Uzmanlar faiz kararını yorumladı

Merkez Bankası'nın faiz koridorunu daraltma kararını uzmanlar yorumladı.

Abone ol
İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz koridorunun üst bandığında 50 baz puanlık indirim yaptı.  Kurul, borç verme faiz oranını yüzde 10'dan yüzde 9.5'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 9.5'ten yüzde 9'a düşürdü. 
 
Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde sıfır düzeyinde sabit tutan Kurul, borç verme faiz oranı yüzde 13'ten yüzde 12.5'e çekti. 
 
Uzmanlar Merkez Bankası'nın kararını yorumladı;
 
Üst bandın daraltılmaya devam edilmesi yüksek olasılık
[PAGE]
ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren
 
ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, önümüzdeki dönemde üst bandın daraltılmaya devam edilmesi olasılığının yüksek olduğunu belirterek, "Ancak burada biraz daha kritik olan önümüzdeki hafta açıklanacak Enflasyon Raporu'nda TCMB'nin revize enflasyon hedefleri" dedi.
 
Merkez Bankası'nın bugün yayınladığı Para Politikası Kurulu (PPK) kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Dağdeviren, Merkez Bankası kararının piyasanın ortalama beklentisi ile uyumlu olduğunu kaydetti. Dağdeviren, kararın detaylarına bakıldığında ekonomi ve enflasyon görünümüne dair değerlendirmelerde bir önceki aya göre hiçbir önemli fark görülmediğini dile getirerek, şunları aktardı:
"Hatta gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde benzer ölçülü bir adım atılabileceği ifadesi de aynen korunmuş. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde üst bandın daraltılmaya devam edilmesi yüksek olasılık. Ancak burada kanımca biraz daha kritik olan önümüzdeki hafta açıklanacak Enflasyon Raporu'nda TCMB'nin revize enflasyon hedefleri ve buna karşılık uygulanması öngörülen para politikası görünümü. Eğer 2012 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6,2'den, Orta Vadeli Program'da kullanılan yüzde 7,4'e çıkarılacak olursa (enflasyon hedefi belirsizlik aralığı maksimum yüzde 7), bunun mevcut değişmeyen MB politikası dahilinde para politikasının güvenilirliğini olumsuz etkilemesi olasılığı var. Diğer bir deyişle mevcut politika çerçevesi 2013 yılında enflasyonun yüzde 5 hedefine indirilmesi açısından yeterli görünmüyor. Bu konuda MB'den farklı bir açıklama veya duruş görmemiz gerekiyor."
 
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil
[PAGE]
"Kredi faiz oranlarını aşağı çekebilir"
 
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil Merkez Bankası'nın ekonomideki yavaşlama eğilimini de göz önüne alarak borç verme oranını 50 baz puan indirdiğini belirterek, şunları ifade etti:
"Bunun 100 baz puan yerine 50 puan olarak daha ılımlı biçimde yapılması bankanın da açıkladığı gibi enflasyonda baz etkisiyle olabilecek düşüşe rağmen son kamu zam ve vergi artışlarının ekim ayından itibaren enflasyona yönelik yukarı yönlü etkisinin de dikkate alındığını göstermekte. Zaten son OVP'de artırılan yıl sonu enflasyon tahmininin banka tarafından da haftaya açıklanacak enflasyon raporunda revize edilmesi ve yukarıya çekilmesini beklemekteyiz."
Merkez Bankası'nın bu nedenle daha temkinli bir karar verdiğini ve bunun da olumlu olduğuna değinen Fertekligil, "Kararın bankaların uyguladığı kredi faiz oranlarını bir miktar aşağı yönlü etkilemesini bekleyebiliriz. Ancak bunun sınırlı ölçüde kalması beklenebilir" dedi.
Bundan sonraki aylarda da bankanın borç verme faiz oranını bir miktar daha indirmesi olasılık dahilinde (50 baz puan) olduğuna dikkati çeken Fertekligil, şu değerlendirmede bulundu:
"Ancak ekim ve kasım aylarındaki enflasyon oranları ve iç talepteki gelişmelerin bu kararlarda gözönüne alınacağını düşünmekteyim. ROK'larda 0,1'lik artış da zaten bekleniyordu ve etkisinin marjinal düzeyde olması beklenebilir. Öte yandan, bankaların TL zorunlu karşılıklarının yüzde 60'lık bölümünün döviz olarak tutulması oranının yüzde 90'ların altına geldiği görülmekte ve bankaların ROK katsayılarında kademeli olarak yapılan artış karşısında bu opsiyonu kullanma oranının geçen aylara göre hafif düştüğü gözlenmekte"
 
"Ölçülü indirimlere devam edilmesini bekliyorum"
[PAGE]
Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici
 
Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici son günlerde piyasada 100 baz puan indirim beklentisinin ağır basmasına karşılık faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık indirim yapılarak gecelik borç verme faiz oranının yüzde 10'dan yüzde 9,5'e düşürülmesinin kendi beklentileri dahilinde olduğunu kaydetti.
 
Merkez Bankası açıklamalarında indirimin devam edip etmeyeceğine dair sinyalin önemli olduğuna değinen Derici "Açıklamadan çıkardığımız sonuç Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde de ölçülü indirimlere devam edip kredi kanalıyla büyümeye destek olacağı yönünde" dedi.
 
Rezerv opsiyon katsayılarında da yine beklentilerine paralel olarak tüm kademelerde 0,1 puanlık artışın gerçekleştiğini ve bu artış opsiyonun tamamen kullanılması durumunda Merkez Bankası rezervlerinde 1,8 milyar dolarlık artış gerçekleşeceğini ifade eden Derici, değerlendirmelerine şöyle devam etti:
"Bankaların ROK'u kullanma oranı geçen toplantıda açıklanan yüzde 92,5'lik seviyeden yüzde 89'a geriledi. Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantıda da ROK artışına devam etmesini bekliyoruz. Koridorun üst bandında indirim büyük oranda fiyatlarda olduğu için açıklama gösterge bonoda çok fazla değişikliğe neden olmadı ancak son günlerde beklentiler 50 baz puandan 100 baz puana kaydığı için daha düşük indirim kur üzerindeki baskıyı hafifletmiş görünüyor."
 
Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk
[PAGE]
Enflasyonun düşürülmesine yönelik kararlılık gösterildi
 
Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gülizar Türk, Merkez Bankası'nın genel piyasa beklentisine paralel, gecelik borç verme faiz oranının üst bandında 50 baz puanlık indirim yaparak, oranı yüzde 9,50'ye çektiğini belirtti.
Türk, politika faizinin de yüzde 5,75'de sabit bırakıldığını, gecelik borçlanma faiz oranını da beklentiler dahilinde yüzde 5'de tuttuğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Tüm dilimlere ilişkin rezerv opsiyon katsayılarını (ROK) 0,1 puan artırdı. Büyüme yönündeki kaygıların paralelinde oluşan 100 baz puanlık indirim yerine 50 baz puanlık indirim yaparak enflasyonun düşürülmesine yönelik kararlılığını ve temkinli duruşunu bir kez daha göstermiş oldu.
Karar beklentiler dahilinde olup, bugün için piyasalardaki etkisi nötr olacaktır. Ancak, önümüzdeki dönemde kademeli düşüşün devam edeceğine dair algılamanın devam etmesiyle piyasalardaki olumlu seyrin devam edeceğini tahmin ediyoruz. MB, yaptığı kısa açıklamada gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceğini belirtmiştir."
 
"İhtiyatlı genişleme mesajı verdi"
[PAGE]
Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu
 
 
Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, şunları kaydetti:
"TCMB, 50 baz puan ile beklentilere çok yakın bir mesaj verdi. Bir sonraki toplantı için indirime de yer kalmış olacak. Belki bir 50 baz puan daha indirim olabilir. Rezerv opsiyon katsayısında da yine beklenti paralelinde oldu. Bir anlamda ihtiyatlı genişleme mesajı diyebiliriz. Piyasaların olumlu karşılayacağını düşünüyorum."
 
Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu