'Kıbrıs'a yaklaşımımız ortak'

Başbakan Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Çipras ile yaptığı ortak basın açıklamasında 'Kıbrıs'taki müzakerelerde ortak bir yaklaşımımız var' şeklinde konuştu

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kıbrıs'ta bir fırsat penceresi var. Türkiye ve Yunanistan olarak Kıbrıs'taki müzakerelere pozitif katkıda bulunma noktasında ortak bir yaklaşımımız var" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasında 1,5 saat süren görüşme gerçekleşti.

Görüşme sonrası gerçekleştirilen basın toplantısında, "Kıbrıs'ta bir fırsat penceresi var, görüşmeler yoğun şekilde devam ediyor. Türkiye ve Yunanistan olarak Kıbrıs'taki müzakerelere pozitif katkıda bulunma noktasında ortak bir yaklaşımımız var" dedi.

Çalışma grubu oluşturacağız

Türkiye ile Yunanistan'ın Suriyeli mülteciler gibi Suriye sorununun mağdurları olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Biz de bir mağdur olarak yani bütün bu sorunlardan etkilenmiş taraf olarak bugün aldığımız kararlar çerçevesinde ikili bir teknik çalışma yürüteceğiz. Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanı Türkiye'de. Ege'de alınabilecek tedbirleri ele alıyor muhataplarıyla. Bu konuda daha düzenli bir istişare olacak. Ayrıca ilgili bakanlıklarımızın katılımı ile bir ikili mekanizma, bir çalışma grubu da oluşturacağız. Böylece yapılabilecek ve atılabilecek adımları önceden görüp, insani trajediyi engellemek konusunda da büyük bir gayret içinde olacağız" şeklinde konuştu.

'Türkiye ve Yunanistan ödüyor'

Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin açıklamalarına ilişkin, "Suriye krizi çözülmeden, dünyanın bu mülteciler sorunu başta olmak üzere meseleleri halletmesi de mümkün değil baş etmesi de mümkün değil. Her türlü alınabilecek tedbiri uluslararası koalisyon çerçevesinde ve tek taraflı olarak gerektiği zaman atarız. Bu bağlamda bizden gelecek açıklamalar esas teşkil eder" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi gereğini yapmadığı için 4 yıldır milyonlarca insanın, aç ve susuz şekilde yollara dökülüp bir an önce güvenli yerlere ulaşmak istediğini belirten Davutoğlu, "Dolayısıyla Türkiye'ye dönüp 'bu mültecileri Türkiye'de nasıl muhafaza edeceksiniz' sorusundan daha çok, Türkiye ile Yunanistan olarak biz birlikte dünyaya dönüp, 'başımıza bu sorunu niye açtınız veya açılmasına niye göz yumdunuz' diye BM Güvenlik Konseyi'ne sormamız lazım. Alamadıkları kararların bedellerini bugün hem Suriyeli mağdur mülteciler hem de Türkiye ve Yunanistan gibi mülteci sorunundan etkilenen ülkeler ödüyor" değerlendirmesinde bulundu.

'İşbirliğimiz Avrupa dengelerini değiştirebilir'

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye ile Yunanistan arasında yapılacak işbirliğinin Avrupa'daki bütün dengeleri değiştirebileceğini ve bunu değerlendirmek gerektiğini söyledi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkü'nde yaptığı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çipras, Davutoğlu'na Türkiye'ye davetinden dolayı teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye ve Yunanistan'da önceki dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin kendisinin bu davete icabet etmesine imkan vermediğini söyleyen Çipras, bu ziyaretinin bölgeyi ve tüm dünyayı ilgilendiren gelişmelerin olduğu kritik bir anda gerçekleştiğini söyledi. 

Başbakan Çipras, "Göçmen akını, Ege'de meydana gelen insanlık krizleri, terörizm maalesef olumsuz bir atmosfer doğuruyor bölgemizde. Bu tehditlere karşı koyabilmek amacıyla işbirliği yapmamız gerekiyor" dedi. 

Türkiye'nin son yıllarda Suriye'deki çatışmalardan kaynaklanan insan akınından dolayı çok büyük bir yükün altına girdiğini de hatırlatan Çipras, buna çözüm bulmak amacıyla bir yöntem belirlemek gerektiğini kaydetti. 

Bu krizin sadece Türkiye'nin ya da Yunanistan'ın sorunu olmadığını ifade eden Çipras, sözlerini şöyle dürdürdü: 

"Yunanistan son 8 ayda büyük miktarlarda mülteci akınlarına maruz kaldı. Tabi bu kişilerin nihai hedefi Yunanistan'da kalmak değil, aynı zamanda Avrupa'ya da gitmekti. Türkiye misafirperverlik çerçevesinde 2,5 milyondan fazla göçmen ağırlıyor. Yunanistan'a 650 bin civarında göçmen geldi. Halkımız bu kişileri büyük bir misafirperverlikle karşıladı. Bu konuda elbette atılması gereken daha fazla adım var. Karşılıklı anlayış ve işbirliği lazım. '

Türkiye ile işbirliği kararı  

Avrupa'nın da bu konuda sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirten Başbakan Çipras, "göçmenlere illegal bir şekilde göç yollarını kullanmalarının ortadan kaldırılması amacıyla onlara yasal bir yerleşim teminatı verilmesi gerektiğine" dikkat çekti. 

Bu konuda, Türkiye ile işbirliği ve ikili ilişkiler çerçevesinde dışişleri bakanlıkları ve kamu düzeni ve göç konularında ilgili kurumlar arasında acilen bir işbirliğinin başlatılmasına karar verdiklerini dile getiren Çipras, bugün Yunan Sahil Güvenlik Komutanının, Türk mevkidaşıyla aralarındaki iletişimin artırılması amacıyla somut önlemlerin alınması noktasında mutabakata varıldığını kaydetti.  

Davutoğlu ile görüşmeleri hakkında da bilgi veren Çipras, mevkidaşı ile Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki geri kabul anlaşmasının detaylarını değerlendirdiklerini söyledi. Mülteci akınlarının gerçek bir şekilde önüne geçmek için çözüm yollarını birlikte araştırdıklarına ve ayrıca iki ülke arasında uzun yıllardır var olan sorunları da konuştuklarına işaret eden Çipras, "Ahmet'in (Davutoğlu) ve bizim ülkelerimizde tekrar seçilmiş olmamız önümüzdeki 4 yıl boyunca ortaklaşa bir plan yapma imkanını bize sağlıyor. Bu nedenle bir an önce hareket etme kararı aldık. Bu konuda geç kalmamamız ve adımlarımızı rahat atmamamız gerekiyor" dedi. 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı