Çeşme'nin 9 farklı yüzü

ÇEŞME

İzmir’in en batı ucunda yer alan Çeşme ilçesi, doğudan Urla, kuzeyden Karaburun, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrilidir. İlk çağdaki ismi Cyssus olan Çeşme, tarihteki 12 İyon kolonisinden biridir. Çeşme yöresi, 11. yüzyıl sonlarında büyük Türk denizcisi Çaka Bey ile Türk egemenliğiyle tanışmıştır. Osmanlı egemenliğine geçişi, 14. yüzyıl sonlarındadır. 1893 yılı Osmanlı nüfus sayımına göre Çeşme'de yaşayan yaklaşık 30 bin nüfusun sadece %12’si Türkler idi. 

Çeşme'nin en çok ziyaret edilen tarihi eseri II. Beyazıt'ın yaptırdığı Çeşme Kalesi’dir. Bugün müze olarak kullanılan Kale, yapıldığı yıllarda deniz kenarıydı. Sonraki yıllarda denizin doldurulması sonucu bugünkü konumunu almıştır. Kale ve liman, ticaret ve savaş gemilerini kötü hava koşullarına ve düşman saldırılarına karşı korumaktaydı. Kalenin güney kapısı, Osmanlı mimarisinin bütün özelliklerini taşımaktadır. Günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunarak gelen kale içinde Çeşme Arkeoloji Müzesi yer almaktadır.

1529 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan iki katlı kervansaray, tipik Osmanlı dönemi kervansaraylarından biridir. Kervansarayın restorasyonu tamamlanmış olup otel olarak hizmet vermektedir.

Çesme'nin tipik Ege mimarisi özelliklerine sahip pek çok yapısının yanı sıra, adını aldığı Osmanlı dönemi çeşmeleri de, bu mimari zenginliğine ayrı bir değer kazandırır. İlçe merkezi planında yerleri belirlenen bu çeşmelerden Anonim Çeşme 1792 yılında, Kaymakam Sadık Bey Çeşmesi de 1885 yılında yaptırılmıştır.


Bugün Ege’nin en özel tatil beldeleri arasında yer alan Çeşme; 35.000 nüfuslu, 260 km2 lik bir alanda kendine özgü mimarisi, balık ve meze kültürü, yarımadanın bir yanı rüzgarlı iken diğer yanındaki sütliman havasıyla yaz kış turizme ev sahipliği yapan bir beldedir. 
Sakız Adası’na 30 dakika mesafede yer alan Çeşme,  6 adet 5 yıldızlı otelin yanı sıra çok sayıda butik otel ve 1300 tekne bağlama kapasitesi ile 4 adet marinaya sahiptir. Bu marinalar; Setur Altın Yunus Marina, Dalyan Marina, Çeşme Marina ve Alaçatı Marina’dır. 

Emekliye 3 ayrı formül! İşte en düşük emekli maaşı için konuşulan rakam... EURO 2024'te; Hedef yarı final, rakip Hollanda! Almanya kırmızı-beyaza büründü