Libya Merkez Bankası'nda neler yaşanıyor? Kriz nasıl sona erecek!

Merkez Bankası krizi siyasi gerginliğin merkezine nasıl oturdu?

Temsilciler Meclisi 12 Ağustos'ta düzenlediği oturumda, UBH'ye verilen güven oyunu geri çektiğini ve Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi'nin "Libya orduları başkomutanlığı" sıfatını kendisinden geri alarak bu ünvanı Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'e devrettiğini duyurdu. Temsilciler Meclisi bu adımıyla, Libya'daki tüm tarafların katılımıyla 2015'te Fas'ta BM himayesinde yürütülen siyasi diyalog sürecinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması'ndan da çekildiğini teyit etmiş oldu.

Libya Siyasi Anlaşmasında kararlaştırılan ve Başkanlık Konseyi Başkanına verilen Libya orduları başkomutanlık sıfatının çekilmesi kararı, daha önce Libya'daki taraflara eşit mesafede politika belirleyen Başkanlık Konseyi Başkanlığının Temsilciler Meclisi'ne karşı bir tutum almasına neden oldu.

Başkanlık Konseyi Başkanlığı, Temsilciler Meclisine Libya Merkez Bankası üzerinden bir cevap verdi. Temsilciler Meclisinin desteklediği ve UBH ile anlaşmazlık yaşayan Sıddık el-Kebir başkanlığındaki Merkez Bankası yönetiminin değiştirilmesine karar verdi.

Temsilciler Meclisinin desteklediği Merkez Bankası Başkanı Kebir, 20 Ağustos'ta Başkanlık Konseyi Başkanlığının kendisini "görevden alma yetkisinin bulunmadığını ve görevinin başında olduğunu" açıklasa da, 26 Ağustos'ta Başkanlık Konseyi tarafından atanan yeni Merkez Bankası yönetimi görevi devraldı. Böylece Libya siyasi gündeminde yeni doğan Merkez Bankası krizi ülkenin doğusu ve batısı arasındaki siyasi bölünmüşlüğün merkezine oturmuş oldu.

En uygun faizi veren banka belli oldu: İşte 100 bin TL'nin geri ödemesi 13 EYLÜL 2024 CUMA TV YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? Apple'dan iPhone 16 ve Apple Intelligence'a özel video Cilo Dağı'nda keşfetti, kilogramını 3 bin TL'den satıyor Libya Merkez Bankası'nda neler yaşanıyor? Kriz nasıl sona erecek!