Çeşme'nin 9 farklı yüzü

ILDIRI

Çeşme merkeze 27 km uzaklıkta küçük adacıkları olan güzel bir koyun üzerinde kurulu olan Ildırı, Çeşme Yarımadası’nın ilk antik yerleşim yeridir. Erythrai adıyla kurulan Ildırı, Çeşme’nin en görülmeye değer tarihi zenginliklerinden biridir. Erythrai sözcüğünün Yunanca’da  “kırmızı” anlamına gelen ‘’erythros’’tan türediği, kent toprağının kırmızı renginden dolayı Erythra’nin “Kızıl Kent” anlamında kullanıldığı yönünde de bir görüş vardır. 

Arkeolojik kalıntılarda M.Ö 3000 de Erythoros yönetiminde olan kolonistler tarafından kurulduğu anlaşılan şehir 12 İyon kolonisinden biri olmuştur.  11. yüzyıla kadar Ephesos metropolitine bağlı psikoposluk şeklinde görülen Ertyhrai, Çaka Bey`den sonra Türk egemenliğine girmiştir.  16.yüzyıldan sonra İlderen ve Ildırı halini almıştır.

Ildırı,  MÖ 3. yüzyıl sonlarında yapıldığı sanılan akrapolün kuzey yamaçlarındaki antik tiyatro  ve Athena Tapınağı arkeoloji meraklıları için özellikle eşsiz günbatımı manzarasıyla eşsiz güzelliktedir. Ildırı; enginarı, balık lokantaları, lokma ve kahvaltı mekanlarıyla da lezzetli bir duraktır. 

Mevduat faizinde düşüş sona erdi: En fazla getiri sağlayan banka belli oldu