolar katkıda bulunacağız" dedi.

"Rusya'nın illegal ilhakı kabul edilemez"

Başbakan Davutoğlu, Ukrayna krizinin Avrupa'nın güvenliğinin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğine işaret ederek, "Ukrayna'yı halkının güvenliğini daha iyi sağlaması için destek vermeliyiz. Ukrayna'ya elimizi uzatırken, Kırım halkının da çektiklerini unutmamalıyız. Rusya'nın illegal ilhakı kabul edilemez. Kırım Tatarlarının izolasyonunu engellemek hayati önem taşıyor" diye konuştu.

"1,7 milyondan fazla Suriyeli Türkiye'de barınıyor"

Suriye'deki çatışmanın 5. yılına girdiğini hatırlatan Davutoğlu, 220 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, 12 milyon kişinin "mülteci" ve "yerlerinden olmuş kişi" konumuna düştüğünü, 1,7 milyondan fazla Suriyeli'nin Türkiye'de barındığını belirtti.

Davutoğlu, "Türkiye şimdiye kadar Suriyeliler için 5,6 milyar dolar harcarken uluslararası camiadan gelen toplam yardım ise sadece 356 milyon dolar civarında kaldı" dedi.

Suriye'de çözümün "Suriye halkının talep ve istekleri temelinde özgün siyasi dönüşüm süreci" olduğunu dile getiren Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu olmadan Suriye'de siyasi sürecin meşruiyet sorunu yaşayacağına dikkati çekti.

"İslam'ı terörle bağdaştıranlara karşı çıkmalıyız"

DAEŞ'in kontrol ettiği alanlarla kara sınırı olan tek NATO ülkesinin Türkiye olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "DAEŞ terörü ülkemizin milli güvenliğine direkt tehdittir" dedi.

"Irak ve Suriye'yi DAEŞ'ten temizlemek için uluslararası camianın daha iyi koordine olmak ve işbirliği yapmak zorunda olduğu tek operasyon sahnesi olarak görülmeli" diyen Davutoğlu, aynı zamanda DAEŞ terörünün derin nedenleriyle de ilgilenmenin gerektiğine işaret etti.

Başbakan Davutoğlu, bunun askeri, ekonomik, insani boyutlarıyla kapsamlı strateji gerektirdiğini belirterek, "Terörün dini olmadığı için, İslam'ı terörle bağdaştıranlara karşı çıkmalıyız. Bu tür ilişkilendirme sadece yanlış olmakla kalmıyor, aynı zamanda DAEŞ'i gayrimeşrulaştırma çabalarımızı da baltalıyor. Başarılı stratejiler, güçlü ortaklar gerektirir" şeklinde konuştu.

NATO'nun ortaklık mekanizmasını bu anlamda önemli bulduklarını belirten Davutoğlu, AB dahil tüm Avro-Atlantik organizasyonların açıklık, şeffaflık, birlikte çalışma isteği göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Kapsayıcılık prensibi dahilinde, rekabet içine girmeden tüm kurumların birlikte çalışması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye'nin NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Serenay Sarıkaya tanık sıfatıyla adliyede ifade verdi Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi