10 kadın başekonomistten 2015 öngörüsü

Nilüfer Sezgün / Erste Securities İstanbul Başekonomist

Fed ve seçimler en önemli riskler 

2015’te hem büyüme hızlanacak, hem de cari açık ve enfl asyon düşecek. Türkiye açısından nadir bir bileşim ve bu nedenle de 2015’in şanslı bir yıl olduğunu düşünüyoruz (%3.8 GSYH büyümesi, %6.2 sene sonu enfl asyonu ve %4.7 cari açık olarak beklentilerimizi sıralayabiliriz). Kısa vadede faizlerin bir miktar düşmesi için alan olduğunu düşünüyoruz. Ancak, yılın ikinci yarısı için temkinliyiz ve daha yüksek bir faiz patikası bekliyoruz. Ayrıca, FED’in daha sıkı bir politikaya geçecek olması ile TL’nin özellikle dolar karşısında baskı altında olmasını bekliyoruz. FED ve seçimler bu senenin piyasalar açısından en önemli riskleri. Fed’in faiz artırımına haziranda başlamasını bekliyoruz, ki bu da bizim yılın ikinci yarısında yurtiçindeki faizde yükseliş beklentimizi besliyor. Faiz artırımı gecikirse, yurtiçinde tahvil getirilerinin daha uzun süre düşük kalma olasılığı olacaktır. Seçim açısından ise HDP’nin pozisyonu tek parti hükümeti kurulmasından, AKP’nin anayasal çoğunluğa erişmesine kadar birçok kritik eşikte belirleyici olabilir. 

Bu durum piyasa açısından bir belirsizlik yaratıyor. Ayrıca, petrol fiyatlarının düşük seviyelerini korumaya devam etmesi de piyasalar açısından önemli olacaktır. Avrupa ve ABD’de ekonominin toparlanmasını bekliyoruz. ABD’de faiz artırımları ile birlikte tahvil getirilerinde bu sene 1 puan yükseliş görebiliriz, ancak Avrupa’da getiriler Avrupa Merkez Bankası’nın gevşek politikaları sayesinde çok daha sınırlı bir yükseliş gösterebilir. 2013 yılında yaşanan çalkantının tersine bu defa Fed’in sıkılaşma politikalarının piyasalar tarafından daha kolay sindirebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla, risk iştahı açısından görece olumlu bir beklentimiz var, ki bu da borsalar açısından destekleyici bir unsur olmaya devam edebilir. Borsa için doğru hisseler tercih edildiğinde tahvil ve mevduat faizine kıyasla çok daha iyi getireler elde edilebilir. Özellikle yapısal olarak güçlü olan bazı banka hisseleri, iç talebin toparlanmasından fayda sağlayan şirketler in portföylerde öne çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz.

TOGG'un sedan modeli T10F ilk kez halka sergilendi 3 EKİM 2024 PERŞEMBE YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? (UEFA Avrupa Ligi maçları saat kaçta?)