Libya Merkez Bankası'nda neler yaşanıyor? Kriz nasıl sona erecek!

Libya'nın doğusu ve batısı arasındaki siyasi gerginliğin merkezine oturan Merkez Bankası krizi ülke gündemini yaklaşık bir aydır meşgul ediyor. Ülkenin doğusundaki hükümetin kontrolü altındaki petrol sahalarında üretim ve ihracatı durdurduğunu açıklamasıyla kriz, ekonomi alanında da etkisini gösteriyor. İşte size Libya Merkez Bankası krizine dair 5 soru 5 cevap...

Libya'da son dönemde tırmanan siyasi gerginliğin fitilini ne ateşledi?

Gerginliğin fitilini ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi'nin atadığı hükümetin Başbakanı Usame Hammad'ın 12 Ağustos'ta Mısır'a düzenlediği "resmi" ziyaret ateşledi. Mısır'ın el-Alemeyn kentinde Hammad ile Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli bir araya geldi. Görüşmede "sınır güvenliği ve iki ülke arasındaki işbirliği ve kalkınma konularının" ele alındığı belirtildi. Hammad, Mısır ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, Medbuli ile görüşmesinin "ülke dışındaki ilk resmi ziyareti" olduğunu kaydetti.

Temsilciler Meclisi'nin atadığı doğudaki hükümetin ilk kez bir ülke tarafından "diplomatik tanınırlığı" anlamına da gelebilecek olan söz konusu ziyaret, Birleşmiş Milletler'in meşru olarak kabul ettiği UBH'nin büyük tepkisini çekti.

Başbakan Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki UBH'nin açıklamasında, uluslararası tanınırlığı olmayan "doğudaki paralel hükümetin" Mısır tarafından "resmi" kabulünden derin üzüntü duyulduğu belirtilerek, Kahire'nin bu adımının Libya'daki bölünmüşlüğü engellemeye çalışan uluslararası çabalara "zıt olduğu" kaydedildi. UBH açıklamasında, Mısır hükümetinin Libya'daki "paralel hükümeti" resmi kabulünün devletlerin egemenliğine saygı ve iyi komşuluk ilişkileri ilkeleriyle uyuşmadığına dikkat çekilerek, bu adımın bölgesel ve uluslararası düzeyde gerginlik ve savaş çıkma ihtimaline hizmet ettiği konusunda uyarıda bulundu.

En uygun faizi veren banka belli oldu: İşte 100 bin TL'nin geri ödemesi 13 EYLÜL 2024 CUMA TV YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? Apple'dan iPhone 16 ve Apple Intelligence'a özel video Cilo Dağı'nda keşfetti, kilogramını 3 bin TL'den satıyor Libya Merkez Bankası'nda neler yaşanıyor? Kriz nasıl sona erecek!