'Derecelendirme kuruluşları Türkiye'yi tam yansıtmıyor'
Ekonomi Bakanı Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi tam olarak yansıtmadığını belirterek, 'Bunlar sığ bir çalışmanın sonuçları' dedi
Abone olANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Gerek OECD, gerek IMF'nin veya da bazı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için yaptıkları açıklamaların açıkçası tam Türkiye'yi yansıttığını söyleyemiyoruz. Maalesef yeterli bir incelemenin, derinlemesine olan bir incelemenin sonuçları olduğunu söyleyemiyoruz. Sığ bir çalışmanın sonuçları olarak görüyoruz bunları" dedi.
Zeybekci, JW Marriott otelde Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Yüksek İstişare Konseyi Toplantısına katıldı.
Demir çelikle ilgili sektörün önde gelen isimleriyle bir araya gelerek sorunlarını dinleyeceğini belirten Zeybekci, bu sektöre yönelik bir metodoloji eksikliği bulunduğunu, bunun bir an önce belirlenmesi gerektiğini vurguladı. "Bizim söylediklerimiz illa mutlak doğru değildir. Bu doğrular üzerinde birlikte uzlaşacağız" diyen Zeybekci, Türkiye'nin demir çelik sektöründe 8'inci sırada bulunduğunu, bunu daha ileri seviyelere çekmeyi hedeflediklerini söyledi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Zeybekci, "OECD Türkiye'nin büyüme tahminini düşürdü. Orta Vadeli Planda bir revizyon düşünülüyor mu?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Gerek OECD, gerek IMF'nin veya da bazı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için yaptıkları açıklamaların açıkçası tam Türkiye'yi yansıttığını söyleyemiyoruz. Maalesef yeterli bir incelemenin, derinlemesine bir incelemenin sonuçları olduğunu söyleyemiyoruz. Sığ bir çalışmanın sonuçları olarak görüyoruz bunları. Son 3-4 ayın, Türkiye'de 17 Aralık süreciyle başlayan bu süreçteki ekonomiyle igili olumsuz beklentilerin tam tersini yaşadığımız gelişmeler var. Gerek ihracatımızın artışıyla Türkiye'deki dış ticaret açığımızın ilk çeyrekte yüzde 30'lar civarında düzelmesi, cari açığın bu dönemde yüzde 20'nin üzerinde geçen senenin aynı dönemleriyle düzelmesi, ihracatımızın ithalatı karşılama oranının yüzde 74'ler seviyesine gelerek son 10 yılın en iyi seviyesine gelmiş olması bizim için gelecekle ilgili beklentilerimizi çok pozitif yönde tutmamıza en büyük sebeptir diye düşünüyoruz. Tabii bunun da bu saydığım rakamlarla değil, asıl büyümenin doğrudan bire bir göstergesi kapasite kullanım oranlarıdır."
"Kapasite kullanım oranları daha iyi"
Zeybekci, Türkiye'nin 2013 yılının son çeyreğindeki büyümesinin yüzde 4.4, yıl ortalamasının ise yüzde 4 olarak gerçekleştiğini, bu yılın ilk çeyreğindeki kapasite kullanım oranlarının, geçen yılın son çeyreğine göre daha iyi olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 4'ler seviyesinde büyüyeceğini düşündüklerini anlatan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla Türkiye'nin ilk çeyrekteki büyüme oranının Türkiye'nin büyümesini, (üzülerek söylüyorum) demem gerek ama sevinerek söylüyorum ki, gerek OECD, gerek IMF, gerekse diğer kuruluşlar Türkiye'nin büyümesine yönelik bu aşağı yönlü revizyonlarını, çok yakın bir gelecekte, muhtemelen üçüncü çeyreğin başlarında yukarı yönlü revize etmek zorunda kalacaklar. Çünkü bütün göstergeler bu yönde. Bir de son kapasite kullanım oranına baktığımız zaman ihracata dayalı büyümeyle ilgili ne derece doğru bir yolda olduğumuzun da en önemli göstergelerinden bir tanesi. Ocak ayı işsizlik rakamları son 10 yılın en iyi ocak ayını yaşıyoruz. Şubat ve mart da buna uygun gelecek. Enerji kullanımı, istihdam ve kapasite kullanım oranlarındaki yukarı yönlü hareket önümüzdeki 4-5 aylık dönemde ihracat rakamlarına olumlu yönde yansıyacak. Bu da Türkiye'de tekrar bütün göstergeleri iyi yönde etkileyecek. Onun için OECD'nin son rakamlarının, ondan önceki bütün rakamları, Türkiye'nin tam anlamıyla kapasitesini, potansiyelini yansıttığını, iyi algılanabilen, derinlemesine araştırma yapılabilen, şu anda da ilk çeyrekte yaşadığımız realiteleri yansıttığını düşünmüyorum."