'Amacımız ilaçların fiyatlarını birbirine yaklaştırmak'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ilaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili "Eğer vatandaş, aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değil de başka isimdeki bir ilacı alacak ise o zaman fark ödeyecek" açıklamasında bulundu

Abone ol

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili olarak, "Eğer vatandaş, aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değil de başka isimdeki bir ilacı alacak ise o zaman fark ödeyecek. Burada amacımız vatandaşa daha fazla yük değil, bu fiyatların etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını birbirine yaklaştırmak" dedi. 

Çelik, Reşat Moralı Toplantı Salonunda, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve beraberindeki heyeti kabul etti. 

Bakan Çelik, kamu çalışanlarıyla ilgili iki dönem toplu sözleşme yapıldığını ve bu sürecin çok önemli olduğunu söyledi. 

Her iki sözleşmede de önemli kazanımlar elde edildiğini belirten Çelik, toplu sözleşmede geçen yıl taban aylığına net olarak 123 lira zam yapıldığını, emeklilere ise 146 lira civarında yansıması olduğu bilgisini verdi. 

Bakan Çelik, konuyla ilgili farklı değerlendirmelerin olabileceğine işaret ederek, yapılanların tümden yanlış olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını ifade etti. 

Akademik personelle ilgili Maliye Bakanlığı ve YÖK arasında devam eden çalışmada son aşamaya gelindiğini bildiren Çelik, "Sayın Başbakanımızın da açıkladığı gibi kısa süre içerisinde bununla ilgili kapsamlı bir açıklama ve yasal düzenleme gerekiyor ise yapılacağını burada ifade etmiş olayım" dedi. 

Bakan Çelik, 4/C'lilerle ilgili mücadele verdiklerini vurgulayarak, artık iş güvencesi sorunlarının ortadan kalktığını dile getirdi. 

4/C'lilerin 12 ay çalışma imkanına kavuştuklarını kaydeden Çelik, "Her yıl sözleşme durumları da yok, emekli oluncaya kadar çalışabilecekler. İlave düzenleme de getirdik. Mesleklerine göre yönlendirmenin de kamuda görevlendirme yapılırken mesleklerin de dikkate alınması gerektiğiyle ilgili düzenlemeyi de yasaya koyduk. Tabii statülerin azaltılması hepimizin dileği ama aradaki haksızlık veya eşitsizliklerin giderilmesi çok daha önemli" değerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Çelik, çalışma hayatıyla ilgili diğer konuların Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK)'nda tartıştıklarını, bazı konuları ise toplu sözleşme masasında görüştüklerini aktardı. Çelik, KPDK'da ele alınan ve kendilerinin sık sık Bakanlar Kurulu'na taşıdıkları, taraflarla görüştükleri bazı konu başlıklarıyla ilgili bir çözümün sağlanması konusunda İş Sağlığı ve Güvenliği gibi benzeri düzenlemeler içinde yer almasında taraftarı olduklarına dikkati çekti. 

İlaçta taban fiyat uygulaması 

Konuşmasının ardından bir gazetecinin ilaçta taban fiyat uygulamasıyla ilgili sorusu üzerine Çelik, bu hafta içerisinde ilaç sektörüyle bir araya geldiklerini söyledi. 

Alınan kararın içeriği aynı olan Sağlık Bakanlığınca aynı etkinliğe sahip ve aynı etken madde içeren ilaçlarla ilgili yaptıkları bir düzenleme olduğunun altını çizen Bakan Çelik, şunları kaydetti: 

"Şöyle ifade edelim: 10 ile 15 lira arasında değişen bir ilaç düşününüz. Biz ödemede 10 lirayı esas alıyoruz ama 15 liralık ilaçta aynı etken maddeleri içermektedir. Sağlık Bakanlığı bunu ortaya koymuş, diyor ki '15 liralık ilaç da, 14 liralık ilaç da, 10 liralık ilaç da aynı etken maddeleri içermektedir'. Kurum olarak biz aynı etken maddeleri içerdiği ve etkinliği aynı olduğu için 10 liralık ilacın ödemesini yaparken, yüzde 10 da ilave ödeme yapıyorduk. 

Bir vatandaş bu ilaçlardan birisini alacaksa kurum olarak buna 11 lira ödüyorduk. 'Hayır, ben bu isimdeki ilacı değil de aynı etken maddeyi içeren bir başka isimde ilacı alacağım' derse, 15 lira o, ona da 4 lira fark ödüyordu." 

"Amacımız vatandaşa daha fazla yük değil"  

Çelik, yapılan düzenlemede "Bu yüzde 10'u ödememe kararı aldığımız için biz 10 liralık ilacın ödemesini yapacağız. Eğer vatandaş, aynı etken maddeyi içeren bu ilacı değil de başka isimdeki bir ilacı alacak ise o zaman 5 lira fark ödeyecek. Burada amacımız vatandaşa daha fazla yük değil bu fiyatların etken maddesi aynı olan ilaçların belki de fiyatlarını birbirine yaklaştırmak" diye konuştu. 

Vatandaşın hangi ilacı istediğini bildiğine dikkati çeken Bakan Çelik, "Yaptığımız taban fiyatı artı yüzde 10'u kaldırıyoruz. SGK olarak gelişmeleri anlık takip ediyoruz, vatandaşın aleyhine gelişecek bir durum kesinlikle söz konusu olmaz, buna da fırsat vermeyiz" dedi. 

Talepleri içeren dosya Bakan Çelik'e verildi 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da ziyaretlerinin temel amacının Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yapılan toplantıda gündeme gelen konularla ilgili kanuni düzenleme yapılması gerektiği olduğunu söyledi. 

Torba Yasa'da KPDK kararlarının hayata geçmediğini savunan Koncuk, yasa çalışmalarında, kamu çalışanlarının beklentilerine uygun çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. 

Koncuk, taleplerini içeren dosyayı Bakan Çelik'e teslim etti. 

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu