'Türkiye’nin geleceği için bankacılık sektörü korunmalı'

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Bankalar kârlı olursa özkaynakları güçlenir daha çok kredi verebilecek kapasiteye sahip olurlar. Yurtdışından daha ucuz uzun vadeli kaynak bulurlar” dedi

Abone ol

ECE CEYHUN

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, bankacılık sektörü için en önemli konunun sektörün kârlılığının sürmesi olduğunu belirterek, güçlü bankacılık sektörünün Türkiye’nin geleceği için korunması gerektiğini söyledi. 
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde bir grup gazetecinin sorularının yanıtlayan Binbaşgil, Türkiye ekonomisinin özellikle, bankacılık, mali disiplin açısından güçlü olduğunu ve çok az ülkenin verilerinin bu kadar iyi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Düşük petrol fiyatları cari açığı iyileştirdi. Bu gelinen noktada reformların sürmesi gerekir ki kişi başına milli gelir daha da artsın, ülke uzun vadeli hedefl erine ulaşsın. En önemli konu tasarrufların artması; yatırımların artması, doğrudan yatırım çekmek için çok kritik bir konu bu. Tasarruf oranı atılan adımlar ile bir miktar iyileşti, devam edilmeli. Bankacılık sektörünün kârlılığının sürmesi önemli. Bu güçlü yapının Türkiye’nin geleceği için korunması gerekir. ”Binbaşgil, Türkiye’nin altyapı yatırımlarına ihtiyacı olduğunu ve kredi gerektiğini belirterek, “Bankalar kârlı olursa özkaynakları güçlenir daha çok kredi verebilecek kapasiteye sahip olurlar. Yurtdışından daha ucuz uzun vadeli kaynak bulurlar” diye konuştu. 

Volatilite dünyanın her yerinde 

Bankacılık sektörünün Borsa İstanbul için de önemli olduğunu vurgulayan Binbaşgil, yabancıların en çok banka hisselerine yatırım yaptığını söyledi. Binbaşgil 2014 yılında sektörün 24.7 milyar TL kâr ettiğini, 233 milyar TL özkaynakları ile özkaynak kârlılığı oranının 2014 sonunda yüzde 11.6 olduğunu, 2015’te ise ilk ay yüzde 10.6’ya gerilediğini belirterek, “Tekrar yüzde 15’li seviyelere gelmek gerekir. Bunun sebebi artan kaynak ve regülasyon maliyeti, düşük büyüme ve artan maliyetlerdir” diye konuştu. 

Binbaşgil, “Bankacılık sektörünün kredilerini yüzde 14 artırması için, minimum yüzde 12 sermaye yeterlilik rasyosunu da tutturarak, yüzde 15 özkaynak kârlılığı getirmesi gerekir” dedi. 

Kârlılığın artması için regülasyon maliyetlerinin düşmesi, kaynak maliyetinin düşmesi, marjların ve verimliliğin artırılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Binbaşgil, son günlerde piyasalardaki volatilite ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Dünyada her yerde volatilite var. Bunun en iyi örneği dolar/euro kurundaki oynaklıklar... Dolayısı ile ülkemizdeki kur ve faizlerdeki volatilite bizlere mahsus bir konu değildir. Diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde benzerleri yaşanmaktadır.”

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı