Robotlardan yapay bulutlara 2012’nin en parlak 25 buluşu

Z-1 Uzay kıyafeti
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın ürettiği ilk uzay kıyafetlerinin özelliği astronotları hayatta tutmanın dışında “uzaylı” gibi görünmesiydi. Bu yüzden sıradan test pilotlarının kıyafetleri basitçe parlak görünen gümüş renginde yeniden tasarlanmıştı. Ama şimdi ABD’nin dünya yörüngesinden öteye yani derin uzaya yönelik görevlere eğildiği bir dönemde yeni uzay kıyafeti tasarımları üzerinde çalışılıyor. NASA’nın ürettiği Z-1 uzay kıyafeti adeta “her yerde kullanılabilir” konseptine uygun geliştirilmiş eklem noktalarında azami esnekliği sağlayan bir tasarım olarak geliştirildi.
Uzayda çok daha uzun süre kalınmasına olanak tanıyan Z-1’in arkasındaki bir bölme kıyafetin uzay aracına kenetlenmesine olanak tanıyor.
Bu şekilde astronotlar kıyafeti arkasından kolayca girerek giyebilecek ve çıkabilecekler. Kıyafette hava kilidi sistemi olacağı için de uzay aracına girmek için gerekli olan basınç eşitlenmesi için gerekli olan süreye de ihtiyaç olmayacak.
Piyasa değeri gizli tutulan kıyafetin Mars’a insanlı yolculuklar gibi derin uzay araştırmalarında kullanılması planlanıyor.

Togg T10F'in piyasa çıkış tarihi belli oldu