'Dijitalleşme desteklenirse bir kültür haline gelecek!'

Penta Teknoloji Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirme Direktörü Yasemin Budak, “Desteklendiği takdirde, şirket dijitalleşmeyi bir kültür olarak benimser” diyor.

Abone ol

Derya COŞKUN

Kurulduğu 1990 yılından bu yana sektör içerisinde büyüyerek ilerleyen Penta Teknoloji, 100’ü aşkın küresel markanın Türkiye dağıtıcılığını yapıyor. Şirket, “En zengin ürün tedarik eden şirket olma” hedefiyle ilerlerken, bireysel kullanıcının yanı sıra kurumsal alanda da faaliyetlerini sürdüren Penta Teknoloji’nin şu anki hedefinde ise dijitalleşme bulunuyor. 

Dijitalleşmeye şirket stratejilerinde yer verdiklerini söyleyen Penta Teknoloji Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirme Direktörü Yasemin Budak, dijitalleşmeyi 2016 şirket hedefl eriyle entegre ettiklerini belirtiyor. “Dijitalleşme komitesi kurarak, düzenli toplantılarla hedefl erimizde ne noktada olduğumuzu belirlemeyi, dijitalleşme çalışmalarımızı bu komite ile yönetmeyi hedefl edik. İş ortaklarımıza dokunduğumuz noktalarda, iş süreçlerimizde, operasyonumuzda, dijital pazarlama alanlarında geliştirebileceğimiz alanları belirleyerek iş planlarımızı oluşturduk, projelendirdik, yatırımlarımızı buna göre planladık. Ortaya çıkan yeni güvenlik risklerini yönetebilmek amacıyla güvenlik projeleri başlattık” diyen Budak, bu konuda kendi ağları içerisinde bulunan iş ortakları ve bağlı bulundukları Yıldız Holding grubunda bulunan diğer şirketler ile sinerji görüşmeleri yaptıklarını da ekliyor. 

“Ortak bir dijitalleşme kültürü yaratılarak hareket edilmeli” 

Dijitalleşmenin önünde engeller bulunup bulunmadığını sorduğumuz Yasemin Budak, şirketlerin yönetim kadrolarının, dijitalleşmeyi kendi işlerine katkı sağlayacak bir model olarak algıladığı sürece dijitalleşmenin önünün açılacağı görüşünde… Aynı şekilde, Budak’a göre; sponsor olunması da bir hayli önemli… Budak, “Desteklendiği takdirde, şirket dijitalleşmeyi bir kültür olarak benimsiyor. Bu dönüşüm yaşanamadığı durumda bazı girişimlerin ötesine geçilemeyebiliyor. Ortak bir dijitalleşme kültürü yaratılarak tek bir ekip gibi hareket çevikliği kazanmak önemli bir başarı faktörü olarak görünüyor. Başta operasyonel verimlilik olmak üzere, şirketin tüm süreçlerinde standartlaşmaya, kolay kullanıma, görev tanımlarının netleşmesine, performans ölçümlerinin daha net ve şeffaf yapılabilmesine olanak tanıyor. Departmanlar arasında ortak amaç birlikteliği yaratıyor. Müşteriler ile dağıtıcılar arasında entegrasyon sağlanarak rekabet avantajı yaratılıyor. Ayrıca elde edilen dijital veriler sayesinde müşterinizi daha iyi tanıyıp daha güçlü iletişim kanaları oluşturabiliyorsunuz. Bunlar da şirket karlılıklarına etki ediyor” diyor. Kısa bir süre önce hayatımıza giren 4.5G konusu da dijital dönüşümün bir parçası olarak dikkat çekiyor. Zira Yasemin Budak da aynı görüşte… 4.5G’nin hayatımıza girmesinin dijitalleşmenin en önemli parçalarından biri olarak mobilitenin artmasına, mobil/web uygulamalarının daha yaygın kullanımına olanak tanıyacağını savunan Budak, “Şirketimizde özellikle saha satış ekiplerine ihtiyaç duyacağı bilgilere ulaşımda hız, kolaylık ve iş ortaklarına daha yakın olma avantajını getirecektir. Lojistik uygulamalarımızda ise tercih edilebilecek alternatifl er yaratabilir” diye konuşuyor. 

“Mobilite, dijitalleşme sürecinin olmazsa olmazı” 

Mobilitenin çağımızda geldiği dönem itibariyle dijitalleşme sürecinin olmazsa olmazlarından olduğunu kaydeden Budak, tüm uygulamaların ve bireysel -kurumsal deneyimlerin bu yönde hızla ilerlediğine dikkat çekiyor. Budak, “Mobil cihazların yaygınlaşması ve mobil uygulamaların çeşitlenmesi dijitalleşmede şirketlere hız ve kolaylığın yanı sıra sahada bile müşterisinin yanında olma fırsatı sunacak” diyor.

“Siber güvenlik hala olması gereken seviyede değil”

Dijitalleşme ile birlikte bilgi güvenliği ve siber güvenlik yatırımlarının da arttığını görüyoruz. Bu doğrultuda, son yıllarda önemli oranda artış gösteren siber saldırıların etkisi ile bilgi güvenliği ve siber güvenlik konusunda farkındalığın ve aynı zamanda yatırımların hız kazandığını ifade eden Yasemin Budak, şöyle konuşuyor: “Bununla birlikte hala olması gereken seviyeye gelinmediğine inanıyoruz. Dijitalleşmeye paralel olarak güvenlik risklerinin minimize edilmesi önemli bir konu olmaya devam edecek.” Dijital dönüşüm kapsamında gündeme gelen konulardan biri de Nesnelerin İnterneti… “Nesnelerin interneti endüstri 4.0 devriminin önemli bir parçası” diye Budak, Nesnelerin İnterneti’nin henüz yeni yeni gelişmeye başlayan bu konu olduğunu dile getiriyor. Budak, “Almanya’da başlayan rüzgârın Türkiye’de yaratacağı gelişmeleri yakın takip ederek kurumun faydasına olacak uygulamaların doğru zamanda doğru şekilde uygulanması önem kazanacak” diyor.

İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı