İstanbul'un En Tanınmış 10 Ailesi

İPEKÇİ AİLESİ

Selanik’te birkaç kuşaktır ipek işiyle uğraşan aile, 1893’te İstanbul’a göç etmeye başlamıştır. İlk önce kardeşlerin en küçüğü İpekçizade Kani Bey İstanbul’a gelmiş, bir yıl sonra Abdi, Rıfat ve Avni beyler, ardından Leyla ve Hediye hanımlar, son olarak da 1901’de İsmail Bey İstanbul’a yerleşmiştir. İpekçi Kardeşler kısa bir süre daha ipek ticaretini sürdürmüş, önce Eminönü’nde köprü başında “Hüsn-i İntihap” isminde bir mağaza, ardından da döneminin en büyük mağazalarından Selanik Bonmarşesi’ni açmıştır.

Kani Bey’in Cemil (Ö.1960), Abdi Bey’in Enis (Ö.1936) adında birer oğlu olmuştur. İpekçi Kardeşler’den İsmail Bey, Adile Hanım’la evlenmiş ve bu evlilikten Süleyman Cevdet, İhsan ve Fahir adlarında üç oğulları olmuştur. İhsan İpekçi 1917’de Galatasaray Lisesi’ni bitirmiş, Berlin’de ekonomi okumuş ve İstanbul’a döndükten sonra Galatasaray Kulübü’nün Denizcilik Bölümü’nün yenilenmesinde çalışmıştır. Selanik Bonmarşesi Eminönü Meydanı’nın düzenlenmesi sırasında yıkılınca aile İhsan İpekçi’nin girişimiyle sinemacılığa yönelmiştir. 1923’te açılan Elhamra’yı işletmeye başlayan aile, bir yıl sonra Skating Palace (Paten Sarayı) adlı gösteri merkezini sinema salonuna dönüştürerek Melek (bugünkü Emek) Sineması’nı açmışlardır. 

İhsan İpekçi’nin iki çocuğu olmuştur: İsmail Cem ve Alev. İsmail Cem (1940-2007) Robert Kolej’den ve Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuş, çeşitli gazetelerde yazı işleri müdürlüğü ve genel yayın müdürlüğü yapmıştır. 1974- 1975’te TRT Genel Müdürlüğü’nde bulunmuştur. İstanbul ve Kayseri’den milletvekili seçilmiştir. İhsan İpekçi’nin diğer kardeşi Süleyman Cevdet (1883- 1954), içlerinde gazeteci Abdi İpekçi’nin de bulunduğu altı çocuk sahibi olmuştur. Abdi İpekçi 1 Şubat 1979 gecesi Istanbul Maçka’daki evinin yakınlarında arabasındayken Mehmet Ali Ağca tarafından öldürülmüştür. Ünlü modacı Cemil İpekçi de bu aileye mensuptur.

Türkiye kaçıncı sırada? 1 milyon TL’nin net getirisi ne kadar oldu? Bankaların emekli promosyonlarında son durum: Tutarlar artırıldı… Otomotiv ihracatında kan kaybı sürüyor