'Şekerin Ayak Sesi' Ankara'da duyulacak

Şeker işçileri şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı Ankara'ya yürüyecek.

Abone ol
ANKARA - Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi halinde Türk Şeker bünyesinde bulunan 25 şeker fabrikasından 18'inin kapanacağını ileri sürdü. Gök, özelleştirmelerin önüne geçmek için önümüzdeki günlerde başta Malatya olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden Ankara'ya "Şekerin Ayak Sesi" yürüyüşünü gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi. 
Gök, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin milli ekonomisinin vazgeçilmezleri arasında yer alan, Türk tarımının ve endüstrisinin lokomotifi olan ve yarattığı 3 milyar dolara yakın katma değer ile Türkiye'nin teminatı olan şeker fabrikalarının bugün yok pahasına arsa bedellerine satılmasının sektörden ekmek yiyen milyonları derinden yaraladığını söyledi. Üretimi ve istihdamı düşünen değil, sadece rant amaçlı yapılan bir özelleştirme uygulamasının ileride önü alınamayacak tatsız gelişmelere sebebiyet verebileceği öngörüsünü daha önce yaptıkları uyarılarla gündeme taşıdıklarını söyleyen Gök, "Kurulduğu tarihten bugüne yaklaşık 50 yıldır şahsi çıkarları için devleti ile hiçbir siyasi kavga içerisine girmemiş, milletinin ve özellikle de sektör çalışanlarının menfaatleri doğrultusunda hareket etmiş ve etmeye devam eden bir Sendikanın mensupları olarak şeker pancarı üreticisinin, şeker işçisinin ve şeker fabrikalarının var olma mücadelesinde bugün de aynı düşünceler doğrultusunda üslubuyla devletiyle kavga eden değil, ülkemizin yarınları adına yapılan yanlışlıkları düzeltme noktasında uyarmak gibi önemli bir misyon ve sorumluluk taşıdığımızın da bilincindeyiz" dedi. 
Hükümet özel teşviklerle bölgeyi kandırıyor
Özelleştirme politikalarından taviz vermeyen hükümeti eleştiren Gök, "Bölgeyi kalkındırmak adına özel teşvikler açıklayan hükümetin bir taraftan da bulundukları bölge ekonomisinin ve istihdamın da can damarı olan şeker fabrikalarının kapanmasına neden olacak özelleştirme politikalarından taviz vermemesi bizleri derinden üzmektedir. 
Siyaset; bir yönüyle hak edene hak ettiğini vermek, adaletli davranışı bir yaşam biçimine dönüştürmek ise bizler şeker sektörünün temsilcileri olarak eğer bu fabrikalar özelleştirilecekse buraların dünya gerçekleri göz önünde bulundurularak başta devletimiz olmak üzere şeker pancarı üreticisi, çiftçi ve işçilere kısaca sektörden ekmek yiyenlere devredilmesi hakkını da sizlerden talep ediyoruz. Aksi halde sektörde bu şekliyle özelleştirmenin devam etmesi durumunda Türk Şeker bünyesinde bulunan 25 şeker fabrikasından 18'inin kapanması kaçınılmaz olacaktır" diye konuştu. 
Gök şunları kaydetti:
"Önümüzdeki günlerde de başta Malatya olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinden Ankara'ya 'Şekerin Ayak Sesi' yürüyüşünü gerçekleştirmeyi düşünmekteyiz. Artık mesele; sadece sektör çalışanlarının değil, taşıyıcısından, besicisine, tüm Türkiye'nin meselesi haline gelmiştir. Bundan böyle iktidarı ve muhalefeti ile şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunun adresi TBMM'dir, vicdan muhasebesi TBMM çatısı altında yapılacaktır. 
Kısaca biz diyoruz ki; yarattığı katma değeri hiçbir sektörle kıyaslanamayacak kadar büyük olan şeker sektöründe yapılan yanlışlardan ülkemizin menfaatleri adına gelin, yol yakın iken dönün."
Kırgızistan'da darbe girişimi Bakan Tunç'tan kira zam sınırıyla ilgili açıklama Asgari ücretliye temmuzda zam var mı? Merkez Bankası'ndan tanıtım videosu: Carry Trade nedir? Rakıya zam geldi: Güncel fiyatlar ne kadar oldu?