İstanbul'un En Tanınmış 10 Ailesi

ECZACIBAŞI AİLESİ

Aileye soyadını veren kişi Osmanlı’nın en genç eczacısı Süleyman Ferit’tir. Süleyman Ferit (1885-1973) İzmir Sultanisi’nden sonra İstanbul Tıp Fakültesi Eczacılık Yüksek Mektebi’ni bitirmiş, İzmir’e döndükten sonra Türk hastanesi olan Guraba-i Müslimin’de çalışmış, bu arada Aristoteles Eczanesi’nde eczacılık yapmıştır. Şifa Eczanesi’ni açmış, kısa zamanda kendi adıyla anılan pek çok ürün üretmiştir. Ferit Kuvvet Şurubu, Ferit Nane Ruhu, Ferit Hafakan Ruhu, Ferit Diş Suyu, Ferit Selamet Nezle ilacı, Ferit Tuvalet Pudrası, Ferit Diş Macunu bunlardan bazılarıdır. Süleyman Ferit Eczacıbaşı Caferizade Kemal Bey’in kızı Saffet Hanım’la evlenmiş, Nejat, Vedat, Kemal, Haluk, Melih ve Şakir adlarında beş çocukları olmuştur. Ailenin İstanbul’a yerleşen ilk üyesi Mehmet Nejat Eczacıbaşı’dır. Mehmet Nejat Ferit Eczacıbaşı (1913-1993) 1940’ların başında vitamin hapları ve vitaminli bebek maması üreten küçük bir laboratuar kurmuştur. 1952’de İstanbul Levent’te ilk modern Türk ilaç fabrikası olan Eczacıbaşı İlaç Fabrikası’nı kurarak Türk ilaç sanayisinin gelişiminde önemli rol oynamıştır.

1946’da Beyhan Ergeneyle yaptığı evlilikten Faruk Eczacıbaşı ve Bülent Eczacıbaşı doğmuştur. 1970’1i yıllarda Eczacıbaşı İlaç Kuruluşu genel müdürü, 1980’de Eczacıbaşı Topluluğu İcra Kurulu başkanı, 1993’te ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu başkanı olmuş, 1996’da iş yaşamını bırakmıştır.

1 milyon TL’nin net getirisi ne kadar oldu? Bankaların emekli promosyonlarında son durum: Tutarlar artırıldı… Otomotiv ihracatında kan kaybı sürüyor Türkiye kaçıncı sırada?