Geçtiğimiz hafta neler oldu? İşte 10 başlıkta öne çıkanlar

IMF Seçim yılında Merkez Bankası bağımsızlığını değerlendiriyor

IMF’in bloğunda Kristalina Georgieva’nın kaleme aldığı araştırma makalesinde dünya ekonomilerini korumak merkez bankalarının bağımsızlığına dayandırılıyor.

Georgieva’nın bu çağrısı acaba Kasım ayında genel seçimlere gidecek olup da son toplantısında enflasyona yönelik endişelere aldırmadan üç faiz indirim beklentisini korumaya alan Fed’e mi yöneliktir?   Bilinmez ancak bağlı olduğu kurumun aşırı Ortodoks politikaları savunduğu bir gerçektir.

Bugün merkez bankacıları bağımsızlıklarına yönelik birçok zorlukla karşı karşıyadır. Erken de olsa faiz indirimi çağrıları artıyor ve bu yıl dünya nüfusunun yarısının oy kullanması nedeniyle muhtemelen yoğunlaşacak. Bankaların karar alma süreçlerine ve personel atamalarına siyasi müdahale riski artıyor. Hükümetlerin ve merkez bankacılarının bu baskılara direnmesi gerekiyor.

Son 100 yılda 17 Latin Amerika merkez bankasını izleyen bir IMF araştırması, karar almada bağımsızlık, yetkilerin netliği ve hükümete borç vermeye zorlanıp zorlanamayacakları gibi faktörleri inceliyor. Araştırmadan daha fazla bağımsızlığın çok daha iyi enflasyon sonuçlarıyla ilişkili olduğu ortaya çıktı.

TOGG'un sedan modeli T10F ilk kez halka sergilendi 3 EKİM 2024 PERŞEMBE YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? (UEFA Avrupa Ligi maçları saat kaçta?)