10 kadın başekonomistten 2015 öngörüsü

Gülay Elif Girgin / Şeker Yatırım Başekonomist

2015 iki parçalı bir portre çiziyor

2015 yılı eşit iki parçaya bölünmüş gibi bir portre çizmektedir. Birinci yarı yıl gözardı edilmeyecek getiriler sunuyor görünürken, ikinci yarı yıl daha karanlık bir resim sunmaktadır. Bu çerçevede FED’in faiz artırımlarına ilişkin güvercin yaklaşımı, AMB’nın 1.1 trilyon Avro’luk genişleme paketi, düşük enerji fiyatları, diğer büyük Merkez Bankalarından genişleme adımları, gelişmekte olan ülkelerdeki genişlemeci para politikaları ve Türkiye’de düşen enfl asyon ile beraber faiz indirim sürecinin başlaması ile birinci yarı yılda risk iştahının devam edeceğini düşünüyoruz. Fakat ikinci yarı yılda FED’in atacağı adımlara bağlı olarak küresel piyasalarda riskten kaçınma eğiliminin artacağını düşünüyoruz. FED’in faiz artırımlarına küçük adımlarla başlaması durumunda piyasalardaki ilk tepki sonrası piyasaların ekonomideki normalleşmeyi ve ekonomik toparlanma beklentisiyle risk iştahını devam ettirebileceğini düşünüyoruz. Bu yıl piyasa anlamında en önemli risk FED’in atacağı adımların mahiyeti olacaktır. 

FED 2015 ikinci yarısında olması muhtemel şekilde faiz arttırırlarına gideceğinin sinyalini vermiştir. Bu durum, büyümelerini finanse etmek için yabancı tasarrufl arına ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkeleri etkileyecektir. Türkiye’de düşük iç tasarruf oranı ile etkilenecek ülkelerin başında gelmektedir. Bu çerçevede, yeni döneme uyum sürecinin önümüzdeki dönemin en önemli gündem maddesi olacak. Beklentiler genel olarak sermaye piyasalarında yaşanacak oynaklığın, varlık alım programının sona erdirileceğinin açıklandığı zamana göre daha az olacağı yönündedir. Tüm dünyadaki faiz hadlerinin ülkelerin büyüme hızına da bağlı olarak bu yeni döneme uyum sağlamak zorunda kalacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede, Türkiye’nin küçük ve açık bir ekonomi olarak yurtiçinde öngörülmeyen ani bir şok durumunun olmayacağı varsayımımız altında genel olarak yurtdışı kaynaklı gelişmelerden etkileneceğini düşünüyoruz.

3 EKİM 2024 PERŞEMBE YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? (UEFA Avrupa Ligi maçları ne zaman?) TOGG'un sedan modeli T10F ilk kez halka sergilendi