10 kadın başekonomistten 2015 öngörüsü

Aslı Savranoğlu Seren /  Burgan Yatırım Kıdemli Ekonomist

Türk piyasaları için orta vadede olumluyuz

2015 yılı bir geçiş yılı ve yılın neredeyse tamamında piyasalar üzerinde bu geçişin yarattığı oynaklığı hissetmeye devam edeceğimizi düşünüyoruz. Belirsizliklerin büyüklüğü göz önüne alındığında, kısa vadede geçen yılın sonundan beri değiştirmediğimiz temkinli duruşumuzu korumaya devam ediyoruz. Bu süreçte düşük petrol fiyatları gibi fırsatlar, doğru politika karışımları ile desteklenirse, Türk piyasaları için orta vadede olumluyuz. Seçimler yaklaşırken, daha önce arka planlara itilmiş olan yurtiçi politik risklerin tekrar ön plana çıktığını görüyoruz. Yeni hükümetin ekonomi yönetimi ve/veya söyleminde yapacağı değişiklikler bir test süresini beraberine getiriyor. FED’in normalleşme süreci, henüz fiyatlanması tamamlanmamış olsa da, artık bir risk değil, bir realite diye düşünüyoruz. Veriler ve küresel görünüm, faiz artırımlarının zamanlaması ve büyüklüğünde küçük kaymalara neden olabilir; ve yurtiçi riskleri daha az veya çok görünür hale getirebilir. 

Türkiye için bir diğer önemli risk, Avrupa Birliği ekonomisinin genişlemeci politikalara tepkisi ve toparlanma gücü olmaya devam ediyor. Farklı ülke ve ülke gruplarının farklı dinamiklerle hareket ettiği ve politikaların da buna paralel olarak şekillendiği bir yıl yaşıyoruz. ABD Doları'nın değerlenmesi sürecinin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. ABD tahvil faizlerinde yıl ortasına doğru yükseliş hareketinin hız kazanacağını düşünüyoruz. Mevcut riskler gevşeyen para politikası ile birleşince, TL üzerindeki baskıyı artıyor. TL’nin bir süre daha reel olarak değer kaybedeceğini ve yıl içinde 2.50-2.60 bandında dalgalanacağını düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin sınırlı kalacağı, TL'nin istikrar kazanacağı ve dezenfl asyon eğiliminin süreceği varsayımı altında, faizlerin %8.0-8.25 seviyelerinde olacağını öngörüyoruz. Yıl sonu endeks hedefimiz ise 96,000.

TOGG'un sedan modeli T10F ilk kez halka sergilendi 3 EKİM 2024 PERŞEMBE YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? (UEFA Avrupa Ligi maçları ne zaman?)