'Kadına şiddet' ile mücadeleye medya da katılacak
Kadına yönelik şiddete karşı hazırlanan yeni kanun kapsamında televizyon ve radyolara da zorunlu yayınlar getiriliyor.
Abone olANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarısı taslağına göre, kadına yönelik şiddetle mücadelede medya kuruluşlarına da çeşitli yükümlülükler getiriyor.
Buna göre, tasarı, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan, kadınların, çocukların, eşlerin, nişanlıların, yakın ilişki içinde yaşayanların, nişanlılık veya evlilik birliği ya da beraberliği herhangi sebeple sona eren bireylerin veya diğer aile bireylerinin korunması amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin esas ve usulleri kapsayacak.
Taslağa göre, hakim, şiddet uygulayan veya şiddet uygulama ihtimali bulunan bireyin; korunan bireye karşı şiddete yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması, müşterek konuttan uzaklaştırılması ile konutun mağdura tahsisi, korunan bireylere yaklaşmaması, eşyalarına zarar vermemesi, iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi, silah veya benzeri araçlarını kolluk kuvvetlerine teslim etmesi, sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması, meslek edindirme kurslarına katılmasının sağlanması, kamu hizmetlerinde çalışmaya tabi tutulması gibi tedbirlere hükmedebilecek.
Kadının kimliği değiştirilebilecek
Korunan bireyin ise barınma yeri olmaması halinde kendisine ve çocuklarına uygun barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, lehine nafaka bağlanması, ikametgahı, iş yeri veya iş alanının değiştirilmesi, hayati tehlikesinin bulunması halinde fiziki koruma altına alınması, kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi ve düzenlenmesi, travma sonrası destek ve danışmanlık hizmeti almasının sağlanması gibi tedbirlere karar verilebilecek.
Kanun uyarınca hakkında tedbir kararı verilen şiddet mağdurlarından sosyal güvencesi olmayanların sağlık giderleri ile şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin rehabilitasyon ve tedavi hizmetlerinden yararlanmasına karar verilmesi halinde, sağlık giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacak.
Verilen koruyucu tedbirlerin süresi veya şeklinin değiştirilmesine, bu tedbirlerin kaldırılmasına veya aynen devam etmesine, hakim tarafından resen veya cumhuriyet savcısı ya da ilgililerin talebiyle kararın uygulandığı tarihten başlamak üzere en geç 6 aylık aralıklarla karar verilecek.
Herkes, herhangi bir şekilde öğrendikleri şiddet eylemlerini cumhuriyet başsavcılığına veya kolluğa bildirmekle yükümlü olacak.
Televizyon ve radyolara zorunlu yayın geliyor
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile ulusal, bölgesel ve yerel yayın yapan özel televizyon kuruluşları ve radyoların, ayda en az 90 dakika toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların çalışma yaşamına katılımı, özellikle kadın ve çocukla ilgili olmak üzere şiddetle mücadele mekanizmaları ve benzeri kadın politikaları konusunda Bakanlık tarafından hazırlanan ya da hazırlatılan bilgilendirme materyallerini yayınlaması zorunlu olacak.
Bu yayınlar, asgari 30 dakikası 17.00-22.00 saatleri arasında olmak üzere 8.00-22.00 saatleri arasında yapılacak ve yayınların kopyaları her ay düzenli olarak Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna teslim edilecek. Bu saatler dışında yapılan yayınlar aylık 90 dakikalık süreye dahil edilmeyecek.
Kişilere yönelik şiddet olaylarına yer veren haberlerde, şiddete uğrayanın ve yakınlarının kişilik haklarını ihlal eden, okuyucu, dinleyici veya izleyicilere duygusal açıdan zarar veren ifade ve görüntüleri kullanan basın ve yayın kuruluşları, fiilin niteliğine göre 20 bin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılabilecek.