Libya Merkez Bankası'nda neler yaşanıyor? Kriz nasıl sona erecek!

Merkez Bankası krizi askeri gerginliğe dönüşebilir mi?

Libya yerel medyasında, Başkanlık Konseyi'nin Merkez Bankası yönetimini değiştirme kararının ardından 22 Ağustos'ta başkent Trablus'taki Merkez Bankası binası çevresinde silahlı grupların biriktiği yönünde haberler yer aldı. Libya Ulusal Birlik Hükümeti İçişleri Bakanı İmad et-Trablusi, 24 Haziran'da başkentteki askeri gerilimi sona erdirmek için Savunma Bakanlığı ile temas halinde Trablus'ta güvenlik teşkilatlarıyla bir toplantı yapılarak anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Trablusi, devlet kurumlarında güvenliği sağlayan resmi olmayan herhangi bir grubun (milis) bulunmayacağını, tüm silahlı grupların bunu onayladığını ve 24 saat içinde Merkez Bankası genel merkezi de dahil olmak üzere tüm devlet ve hükümet merkezlerinin güvenliğinin İçişleri Bakanlığı'nca sağlanacağını söyledi.

Trablus içindeki askeri gerginliğin son bulmasına yönelik atılan adımın ardından 26 Ağustos'ta da ülkenin doğusu ve batısındaki askeri güçler arasında yapılan 5+5 Ortak Askeri Komite ateşkes anlaşmasının devam ettiği açıklandı.

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu'nun (UNSMIL) himayesinde Libya'nın doğusu ile batısı arasındaki askeri güçlerden oluşan 5+5 Ortak Askeri Komite Sirte'deki toplantısının ardından yapılan açıklamada, "Libyalılara ateşkesin devam ettiği konusunda güvence veriyoruz." ifadelerine yer verildi.

13 EYLÜL 2024 CUMA TV YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? En uygun faizi veren banka belli oldu: İşte 100 bin TL'nin geri ödemesi Apple'dan iPhone 16 ve Apple Intelligence'a özel video Cilo Dağı'nda keşfetti, kilogramını 3 bin TL'den satıyor Libya Merkez Bankası'nda neler yaşanıyor? Kriz nasıl sona erecek!