Geçtiğimiz hafta neler oldu? İşte 10 başlıkta öne çıkanlar

17 yıl sonra bir ilk gerçekleşti

Japonya merkez bankası Salı günü 2007'den bu yana ilk kez faiz oranlarını yükselterek, uzun süredir büyüme mücadelesi veren bir ekonomiyi canlandırmaya yönelik agresif çabalarının bir bölümünü kapatmak için faiz oranlarını sıfırın üzerine çıkardı. 

2016 yılında Japonya Merkez Bankası, borçlanma ve borç vermeyi başlatmak ve ülkenin durgun ekonomisini teşvik etmek amacıyla borçlanma maliyetlerini sıfırın altına çekmek gibi alışılmışın dışında bir adım attı. Bazı Avrupa ekonomilerindeki merkez bankalarının da uyguladığı negatif faiz oranları, mevduat sahiplerinin paralarını bankaya bırakmak için para ödediği ve borçluların çok ucuza kredi alabileceği anlamına geliyor ve bu da onları harcamaya teşvik ediyor. 

Ancak Japonya ekonomisi son zamanlarda daha güçlü büyüme işaretleri göstermeye başladı: Yıllardır düşük olan enflasyon, ücretlerdeki normalden daha yüksek artışlarla güçlenerek hızlandı. Her ikisi de ekonominin daha sürdürülebilir bir büyüme yolunda ilerleyebileceğinin ipuçlarıdır; diğer büyük merkez bankalarının enflasyondaki sıçramaya tepki olarak faiz oranlarını hızla artırmasından farklı olarak bu hareket bir tür normalleşme olarak görüldü.

TOGG'un sedan modeli T10F ilk kez halka sergilendi 3 EKİM 2024 PERŞEMBE YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? (UEFA Avrupa Ligi maçları saat kaçta?)