'Mescid-i Aksa için ne gerekiyorsa yapacağız'
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Tam bir koordinasyon içinde Kudüs için, Mescid-i Aksa için ne yapılması gerekiyorsa, her şeyi yapacağız" dedi
Abone olBURSA - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) bahçesinde, yapımı tamamlanan bazı eserlerin toplu açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuştu.
Başbakan Davutoğlu, konuşmasına, “Ulu şehirden, Kudüs’e bin selam, binlerce selam... Vatanını Uludağ’dan, ruhunu, estetiğini de Ulu Cami’den, maneviyatını Emir Sultan’dan, devlet ahlakını, inşa edici ruhu Osman Gazi’den, zarafetini ipeğinden alan ulu şehrin, Bursa’nın güzel insanları, yiğit insanları hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum “ şeklindeki sözleriyle başladı.
“Her bir Bursalı’da Osman Gazi’yi, Emir Sultan’ı görüyoruz. Bursa’nın yüreğimizdeki apayrı yeri var” diyen Davutoğlu, “Geçen sene Bursa’ya geldiğimde, Bursa’ya 'ulu şehir' demiştim. Bu isim tutmuş. Buna çok memnu oldum. Gerçekten ulu bir şehir Bursa ve köklü bir şehir” şeklinde konuştu.
“Ulu şehir, Bursa’dan Kudüs’e bin selam diyen kardeşlerimize selam olsun. Onların selamını iletmek bizim boynumuzun borcudur” ifadesini kullanan Davutoğlu, tören öncesinde Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Hamas lideri Halid Meşal ile telefonda görüştüğünü söyledi.
Abbas ve Meşal’in, Bursalılara selam gönderdiğini dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi:
“Onlara dedim ki, biraz sonra Bursalılar ile görüşeceğiz. Orada Filistin bayrağı ile al yıldızlı bayraklar dalgalanacak dedim. Telefonda sesinin titremesinden duygulandığını hissettim. O kardeşlere selamımı iletin dedi. Filistinlilerin selamı ulu şehrin üzerine olsun.”
"Bursa’yı ihmal eden tarihini, kimliğini, benliğini ihmal eder"
Bursa’ya üç sebeple geldiklerini anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Birincisi, Başbakanlık görevini aldıktan sonra bu ağır sorumluluğu omuzlarımda hissettikten sonra bütün şehirlere gitmeye, bütün şehirlerle bu yola çıkış noktasında ahitleşmeye, helalleşmeye karar vermiştim. Tek tek şehirleri gezerken, en önde Bursa’nın olması doğaldı. Bursa, cihan devletinin doğdu şehir. Biz Bursa’yı ihmal edemeyiz. Bursa’yı ihmal eden tarihini, kimliğini, benliğini ihmal eder. Bursa’yı bilmeyen benliğini, kimliğini inşa edemez. İkincisi biraz önce de değerli Başbakan Yardımcımızın ifade ettiği gibi 721 milyon liralık 21 eseri hizmete açmak. Üçüncüsü ise Türkiye’deki AK Parti yönetimindeki bütün büyükşehir belediye başkanlarını Bursa’da topladık. Onlarla buluşarak hem büyükşehir belediyelerinin sorunlarını tartışmak istedik. Onun kadar belediye başkanlarımızın Bursa’dan istifade etmesini, Bursa’nın huzuruna gelmesini arzu ettik. 18 büyükşehir belediye başkanımızla ve 9 bakanımızla Bursa’nın huzurundayız. Bakanlarımızın bir kısmı diğer açılışlarda bekliyorlar. Hep beraber huzurunuza geldik. Ulu şehre selam vermeye hazır ol demeye geldik. Bursa huzuruna gelene sahip çıkan, her geldiğimizde, bizim ruhumuzu, gönlümüzü açtı.”
“Saraybosna’ya, Üsküp’e gitseniz, Bursa’nın kokusunu alırsınız”
Birkaç ay önce, Buhara’da olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Emir Sultan’ın geldiği Buhara’da... Buhara’dan, Horasan’dan, Hoca Ahmet Yesevi’nin huzurundan Anadolu’ya doğru geldiğinde, o ruhun konduğu ve ‘işte burası başşehir, başkent olur’ dediği Uludağ’ın eteklerinde, ulu şehir Bursa burada kuruldu. Emir Sultan’ın Hocasını ziyaret ettim Buhara’da. Bursa’nın kokusunu aldık. Emin olun tarihe sinen kokusunu aldım. Bursa’dan Edirne’ye gitseniz, İstanbul’a gitseniz, Bursa’nın kokusunu alırsınız. Saraybosna’ya, Üsküp’e gitseniz, Bursa’nın kokusunu alırsınız. Bursa’nın kokusu, miski amber kokusudur. Bu mekanı başkent kılan ecdattan Allah razı olsun. Emanetlerine sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi.
Ulu Cami’de Cuma namazını kıldıktan sonra karşılaştığı bir vatandaş ile yaşadığı diyaloğu anlatan Davutoğlu, “Bir kardeşimiz, hala yüreğimi titreten bir kardeşimiz oldu. Elinde al bayrak, üzerinde tesbih uzattı. ‘Sayın Başbakanım bu Emir Sultan’dan’ dedi. Aldım öptüm, başıma koydum bayrağımızı ve tesbihi. Allah, Emir Sultan’ı hatırlatan Bursalılardan Allah razı olsun, o emanete sahip kudreti versin. Bir an bile al bu al bayrakları ve mazlumları temsil eden, bu Filistin bayraklarının izzeti için çalışmaktan alı koymasın. Biz Bursa’ya bunun için geldik. Bursa’ya bu ruhu tekrar tekrar yaşamak için geldik. Onun için Bursa’nın ruhu bir başkadır. Bursa sadece kurucu bir şehir değildir. Aynı zamanda kurtuluşun da şehridir” şeklinde konuştu
İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldırısı
Osman Gazi Türbesi’nin, müstevliler tarafından 1920’deki işgalini hatırlatan Davutoğlu, “İşgalciler, Bursalıların ve aziz milletimizin istiklal ideallerinden habersizdi. Temmuz 1920’de geldiler,1922’de gittiler. Bu topraklar hiçbir zaman işgalcileri barındırmadı, Bursalılar hiçbir zaman işgalcilere izin vermedi” dedi.
“Bir başka barbar, bir başka zalim, bir başka işgalci aynen onların Osman Gazi’nin türbesine girerek hakaret etmesi, botla girmesi gibi Mescid-i Aksa’ya girmeye kalktı" diye konuşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"O işgalcilere Bursa meydanından sesleniyoruz; nasıl Bursa’nın işgali daim olmamışsa, nasıl izzetli ve onurlu Bursalılar buna izin vermemişse, izzetli ve onurlu Filistinliler, izzetli ve onurlu Müslümanlar ve insanlık, bu işgalcilere izin vermeyecek. Nasıl Osman Gazi’nin türbesi kurtulmuşsa, inşallah Mescid-i Aksa da bir gün hürriyetine kavuşacaktır. Buna kimse engel olamaz. Ne yaparsa yapsınlar, dünya ne kadar sesiz kalırsa kalsın bilsinler ki her Müslümanın kalbinde, zihninde Mescid-i Aksa yaşar, Mescid-i Aksa hiç unutulmaz. Kudüs, bizim hem ilk kıblemizdir hem de tarihin bize emanetidir. Allah bu tekbirleri bu topraklardan hiçbir zaman eksik etmesin.”
Davutoğlu, "Kudüs bize Hazreti Ömer'in emanetidir. Kudüs bize Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman'ın emanetidir. Kudüs bize son Osmanlı askerinin emanetidir. Herkes unutsa Kudüs bizim davamızdır, bizim davamız olmaya ebediyen devam edecektir. Kimse bir Türk'e dönüp de 'Kudüs senin davan değildir' diyemez. Kimse bize dönüp de 'Ortadoğu bataklığına bulaşmayalım, Kudüs'le ilgilenmeyelim' diyemez. Kimse, Kudüs'ün, Mekke'nin, Medine'nin, Bağdat'ın, Şam'ın, Kahire'nin olduğu Ortadoğu'ya 'bataklık' diyemez" diye konuştu.