Türkiye'nin en değerli markaları finans ve iletişimde

Milward Brown Optimor Türkiye'de 25 markayı değerlendirdi. Listenin büyük kısmını finans ve iletişim markaları oluşturdu.

Millward Brown "BrandZ Top 100 Dünyanın En Değerli Marka Araştırması" dahilinde bu yıl ilk defa Türk markaları incelendi. Yapılan açıklamaya göre tüketicilerin marka ile kurduğu ilişki bir piramit oluşturuyor. En yüksekte sadık tüketiciler, en altta sadece bilenler bulunuyor. Sadık tüketiciler marka katkısı dediğimiz kısmını oluşturuyor. Marka sebeplerinden dolayı o ürünleri alan kişilerin oranını belirliyor.

Buna göre finans markalarının değere katkıları, ortalama ve ortalamanın altında oluyor. Tüketicilerin daha fazla ilgili olduğu yiyecek kategorisinde markanın değeri daha fazla dikkat çekiyor. Türk markalarında sadakati oluşturan unsurlar açısından uluslararası markalarla kıyaslandığında ihtiyaca ve fiyata yönelik cevap veriliyor. Uluslararası markalar, tüketicilerle duygusal bağlılık kurarak sadakati oluşturmaya çalışıyor.
Millward Brown Türkiye Genel Müdürü Betül Khan hayran sayfalarının, markaları daha çekici hale getirdiğini belirterek, iyi yönetilen hayran sayfasının, yüksek satın alma talebine destek olduğunu kaydetti.
25 markanın olduğu 'Türkiye'nin En Değerli Markaları' sıralaması şöyle: