Yurtiçi piyasalar PPK kararlarını bekliyor

Küresel piyasalar pozitif görünümüne devam ederken, yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak PPK kararlarını bekliyor

Abone ol

İSTANBUL -Küresel piyasalar, gelen kar satışlarına karşın genel olarak pozitif görünümünü korurken, yurtiçi piyasalar bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugün açıklanacak kararlarına odaklandı.

Dün ve bugün veri takviminin zayıf olduğu ABD'de Merkez Bankası (Fed) Başkanlarının konuşmaları takip ediliyor. 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yaklaşık bir haftadır devam eden düşüş trendi hisse senedi piyasalarını desteklerken, dolar endeksinin de düşüşünün belirginleşmesi dikkati çekti. 

Dün Dow Jones endeksi tarihinde ilk kez 16.000 puanın üzerine yükseldikten sonra etkisini artıran kar satışlarıyla kazançlarının büyük bir kısmını geri verdi ve günü yüzde 0,09 oranında yükselişle 15.976 puandan tamamladı. S&P 500 endeksi ise gün içinde 1.802 puanı gördükten sonra düşüşe geçerek günü yüzde 0,37 oranında değer kaybıyla 1.792 puandan kapandı. Bugün Fed Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının takip edileceğini ifade eden analistler, açıklamaların satır aralarında parasal genişlemeyle ilgili ipuçlarının aranacağını belirtiyor. 

Avrupa tarafında düşen faizlerin pozitif etkisiyle yükselişlerin hızlandığı görüldü. Avro bölgesi ödemeler dengesi ve dış ticaret verilerinin açıklanmasının ardından 1,3540 seviyesini test eden avro/dolar paritesi bu seviyede kalıcı olamayıp 1,35 sınırını geri dönerken, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi gelişmiş ülke tahvil faizlerinin de düşüş kaydettiği görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,62, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,66, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,45 oranında yükseliş kaydetti. 

Yurtiçinde bugün açıklanacak PPK kararları öncesinde piyasaların pozitif seyretmesi dikkati çekti. Geçen hafta Fed'in tek başkan adayı Janet Yellen'in sunumuna kadar genel olarak küresel piyasalardan negatif yönde ayrışan yurtiçi piyasalar, parasal genişlemeye yönelik iyimserliğin artmasıyla alıcılı seyrediyor. BIST 100 endeksi dün analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 75.500 puanın üzerinde günü tamamlarken, bugünkü PPK kararlarının piyasanın yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor. 

Piyasaların bugün takip edecek, veriler şöyle: 

12.00 Almanya, ZEW beklenti endeksi 

14.00 Türkiye, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kararları 

Mazerete bağlı öğretmen atamaları yapıldı EURO 2024'ün Almanya ekonomisine katkısı ne oldu? Libya'da petrol krizi! Petrol üretim ve ihracatı durduruldu Çelik'ten İsrail'e tepki: Her gün yeni bir provokasyona imza atıyor Borsa günü düşüşle tamamladı