Geçtiğimiz hafta neler oldu? İşte 10 başlıkta öne çıkanlar

Rezervler neden 20 milyar dolar eridi?

Bu haftaki PPK kararında alınan 500 bp + artışa ilişkin en mantıklı sorulardan birinin temelini madem seçimlerden önce yüklü bir faiz artışına gidilecekti, o halde neden 20 milyar doları aşkın döviz rezervinin erimesine izin verildi? Sorusu oluşturmaktadır.

Her ne kadar yürütülen ekonomik programda bir kur hedefi olmadığı ve dahi serbest piyasa kuru uygulandığı ifadeleri kullanılsa da TCMB’nin açıkladığı haftalık brüt rezervler incelendiğinde kurdaki baskının arttığı süreçlerde rezervlerin de azalarak buna eşlik ettiği gözlemlenmektedir.

Ayrıca genel seçimlerden sonra rasyonele dönüş gerekçesiyle «serbest bırakıldığı» iddia edilen kurun  (dolar TL) son bir yıldaki artış oranı yaklaşık yüzde 69 düzeyindedir.

Tüm bu görünüm kura rezervler yoluyla müdahale edildiğini göstermektedir. Öyleyse TCMB’nin geçtiğimiz ay , miktarsal sıkılaşma adımlarıyla bekle- gör yapmanın daha fazla maliyeti olacağını değerlendirdiği söylenebilir.

Özellik ve konforda SUV'larla yarışıyor! Türkiye'nin en çok satan pikapları belli oldu Icardi’nin 52 milyon liralık süper lüks oyuncağı Afrodisias antik kentinde yeni izler bulundu Mersin'de hasat mesaisi başladı