'Kral Proje'

Abone ol

ANTALYA'DAN / Seda TUZLU

Antalya Expo 2016 konusunda uluslararası lobi çalışmalarını yapmak, bu vesileyle Tayland'ı ve çiçekçiliğin o ülkedeki durumunu incelemek amacıyla yollara düşen Antalya İhracatçılar Birliği ve Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Tayland'ın Chiang Mai kentinde gördüğü 'Kral Projesi'ne imrenerek dönmüş Antalya'ya.

40 yıl önce Tayland Kralı tarafından geliştirilen ve 'Kral' ismiyle anılan proje kapsamında Tayland'ın 28 farklı bölgesinde, 274 köy ve kasabanın dahil olduğu bir alanda daha önce uyuşturucu madde yetiştirilen dağ toprakları ıslah edilmiş, bu topraklarda çiçek yetiştiriciliği teşvik edilmiş. O gün sadece yeni bir iş sahası olur umuduyla hayata geçirilen projeden bugün 10 bin ailenin 50 bin ferdi ekmek yiyor. 15 hektarlık bir alanda yetiştirilen çiçekler ülkenin ekonomisi için önemli bir boyut kazanmış…

Tayland'ın başarıyla sonuca ulaştığı Kral Proje'nin ardından, Antalya'da benzer bir proje için Kral'ını bekliyor.

Bağdatlıoğlu ve tüm çiçekçiler için bu proje önemle izlenirken, ellerinde somut bir de Afrika gerçeği var. Geçtiğimiz günlerde Kenya'daki sera yatırımı için ziyaret ettiğimiz, 40 dönüm serasında 270 kişiye istihdam sağlayan Fleurantalya yetkililerinden sektör sıkıntılarını dinlemiştik. Yüksek enerji ve işçilik maliyetlerinin ardından Kenya'ya kaptırdığımız ilk Türk yatırımcıydı Fleurantalya… Kenya'nın ardından yabancı yatırımcıları çekmek için kolları sıvayan Etiyopya da şimdi Türk seracıları ülkesine yatırıma çağırıyor. 49 yıllığına bedava arazi veriyor, 5 yıl süreyle çalışanların sigorta primlerini yatırıyor, ihracat gelirlerini Etiyopya'da bırakmak koşuluyla onlara kredi sağlıyor. Seracılar için iklim avantajları da en büyük kozları tabi. Ek yatırımını, dolayısıyla sağlayacağı istihdamı Kenya'ya kaptırdığımız Fleurantalya'nın ardından şimdi de Flaş Tarım'ı Etiyopya'ya uğurlamak üzereyiz.

Dünyada tarıma destek var. Gelelim ülkemize…

Türkiye'de destek bir yana, seracı çiçek yetiştirecek organize alanlardan vazgeçtik, toprak bulamamaktan dertliyiz diyor. Devlet tarımın içinden yüksek istihdam yaratan kalemleri eleyip onlara destek olmazsa, 'dünyada global ekonomi var, üretim nerede ucuzsa yatırım oraya gider' düşüncesiyle sektörü kaderine terk ederse bu ülkemiz için hem büyük kayıp hem de işsizliğin rekora ulaştığı bir dönemde lüks bir yaklaşım olur.

Antalya kesme çiçekte Türkiye'nin yüzde 90 kapasitesini elinde tutuyor. Geçen yıl kesme çiçek ve süs bitkisi ihracatı 500 milyon doları buldu. Buna rağmen, devlet elini uzatmıyor çiçekçiye… Neden? Amaç ülkeye döviz kazandırmaksa, ihracatın hakkını veriyor bu sektör. Amaç istihdam yaratmaksa, her bir serada onlarca kişi çalışıyor. Seracının sanayiciden ne farkı var peki? Enerjiyi bu kadar yüksek fiyata kullanmasının açıklaması ne olabilir? Ülkemizin en büyük sorunu işsizlik değil mi? Öyleyse neden istihdam yaratanları zora koşuyoruz? Bu cevapsız sorulara yanıt verecek bir kral, soruların açtığı yaralara merhem olacak bir kral proje bekliyoruz. Umutla, sabırla…

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu