10 kadın başekonomistten 2015 öngörüsü

Dr. Fatma Melek/ Akbank Başekonomist

Fed'den ilk faiz artırımı ikinci yarıda gelecek 

Fed’in faiz artırımı projeksiyonu ile piyasa faiz artırım fiyatlamaları arasında belirgin bir farklılık mevcut. Buna dönem dönem çeşitli Fed Para Kurulu üyeleri de dikkat çekiyor. Her ne kadar tapering sürecinde yaşanan volatiliteye benzer bir dinamik beklemiyorsak da, faiz normalizasyon sürecinde, faiz artırımının zamanlaması konusunda süren belirsizlik ek volatilite yaratabilir görüşündeyiz. Global piyasalar ECB’den Mart başında gelecek geniş montanlı likiditeyi fiyatlıyor: Mart başında ECB aylık 60 milyar euro varlık alımına başlayacak. Fed ilk faiz artırımının zamanlaması konusunda net bir işaret vermedi. Ancak, ilk faiz artırımı muhtemelen 2015 yılının ikinci yarısında gerçekleşecek. Döviz sepetinde son bir aylık yükseliş %4.3; Dolar/TL’de aynı dönemde bir miktar daha hızlı bir yükseliş gördük. Bu hareketle birlikte reel efektif döviz kurunun Şubat ayında uzun vadeli trendine yakınsayabileceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla dolar/TL’de sert bir yükseliş yakın dönemde beklenmemeli. 

Ancak, Türkiye’de yurt dışına göreli yüksek enfl asyon seviyemiz, yine reel kur dinamikleri açısından değerlendirildiğinde, yılın ikinci yarısında dolar/TL’ye sınırlı yükseliş olarak yansıyabilir. Politika faizi yüzde 7’ye gerileyebilir. Koridorda paralel bir indirim söz konusu olabilir. Ancak kısa vadeli faizlerdeki bu gerilemenin, uzun vadeli faizlere yakın dönemde yansıması daha sınırlı olacaktır görüşündeyiz. IMKB -100 endeksi, değerlemeler açısından hala uygun gözüküyor. Yıl sonuna kadar 95.000 seviyelerine kadar bir yükseliş söz konusu olabilir. Ancak, yurt dışı piyasa koşullarına bağlı olarak, belirgin dalgalanmalar görülebilir. Yurt içi yapısal tasarruf açığı TL cinsinden mevduatları cazip kılıyor. Dövizde gelinen seviyelerden ve döviz cinsinden getirilerin düşük olmasından dolayı, 1 yıllık vade için önemli bir portföy tahsisi önermiyoruz. Hisse senedi yatırımcıları açısından şu anki endeks seviyeleri bir miktar değer barındırıyor.

3 EKİM 2024 PERŞEMBE YAYIN AKIŞI: Bu akşam hangi diziler var? (UEFA Avrupa Ligi maçları ne zaman?) TOGG'un sedan modeli T10F ilk kez halka sergilendi