S&P: Türkiye'de fonlama riski çok yüksek

6 Türk bankasının kredi notlarını teyit eden S&P, bunlardan 5'inin tek başına ayakta kalma kredi profillerini ise aşağı yönlü revize etti. S&P, "Türk bankacılık sistemi genelinde fonlama riskleri çok yüksek" dedi

Abone ol

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Bankacılık Sektörü Ülke Riski Değerlendirmesi'nde (BICRA) Türkiye'yi Grup 5'ten  Grup 6'ya indirdiğini, BICRA'da yapılan bu değişikliğin Türk  bankalarının karşı karşıya olduğu sektör risklerinin arttığı görüşünü yansıttığını bildirdi.

S&P, özellikle sistem genelinde fonlara risklerinin 'yüksek'ten  'çok yüksek' seviyesine yükseldiğini değerlendirdiklerini vurguladı.

Bununla birlikte takip ettiği 6 Türk bankasının kredi notlarını teyit eden S&P, bunlardan 5'inin tek başına ayakta kalma kredi profillerini ise aşağı yönlü revize etti.

S&P, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank ve YKB için tek başına ayakta kalma kredi profilini bbb-'den bb+'ya indirirken, HSBC Bank A.Ş. için ise bb'den bb-'ye düşürdü.

S&P, Albaraka Türk tek başına ayakta  kalma kredi profilini ise bb- olarak teyit etti.

S&P, tek başına ayakta kalma kredi profillerinin düşürülmesinde Türk bankalarının karşı karşıya olduğuna inandığı yüksek sektör riskini temel aldığını vurguladı. S&P, sistem genelinde fonlara risklerinin yükseldiğini değerlendirdiklerini, cari zayıf yurtiçi ekonominin ve cansız global şartların bu risklerin artmasında etkili olduğunu savundu.

S&P, notlarını teyit ettiği Türk bankalarının görünümlerini 'negatif' olduğunu belirtirken, Albaraka Türk dışındaki bankaların negatif görünümlerinin, Türkiye'nin negatif görünümünü ve Türkiye'de banka varlık kalitesinde kötüleşme potansiyelini yansıttığını vurguladı.

S&P, Albaraka Türk'ün negatif görünümünün ise Banka'nın ana hissedarı Bahreyn merkezli Al Baraka Banking Group'un temel aldığını belirtti.

Zamlı emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak? “Bitcoin tarihi seviyeyi görecek" Mert Günok’tan 2.5 milyon euroluk hareket! Asrın kurtarışı Kuzey Irak'a hava harekatı: 37 hedef imha edildi Karbon salımı, meyve yaprağı ile azaltılacak