10 kadın başekonomistten 2015 öngörüsü

Gizem Öztok Altınsaç / Garanti Yatırım Başekonomist

Faiz indirimleri enflasyonla kademeli yapılmalı 

Yılın genelinde finansal piyasalarda oynaklığın ciddi şekilde devam etmesini bekliyoruz. Bunun da temel sebebi önümüzde FED, Rusya, Yunanistan gibi risklerin olması. Türkiye genelinde enflasyonun ve cari açığın düştüğü bir yıldayız. Buna rağmen, yıla çok iyi başlamış olsak dahi, son dönemde hem global tarafta yaşanan baskı hem de yurt içinde finansal piyasalarda yaşanan gürültü, yılbaşındaki kazanımların geri verilmesine sebep oldu. Bu yıl makro tarafta büyümenin 2014 yılına kıyasla daha iyi olmasını bekliyoruz. 2014’ü muhtemelen %2.5 civarında bir büyüme ile kapatıyoruz, 2015 içinse beklentimiz %4 büyüme. Özellikle TL’de aşırı bir değer kaybı olmazsa bu büyüme rakamı rahatlıkla yakalanır. Türkiye’de şöyle bir yanılgı var; büyüme faizden ziyade kura duyarlı, dolayısıyla faiz düşse dahi kurda yaşanacak her olumsuz hareket bize daha düşük büyüme olarak geri döner. Bu sebepten de faiz indirimleri evet gereklidir, fakat indirimler enfl asyon düştükçe kademeli ve temkinli şekilde yapılmalıdır ki kuru rahatsız etmesin. 

Faiz iner ama TL çok değer kaybederse büyümeden yeniden feragat etmemiz gerekir. Cari açık tarafında ise petrol fiyatlarının düşüşünden en çok faydalanan ülkelerden biri Türkiye olacak. Bu bu yıl için avantaj. Enfl asyon da keza düşüyor olacak, yeter ki biz 2015’e bu denli avantajlı girmişken bu kazanımları geri verecek, kuru riske atmak gibi, ortamlar hazırlamayalım. Dışarıda öncelikle FED faiz artırım süreci gelişen piyasalar için risk oluşturuyor. Diğer taraftan Yunanistan, Rusya gibi ülkelerde yaşanan riskler de piyasada kısa vadeli volatilite yaratmaya devam edebilir. FED faiz artırımına geçerken gelişen piyasalarda volatilite görmemiz çok olası. Türkiye de bu evrenin dışında kalamayacaktır. İçeride ise en önemli gelişme Genel Seçimler olacaktır. Nisan ayından itibaren konu daha çok gündemimize oturur. Özellikle yeni dönemde ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve piyasaların yeni yönetimi nasıl karşılayacağı önemli. Özetle geçen yıla kıyasla 2015 yılı çok daha fazla olaya gebe, bu da ister istemez riskleri yükseltirken oynaklığı artıracaktır.

TOGG'un sedan modeli T10F ilk kez halka sergilendi 3 EKİM 2024 PERŞEMBE YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? (UEFA Avrupa Ligi maçları saat kaçta?)