'Türkiye, Vodafone'un yıldızı oldu'

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, ekonomik gücün batıdan doğuya kaydığı yeni süreçte, Türkiye'nin gelecek vaat eden ülkeler arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Bu konumuyla Türkiye ekonomisinin bölgedeki pek çok ülke için i

Abone ol
Özlem Ermiş Beyhan
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray'a göre bugün global olarak yaşanan en önemli değişim, ekonomik gücün batıdan doğuya doğru kayması...  'Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlar, giderek daha önemli bir konuma sahip oluyor. Zenginliğin el değiştirdiği, giderek batıdan doğuya doğru kaydığı yeni bir düzen gelecekte bizleri bekliyor' diyor Timuray. Bu yeni düzende, Dünya'da gelecek vaat eden pazarlar arasında 3'üncü sıraya yükselen Türkiye ekonomisinin bölgedeki pek çok ülke için iyi bir örnek teşkil edeceğine inandığını vurguluyor. 
Timuray, IMF Dünya Ekonomik Görünüm raporunda 2012 yılında dünya ekonomisinin yüzde 4  büyüyeceği tahminini ortaya koyuyor ve ekliyor: 'Ama arka planında giderek güçlenen AB finansal krizi ve ABD'deki ekonomik yavaşlama eşlik ediyor. IMF ABD'deki yüzde 1.8 AB'de ise yüzde 1.1'lik bir büyüme ivmesi gerçekleşmesini bekliyor. 
Bu belirsizlik ortamı içinde Türkiye'nin büyümesinde yavaşlama etkisi olacağını beklemek mümkün. Nitekim, IMF'nin Türkiye için yaptığı tahminler de oldukça temkinli. Büyüme yüzde 2.2, cari açık ise yüzde 7.4 olarak öngörülüyor. Öte yandan, Türkiye ekonomisinin eskisine daha güçlü ve krizlere daha dayanıklı bir ekonomi konumunda olması, cari açık sorusuna etkin bir program ile gidilmesi halinde büyümenin daha da yukarıda gerçekleşme ihtimaline olanak tanıyor.'
Vodafone 5 kıta içinde Türkiye'yi önceliklendirdi
Bu ortamda Vodafone için Türkiye'nin en öncelik verilen ülkelerden olduğunu vurgulayan Timuray, 'Bugün dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olan Türkiye, yüzde 8.9 büyüme oranıyla dünyada Çin'den sonra en hızlı büyüyen ekonomi oldu. 
Güçlenen ekonomimiz birçok çok uluslu şirket için Türkiye'yi bölgesel bir yönetim merkezi haline getirdi' diyor. Timuray, Türkiye'nin Vodafone grubu bünyesinde parlayan bir yıldız konumuna geldiğinin altını çizerek şöyle devam ediyor: 'Türkiye ekonomisinin güçlü büyümesi şirket performansına olumlu katkı yaptı ve Vodafone Türkiye pazarda kaydettiği hızlı ve güçlü büyümesiyle, Grup içinde parlayan bir yıldız konumuna yükseldi. Vodafone Grubu da 5 kıtada yürüttüğü operasyonlar arasında Türkiye'yi önceliklendirdi.'
Timuray Vodafone'un Türkiye'ye olan inancını, en büyük ikinci yabancı doğrudan yatırımı yaparak gösterdiğini belirterek, 'Vodafone'un bugüne kadar Türkiye'ye yaptığı yatırım 10.9 milyar TL'yi aştı' bilgisini veriyor. 
Vodafone Türkiye için çok başarılı bir yıl oldu  
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 2011'in Vodafone Türkiye için çok başarılı bir yıl olduğunu anlatıyor. Timuray şöyle devam ediyor: 'Hem Türkiye telekom pazarının hem de Vodafone Avrupa Bölgesinin en hızlı büyüyen operatörü olduk. 2011-2012 mali yılımızın ilk yarısını 7 rekorla tamamladık. Bunlar; ilk 6 ay gelirlerinde rekor seviye: 1,2 milyar TL, müşteri bazında rekor seviye: 17.8 milyon abone, ses dışı gelirlerinde rekor: 251 milyon TL, data gelirlerinde rekor seviye ve mobil internet gelirlerinde büyüme rekoru: yüzde 295, toplam trafikte rekor seviye: 15.9 milyar dakika, ARPU'da rekor ve pazarın en yüksek seviyesi: 21,5 TL, EBITDA'da rekor seviye: 357 milyon TL... 2011 yılına da 3G ve veri hizmetlerinin mobil iletişim sektörünün lokomotifi olacağı vizyonuyla girmiş, ve bu yılı “veri yılı” olarak ilan etmiştik. 
Ocak ayı başında başlattığımız “Süper İnternet” programı bu vizyonun bir devamı oldu. Tüketicilerin mobil interneti deneyimlemelerini sağlamak için en yeni teknolojileri, güvenilir kapsama kalitemiz, cazip mobil genişbant tarifelerimiz programın önemli itici gücü oldu. Bu programımızı yıl içinde sembolik fiyatlarla piyasaya sunduğumuz operatör markalı akıllı telefonlarla destekledik. Yeni yıla da yeni bir “ilk”le giriyor ve Türkiye'nin ilk operatör markalı tableti olan Vodafone Smart Tablet 10'u tüketiciyle buluşturmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu sayede mobil internetin faydalarını her gün daha fazla birey ve kuruma ulaştırarak Türkiye'nin dijital geleceğine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.'
Vodafone Net ile komple iletişim çağını başlattı
Serpil Timuray, müşteri odaklı programlarının kurumsal müşteri segmentine yönelik önemli bir hamlesi olarak 2010 yılında, alternatif telekomünikasyon şirketlerinden  Borusan Telekom'u Vodafone Türkiye bünyesine kattıklarını hatırlatıyor. Timuray, '30 Kasım 2011'de, Türkiye'nin en hızlı büyüyen telekom operatörü olarak, Türkiye'nin en büyük alternatif telekom operatörlerinden Koç.net'in resmi olarak aramıza katılmasıyla yepyeni bir sayfa açarak Vodafone Net'i hayata geçirdik. Vodafone Net'in, Vodafone Türkiye'ye kattığı güçle; mobil ses, sabit ses, mobil internet ve ADSL hizmetlerini tüm işortaklarımıza “komple iletişim çağı”nı başlatmış olduk' diyor. Timuray bu satın alma sayesinde 2012'ye daha güçlü bir şekilde girdiklerini vurguluyor. 
Oksijen Ar-Ge'nin ürünleri 8 ülkede abonelere sunulacak
Timuray, Ar-Ge yatırımlarında hız kesmediklerini belirterek, 257 Türk mühendisinden meydana gelen Oksijen Ar-Ge'nin faaliyetlerini anlatıyor: Bu merkez bugün Vodafone'un 5 kıtadaki 391 milyon müşterisi için  küresel bir inovasyon merkezi haline geldi. Önümüzdeki dönemde Oksijen Ar-Ge'nin Vodafone Almanya'da bünyesindeki 36 milyon abonesine sunduğu Lokasyon Bazlı ürünleri Hollanda, Avusturya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, İngiltere ve Türkiye olmak üzere 8 yeni ülkede sunacak.' Timuray son olarak açtıkları Samsun ve Elazığ çağrı merkezleri ile yüzlerce kişiye istihdam yarattıklarını belirterek, 'Anadolu'da istihdamın artmasına katkıda bulunmayı istiyoruz' diyor. 
Sosyal yatırımlara, ticari yatırımları kadar değer verdiklerini söyleyen Serpil Timuray, 'Türkiye'nin daha eğitimli ve donanımlı bir toplum olması için özellikle sosyal açıdan dezavantajlı gruplara yönelik projeleri Türkiye Vodafone Vakfı aracılığıyla yürütüyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı'nın 2007 yılında hayata geçmesinden bu yana 3 milyon kişinin hayatına dokunmaktan memnuniyet duyuyoruz' diyor. Timuray bu yıl ilk defa yayınladıkları sürdürülebilirlik raporunu son derece önemsediklerini belirterek şöyle devam ediyor: 'Bizler için son derece önemli ve öncelikli olan ekonomik, sosyal, çevresel ve etik performansımızı değerlendirdik ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz taahütlerimize yer verdik. 2012 yılında bu raporda yer alan hedeflerimizi gerçekleştirmeyi ülkemize olan sorumluluğumuzun bir parçası olarak görüyoruz.' 
Y kuşağı ile 'yeni normal' veri kullanımı olacak
'Telekom ülkemizin en dinamik ve hızlı büyüyen sektörlerinden biri. 2012 yılında artan evrensel veri erişimi sayesnide daha bağlantılı bir dünyada, “Y” jenerasyonu dediğimiz internet neslinin hakim olacağını ve sektörün yeni normalinin ses yerine veri kullanımı olacağını söyleyebiliriz.'
Telekomda 4 mega trend
Serpil Timura'a göre önümüzdeki dönemde insanların dünyayı algılama ve etraflarıyla etkileşim kurma şeklini değiştiren telekom sektöründe, 4 mega trend ağırlık kazanacak. Timuray bu trendleri ve bu trendler paralelinde Vodafone'un stratejisini şöyle anlatıyor:  
1. Internetin mobilize olması: Akıllı cihazlarda yaşanan patlamayla bugün özellikle gelişmekte olan pazarlarda internete bağlanmanın birincil yolu mobil internet olmaktadır. Türkiye'de de mobil internet kullanma miktarı, bu yılın 3. çeyreği itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 167,7 arttı. Geçen yılın 3. çeyreğinde 3 milyon 274 bin 139 Gbyte mobil internet kullanım miktarı varken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 8 milyon 766 bin 845'e yükseldi. 
Vodafone Türkiye olarak Vodafone Türkiye olarak bildiğiniz gibi 2011 yılını “Veri Yılı” ilan ederek Türkiye'deki herkesi internetle eşit koşullarda ve en uygun maliyetlerle buluşturmak üzere çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu çerçevede bugüne kadar Türkiye'de pek çok “ilk”i piyasaya sunduk; global bilgi birikimimizden faydalanarak kullanıcılarımızı dünya çapında en ileri teknolojilerle, Türkiye'nin ilk operatör markalı akıllı telefonlarıyla ve avantajlı mobil internet hizmetleriyle buluşturduk. Yeni yılda Türkiye'nin ilk operatör markalı tabletini müşterlierimizin beğenisine sunacağız. 
2. Sosyal medya devrimi: Ağustos ayında Türkiye'de bulunan 23 milyon Facebook kullanıcısı 13.1 milyar dakikasını, yani internette geçirdiği zamanın yüzde 30'unu Facebook'ta kullandı. Türkiye'nin içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde her yıl ortalama yüzde 111'lik büyüyen mobil genişbant kullanımı ile cebimize giren Facebook, Twitter ve Youtube gibi sosyal paylaşım siteleri zaman ve mekan sınırlarını kaldırarak dijital devrimin toplum hayatı üzerindeki etkilerini artırıyor. 
3. Bulut bilişimin yaygınlaşması: Önümüzdeki dönemde bulut bilişimin de gelişmesiyle “nesnelerin interneti” diye tabir ettiğimiz makineler arası iletişim (M2M) kavramının da giderek hayatımızda yer aldığını göreceğiz. RFID etiketleriyle birbirine bağlanan makineler ile özellikle enerji tasaruffu sağlanacağı ve sağlık hizmetlerinde büyük ilerlemeler kaydedileceği öngörülüyor. 2010 yılında 80.5 milyon M2M bağlantısı bulunurken, 2014 yılında bu rakamın 430 milyona ulaşacağı ve yıllık ortalama yüzde 66 oranında büyüyeceği öngörülüyor. 
4. Bilişim sektörünün bir tüketim ürünü haline gelmesi: Eskiden pek çok kesim için gerek maliyet gerekse kullanım açısından erişilemez olan bilişim sektörü, bugün giderek yaygınlaşmakta ve bilgiye ulaşımda bir fırsat eşitliği sağlıyor.  
2012'de tüketim zorlaşacak küresel rekabet artacak
Önümüzdeki yıl için sizce şirketlerin hazır olması gereken yeni gelişmeler ne olacak?
2012 yılı küresel ekonomik belirsizliklerin sürdüğü, doğal kaynak dağıtım ve tüketiminin zorlaştığı ve küresel rekabetin artığı bir yıl olacak.  
Yeni yılda yöneticilerin şirketlerini başarıya ulaştırması için sizce ne tip çalışmalar yapması, önlemler alması gerekir?
Bu ortamda, şirketlerin, müşteri odaklılık, maliyet etkin yönetim biçimleri ve insan kaynağı gelişimine önem vermelerini önerebilirim.  
Bu yıl benim için şirket performansında en belirleyici kriter (müşterilerimizin bizi tercihini gösteren net tavsiye skorunu sürekli yüksek tutarak istikrarlı büyümeyi sürdürmek ve Türkiye'de mobil interneti herkes tarafından erişilebilir kılmak) olacak. 
Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor