"İslami ilkelere uygun ürünlerde liderlik hedefliyoruz"

İMKB Başkanı İbrahim Turhan: "İslami ilkelere uygun finansal ürünler ve piyasalar alanında, liderliği hedefleyen, bu anlamda işbirliğine ve paylaşıma açık bir vizyon ortaya koyuyoruz"

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, son zamanlarda bütün dünyada hızla gelişen İslami ilkelere uygun finansal ürünler ve piyasalar alanında, liderliği hedefleyen, işbirliğine ve paylaşıma açık bir vizyon ortaya koyuyoruz" dedi.

"İslami menkul kıymetlerin teminatlandırılması ve üç taraflı düzenlemeler" (Colleteralization & Tri-Party arrangements for Islamic Securities) başlıklı toplantının açılışında konuşan Turhan, "Türkiye'nin İstanbul Finans Merkezi projesi ve vizyonu çerçevesinde, finansal piyasaların sadece alışılmış geleneksel yapıları içerisinde değil, aynı zamanda farklı piyasa türleri, farklı finansman modelleri, alternatif araçlar ve özellikle son zamanlarda bütün dünyada hızla gelişen İslami ilkelere uygun finansal ürünler ve piyasalar alanında da liderliği hedefleyen, işbirliğine ve paylaşıma açık bir vizyon ortaya koyuyoruz" dedi.
İMKB ile Uluslararası İslami Finansal Piyasalar'ın (IFFM) ortaklaşa hazırladığı toplantıda teminat yönetimi ve üç taraflı işlemler konusunun ele alındığını belirten Turhan, "Burada konunun uzmanı olan uygulamacılar, akademisyenlerle bu işlemleri yapan hem finansal kuruluşlar hem de bu işlemlerin yapıldığı alım satım platformları olan borsalar, takas bankaları, kayıt kuruluşları temsilcileri var. Bu son derece önemli" dedi.

Toplantıya 25 ülkeden yaklaşık 70 uluslararası finans kuruluşunun katıldığını belirten Turhan, "Faizsiz bankacılık Türkiye'deki uygulaması ile katılım bankacılığı prensipleri çerçevesinde yürütülen finansal işlemler açısından son derece önemli. Özellikle yakın zamanda bu katılım bankacılığı prensipleri ile üretilen menkul kıymetlerin çeşidi Türkiye'de de arttı. Bir borsamızda faaliyet gösteren bir katılım endeksimiz var. Yine katılım bankalarının bazı aracı kurumlarının ürettiği borsa yatırım fonları var. Bunlarda İslami prensiplere uygun yatırım araçları arasında kabul ediliyor" dedi.
Turhan, "Geçen hafta Hazine sukuk ihracını gerçekleştirdi. Çok yakında Türk Lirası cinsinden de gerçekleştirilecek. Bu tür ürünler Türkiye'de de çoğalıyor. Dolayısıyla bizim finansal kuruluşlarımızın bilgi ve birikimlerini artırmak, uluslararası tecrübelerden istifade etmek doğrultusunda büyük bir gayret içerisinde olduklarını görmek bizi sevindiriyor" şeklinde konuştu.
Turhan, "Yatırım yapılabilir finansal ürün çeşitliğinin sağlanması için biz azami gayreti gösteriyoruz" dedi.

 Kayısıdaki yüksek rekolte fiyatı geri çekiyor Prof. Dr. Ersoy'dan deprem sonrası dikkat çeken mesaj Bankalar z kuşağına TikTok’tan ulaşıyor Süper Lig'de yabancı kuralı değişti AFAD duyurdu! Çanakkale'de 4,9 büyüklüğünde deprem!