'İtalya'yı kurtaralım' paketini açıkladı

Vergilerde artış, emekli maaşlarında reform ve büyümeyi teşvik için alınacak önlemleri içeren 30 milyar euorluk paket dün kabinenin yaptığı toplantıda kabul edildi.

Abone ol

ROMA - İtalya Başbakanı Mario Monti, bugün parlamentoya sunacağı 30 milyar euorluk geniş kapsamlı ekonomik önlemlerle ülkesinin kamu finansmanını düzeltmeyi, ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi ve euro bölgesini tehdit eden borç krizinin önlenmesine yardımcı olmayı hedefliyor.

Vergilerde artış, emekli maaşlarında reform ve büyümeyi teşvik için alınacak önlemleri içeren paket, dün kabinenin yaptığı üç saatlik toplantıda kabul edildi.

Monti'nin "İtalya'yı kurtaralım" adını taktığı paket emlak vergilerindeki artışla 10 milyarı aşkın ek gelir sağlayacak, yatlar gibi lüks araçların vergilerini artıracak, KDV oranlarını yükseltecek, vergi kaçağının üzerine gidecek ve emeklilik yaşını yükseltecek hükümler içeriyor.

İtalya'nın açıkladığı yeni önlemler, Avrupa'da euronun ortak para birimi olarak kullanıma girmesinden bu yana yaşanan en kritik karar haftalarından bir olan bu hafta Perşembe ve Cuma günleri yapılacak liderler zirvesinin hemen öncesinde açıklandı.

Euro bölgesinin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'nın borçlanma maliyetleri, yılın ortasından bu yana, İrlanda, Yunanistan ve Portekiz gibi euro ülkelerini uluslararası kreditörlerden yardım talep etmeye zorlayan yüksek düzeylere çıkmaya başladı. İtalya, bu nedenle halen krizin odak noktasında yer alıyor.

Önlemler paketi meclisin onayını beklemeden hemen yürürlüğe girecek olan tek bir kararname biçiminde hazırlandı. Ancak yürürlüğün devam edebilmesi için Monti 60 gün içine parlamentodan onay almak zorunda.

Monti, bugün paketi meclise sunmadan önce TSI 1300'te yabancı basına bilgi verecek.

Pakette 20 milyar euroluk bütçe kısıntısı ile şirketlere yardım ve büyümeyi destekleyici önlemler olarak ekonomiye geri aktarılacak 10 milyar euroluk kaynak öngörülüyor.

İşçi sendikaları "Yine gereken özveri çoğunlukla ücretli çalışanlar ve emeklilerle toplumun daha güçsüz kesimlerinden bekleniyor" diyerek paketi eleştirdiler.

Sinan Ateş davasıyla ilgili kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 480 bin liraya yükseldi MSB'den bedelli askerlik ücreti açıklaması Türk Lirası reel anlamda yaklaşık son 3 yılın zirvesinde