10 kadın başekonomistten 2015 öngörüsü

İzlem Erden / İş Bankası Ekonomik Araştırmalar Bölüm Müdürü

Önümüzdeki dönem önemli belirsizler barındırıyor   

Her ne kadar uluslararası kuruluşların tahminleri 2015’te 2014 yılına kıyasla daha yüksek bir küresel büyüme oranının yakalanabileceğine işaret etse de, önümüzdeki dönem önemli belirsizlikleri barındırmaktadır. 2015 yılının en önemli gündem maddesinin Fed’in faiz artırımları olacağı düşünülmektedir. Fed’in faiz artırımlarına başlamasıyla birlikte küresel ekonominin yeni bir dönemece gireceği; sermaye akımlarının yön bulmaya çalışacağı bu süreçte gelişmekte olan ülkelerde ekonomik aktivitenin geçmiş yıllardakine kıyasla baskı altında kalacağı anlaşılmaktadır. Öte yandan Euro Alanı ülkeleri açısından da önümüzdeki dönemin sıkıntılı olacağını tahmin ediyorum. 

Türkiye’nin petrol fiyatlarındaki düşüşten olumlu etkilenecek ülkeler arasında yer almasının beklendiği göz önünde bulundurulduğunda, 2015’in makroekonomik kırılganlıkların hafiflediği bir yıl olabileceğini düşünüyorum. Bununla birlikte, Türkiye açısından 2015 yılına dair en büyük endişe kaynağının Fed’in faiz artırım sürecinin olacağını, yakın coğrafyamızdaki sorunların etkisinin azalarak da olsa devam edeceğini tahmin ediyorum. Ekonominin 2015 yılında %3,5 oranında büyüyeceğini öngörüyorum. 2014 yılında ılımlı iç talep koşullarına rağmen enfl asyon, TL’deki değer kaybının gecikmeli etkileri ve yüksek gıda fiyatları nedeniyle yılsonu hedefinin üzerinde gerçekleşmiştir. Petrol fiyatlarının etkisinin yılın özellikle ilk yarısında da belirgin olmasını; ancak, kurlardaki yüksek oynaklığın enfl asyondaki gerileme eğilimini sınırlandırmasını ve 2015 yılı sonunda enflasyonun %6,5-7,0 civarına gerçekleşmesini bekliyorum. TCMB’nin para politikasında 2015 yılı boyunca temkinli duruşunu koruyacağını tahmin ediyorum.

3 EKİM 2024 PERŞEMBE YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? (UEFA Avrupa Ligi maçları ne zaman?) TOGG'un sedan modeli T10F ilk kez halka sergilendi