Geçtiğimiz hafta neler oldu? İşte 10 başlıkta öne çıkanlar

Fed’in faiz indirme planı nasıl fiyatlandı?

Piyasalar bu haberi ve Fed'in rahat havasını beğendi. S&P 500 ve Nasdaq Composite Çarşamba gününü rekor yüksek seviyelerde kapattı. Verimler düşerken devlet tahvili fiyatları yükseldi.

Yine de bazı ekonomistler, başta enflasyon olmak üzere son ABD verilerinin merkez bankasını daha temkinli olmaya zorlayacağına inanıyor. Financial Times'ın yakın tarihli bir anketinde akademik ekonomistler, Fed'in bu yıl iki veya daha az kesinti yapacağını söyledi.

Bazı mal ve hizmet fiyatlarının enflasyonu istikrarlı seyrini sürdürüyor. Amerikalıların fiyat baskısının en görünür göstergesi olan benzin maliyetleri Ocak ayının başından bu yana yüzde 15 arttı. Kira ve trafik sigortası gibi diğer bazı maliyetler ise hâlâ hızla artıyor.

Société Générale ABD faiz stratejisi başkanı Subadra Rajappa, "Fed'in önyargısının, büyümede bir iyileşme olsa bile faizleri düşürme yönünde görünmesine biraz şaşırdım" dedi. "Bu toplantıda Fed'in Haziran indirimine karşı geri adım atma fırsatı vardı ama onlar bunu yapmadı."

Bazı analistler, piyasaların ABD ekonomisi konusunda Fed kadar iyimser hale geldiğini ve bu nedenle para politikasındaki bir sonraki hamleye daha az odaklandığını savundu.

Varlık yönetimi şirketi SignatureFD'nin baş yatırım sorumlusu Tony Welch, "Fed artık piyasa eğilimlerinin en önemli itici gücü değil" dedi. “Artık herkesin izlediği kurumsal temeller gelişiyor.”

Davranışsal Makro blogunun yazarı Mark Dow da aynı fikirde. Piyasadaki canlı havayı açıklayarak, "Bu Fed likiditesiyle ilgili değil, risk iştahıyla ilgili" dedi. "Ve ihtiyacımız olan tüm likiditeyi Fed olmadan yaratabiliriz."