Vatandaş altına mesafeli
Düğün mevsimine girilmesine rağmen ‘zorunlu alışlar’ dışında; rekor seviyelere çıkan altın fiyatları nedeniyle vatandaş kuyumcunun kapısından uzak duruyor.
Abone olJülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Ramazan ayına girilmesine bir ay kala düğün mevsiminin açılmasına rağmen yükselen altın fiyatları vatandaşın altına mesafeli davranmasına neden oluyor. Yurtdışında Amerika Merkez Bankası’nın (FED) sağladığı yumuşak ortam nedeniyle altının ons fiyatı 1303 dolara kadar çıkınca; içeride de siyasi belirsizlik ve dolar kurundaki yükseliş gram altının 122 TL’yi görmesi ile tüm zamanların rekorunu kırmasına neden olmuştu. Gram altın fiyatı yılbaşından bu yana yüzde 22 yükseliş kaydederken, bu süreçte çeyrek altının fiyatı 197 TL’ye çıkarken, cumhuriyet altının fiyatı ise 808 TL’ye yükselmişti.
Fiyata çok hassaslar
Fiyatlardaki bu rekor seviyeler de vatandaşın alım gücünü düşürüyor. Bu anlamda mayıs ayında artan düğünlere rağmen ‘zorunlu alışlar’ dışında fiziki altına talep gelmiyor. Analistler, “Vatandaş altın fiyatlarına çok hassas ve yakından takip ediyor. Şuanda tasarruf amaçlı alımlar çok düşük seyrediyor. Düğün mevsimi nedeniyle zorunlu alışlar mecburen yapılsa da burada da bütçeler çok düşük olduğundan alımlar düşük gramajlı ürünlere kayıyor. Genelde gram altın tercih ediliyor. Altın yatırımcısı kafasında bir fiyat oluşturuyor ve o seviyeyi kanıksıyor” diyorlar.
Kurda 3 TL beklentisi
Peki bundan sonrasına ilişkin beklenti ne? Önümüzdeki hafta 22 Mayıs’ta yapılacak AKP kongresi hem dolar hem da altın fiyatlarının seyri açısından önemli olacak. Önümüzdeki süreçte başbakan, ekonomi yönetimi, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği piyasalarda yönü belirleyecek. Bu anlamda kısa vadede dolar kurundaki yükseliş devam ederse; TL’deki değer kaybının sürmesi muhtemel. Doların 3 liraya çıkması durumunda ise gram altın fiyatlarının da kısa vadede 125TL’ye kadar çıkması ihtimal olarak görülüyor.
Vatandaş alım için beklemeli
Geleneksel yaz sakinliği ve FED’in eylül ayındaki toplantısı öncesinde altın fiyatlarında bir düşüş yaşanması bekleniyor. Bu nedenle altın yatırımcısına bu seviyelerden alım yapılması önerilmiyor. Eylül ayına kadar ‘bekle’ tavsiyesinde bulunan analistler, yatırımların kısa vadeli olarak dolar/TL’nin 2,90 ve bu seviyenin altına çekilmesiyle değerlendirilmesi tavsiye ediliyor. Bu arada aralık ayında FED’in 25 baz puanlık faiz artırması durumunda altının onsunda 1150 'lerin görülebileceği de tahmin ediliyor.
Uzmanlar ne diyor?
Mücevherat talebi yüzde 18 azaldı
Beste NAZ KÖKSAL - İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
Altın bu yıl rekora doymuyor. Yıl içerisinde yükseliş grafiği çizen gram altın çarşıda 122TL’yi gördü. Düğün mevsiminin açılmasıyla beraber altının çok yüksek seviyelerde seyretmesi vatandaşın alım gücünü düşürdü. Dünya Altın Konseyi’nin 2016 yılı 1.çeyrek raporunda yer alan bilgilere göre altın talebi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 219 ton farkla %21 oranında artış gösterdi. Artan talep, altın fiyatlarını artırınca mücevherat talebini düşürdü. Türkiye’de de artan altın fiyatları nedeniyle, vatandaşın alım gücünün düşmesi mücevherat talebinin %18 azalmasına neden oldu. Kısa vadeli riskler 125TL’ye kadar yükselişi işaret ediyor. İçeride siyasi ve jeopolitik riskler sebebiyle TL bazında ayrışma yaşamazsak, yaz sonuna doğru dış piyasaya paralel gram altının 110 TL seviyelerine doğru gerilediğini görebiliriz.
Belirsizlik altın fiyatlarını destekleyecek
Şant MANUKYAN - İş Yatırım Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Müdürü
Önceki gün açıklanan Dünya Altın Konseyi raporunda altında tarihin en yüksek birinci çeyrek talebi yaşandığı kaydediliyordu. Talebin temelinde yatan ekonomik belirsizlik ve düşük ve hatta eksi faizler altın fiyatlarını uzun vadede desteklemeyi sürdürecektir. Bu nedenle birkaç yıllık vadeye sahip yatırımcılar pozisyonlarını koruyup artırabilir. Daha kısa vadede ise ABD ekonomisi fiyatlandığı kadar zayıf olmadığından ons bazında bir düzeltme kaçınılmaz görünüyor. Alım için bu geri çekilme beklenebilir. Ancak Türkiye’de fiyatları sadece altının değil doların da belirlediğini, dolayısı ile satışların çok daha sınırlı kalacağını unutmamak gerek.
Talepte canlanma gözlenmiyor
Nazlı MİS - Troy Kıymetli Maden Yurtdışı pazarlama sorumlusu
Hükümette ‘kerhen’ istifaların olmasından ve süregelen başkanlık tartışmalarının tansiyonu yükseltmesi nedeniyle değerlenen dolar, altının temelsiz bir şekilde yükselmesine neden oluyor.Halbuki, uluslar arası piyasalara baktığımızda, dünyanın en büyük altın tüketicileri olan Hindistan ve Çin’den gelen talep oldukça düşerken, Orta Doğu’nun da bu zincire eklenmesiyle piyasalarda eksi primle satılan altın, fiziki alımlardan yoksun bir şekilde varlığını sürdürmeye çalışıyor. Kritik destek seviyesi olan 1305 dolar/ons seviyesini sene başından bu yana kıramayan altın adeta traderların oyuncağı oldu. Uzun ve orta vadede ise yatırımcı altına girmekten çekiniyor çünkü sarı maden istikrarlı bir tablo çizemiyor. Türkiye’de de düğün sezonunun başlamış olmasına rağmen, talepte bir canlanma gözlenmiyor.